Geplaatst op

Altijd en overal een camera met superieure beeldkwaliteit op zak

Pentax Ricoh GR

Aan camera’s, objectieven en vooral de beeldkwaliteit van de foto’s die ik maak stel ik hoge eisen. Tegelijkertijd sleep ik liever niet elke dag een grote fototas vol zware apparatuur met mij mee. Deze tegenstrijdige eisen en wensen botsen nogal eens. Want we weten allemaal dat je met een spiegelreflex of systeemcamera de beste beeldkwaliteit in huis haalt, alleen zijn die niet zo licht en compact dat ze in bijvoorbeeld een jaszak passen om altijd bij je te hebben. Gelukkig bestaan er ook compacte en handzame camera’s die je nagenoeg dezelfde beeldkwaliteit en mogelijkheden bieden!

Premium camera

Extreem licht en compact, maar ook een hoge beeldkwaliteit en veel instelmogelijkheden. Het zijn eigenschappen die al snel met elkaar in conflict zijn. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk op dit gebied, mits je bereid bent hier en daar een compromis te sluiten. Een lichte en handzame camera die je makkelijk overal mee naartoe neemt heet een premium compact. Doordat er een grote sensor inzit is de beeldkwaliteit zeer goed. Een premium compact kun je daarom niet vergelijken met de compact camera van vroeger.

Een premium compact kun je gerust als enige camera en dus als hoofdcamera gebruiken, maar ook als extra toestel naast een ander camerasysteem. Zo is een spiegelreflex of systeemcamera met een paar mooie objectieven perfect als je graag op pad gaat om te fotograferen, en natuurlijk als je beroepsfotograaf bent. Een camera op zakformaat is in dat geval ideaal om altijd en overal bij je te hebben, omdat de fototas nu eenmaal niet altijd en overal mee naartoe gaat. Ook handig voor locaties waar je met een grotere camera niet eens binnenkomt, of als je niet onnodig de aandacht wilt trekken. Daarnaast heb je meteen een goede back-up voor de hoofdcamera.

Hoef je niet zo nodig een spiegelreflexcamera of systeemcamera met allemaal losse lenzen te hebben? Dan is een camera op zakformaat helemaal ideaal, omdat je dan alsnog een hoge beeldkwaliteit en veel instelmogelijkheden hebt. Zo ben je met één compact toestel in één keer klaar.

Is zelfs een kleine camera voor jou te veel gedoe, dan kun je het beste gewoon met je smartphone fotograferen. De beeldkwaliteit hiervan maakt vooral de laatste jaren enorme sprongen. Zelfs bij weinig licht maak je nu mooie foto’s, mits je voor een telefoon kiest die over een speciale nachtstand beschikt. Dus ook zonder (losse) camera kom je al een heel eind.

Compromis

Zelf fotografeer ik al vele jaren tot volle tevredenheid met een systeemcamera (als vervanging van de spiegelreflex), maar dat is vooral beroepsmatig. Gezinsfoto’s maak ik bijvoorbeeld nagenoeg alleen nog met mijn smartphone. Toch wil ik nog steeds graag een extra camera op zakformaat hebben. Eentje die ik altijd en overal bij mij kan hebben en die nagenoeg dezelfde beeldkwaliteit en instelmogelijkheden heeft als mijn systeemcamera.

Zoals ik in het begin aangaf moet ik dan wel een compromis sluiten en dat heeft in mijn geval te maken met de zoomlens. Dat zit zo. Om de hoogste beeldkwaliteit te krijgen zodat ik de foto’s eventueel ook zakelijk kan gebruiken, zal de premiumcompact die mijn voorkeur heeft een beperkt zoombereik of zelfs een vast brandpunt hebben. Want een grote sensor geeft de allerbeste beeldkwaliteit, alleen past er dan geen uitgebreide zoomlens meer in de behuizing. Alleen als de beeldsensor een maatje kleiner is, nemen de zoommogelijkheden toe (maar zal de beeldkwaliteit iets lager zijn).

Voor mij persoonlijk is dat geen probleem, omdat ik sowieso maar twee à drie verschillende brandpunten nodig heb. Daarom kan ik prima overweg met een tweede camera met vast brandpunt. Maar dat zal voor iedereen weer anders zijn (tip: in Lightroom kun je heel eenvoudig zien wat jouw favoriete en dus meest gebruikte brandpunten zijn). Feit blijft, dat het erg moeilijk is om een camera te kiezen die aan al je eisen en wensen voldoet. Er zijn er zoveel. Welke camera moet je kopen?

Alle handzame premium compact camera’s op een rij

Reden te meer voor mij om een overzicht te maken van (alle) lichte, handzame, compacte (zak)camera’s met een hoge beeldkwaliteit. Waarbij ik mij in dit artikel beperk tot camera’s met een grote beeldsensor. Concreet heb je het dan over één inch, Micro Four Thirds, APS-C en zelfs Full Frame. Bij kleinere sensoren kom je terecht in het traditionele compact camera segment en hoeveel daar best leuke toestellen bijzitten, is de beeldkwaliteit ervan nagenoeg gelijk aan die van een goede smartphone. Ze zijn hooguit interessant als je graag een groot zoombereik wilt hebben (superzoom), of wanneer je aan de ergonomie van een compactcamera gehecht bent.

Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe groter de sensor is, hoe beter de beeldkwaliteit zal zijn. Dat merk je vooral bij weinig licht, maar ook overdag aan de gedetailleerdheid en het dynamische bereik van je foto’s. Daarnaast geldt de vuistregel dat hoe groter de beeldsensor is, hoe kleiner het zoombereik van de premium compact zal zijn. Daarom heb je bij een één inch sensor doorgaans meer zoombereik dan bij Micro Four Thirds en zit er bij APS-C en Full Frame geen zoomlens maar een lens met vast brandpunt op.

Dus je moet helaas altijd een compromis sluiten wil je het handzaam houden. Want in een kleine camera past óf een grote beeldsensor óf een grote zoomlens. Wil je beide, dan wordt de camera automatisch groter en kom je al snel bij het formaat van een systeemcamera of (kleine) spiegelreflex terecht.

Wat handzaam is, is overigens erg persoonlijk. Bij de een moet het per se in een broekzak of jaszak passen. Een ander vindt het prima om een wat grotere camera over de schouder te hangen, zolang er maar geen extra lenzen of grote fototas nodig zijn. En als je het geen enkel probleem vindt om altijd en overal met een zware fototas rond te lopen is dat natuurlijk ook prima, al is dit artikel dan duidelijk niet voor jou ;-)

Sony CyberShot RX100

Laten we beginnen met deze zeer compacte en tegelijkertijd ongelofelijk veelzijdige camera. De Sony RX100 heeft een één inch sensor, een zoomlens met een mooi bereik en dit alles past op wonderbaarlijke wijze in een erg kleine behuizing. Deze camera stop je met gemak in je broekzak, jaszak, of handtas. Persoonlijk zou ik er een sleeve of compact fototasje omheen doen, om hem niet onnodig aan stof of scherpe voorwerpen zoals sleutels bloot te stellen. Ik heb het allereerste model van deze camera gehad en die hing semipermanent aan mijn broekriem (in een plat beschermtasje).

Er zijn inmiddels veel modellen van deze camera uitgekomen en het bijzondere is dat ze allemaal nog te koop zijn. Met elk nieuwe model breidt de serie zich dus uit. Het grote voordeel hiervan is dat er voor bijna elk budget wel een RX100 is te vinden. Uiteraard is het nieuwste en modernste model meteen ook het duurste. Door de tijd heen is de sensor verbeterd en de snelheid van scherpstellen en fotograferen toegenomen. Alle modellen vanaf generatie III hebben een kleine digitale zoeker (popup) als aanvulling op het kantelbare scherm en dat is erg handig als je in fel zonlicht werkt.

Belangrijk om te weten is dat de twee nieuwste modellen VI en VII een aanraakscherm en een nieuwe zoomlens met een aanzienlijk groter bereik hebben. Hierdoor is het objectief helaas wel minder lichtsterk geworden. Een belangrijke keuze die je daarom moet maken, is of je een wat ouder model met lichtsterke zoomlens en ongeveer 3x zoom wilt hebben, of een nieuwere generatie die over een minder lichtsterke superzoomlens van ongeveer 8x zoom beschikt (plus een aanraakscherm).

De Sony RX100 VA is het laatste model met lichtsterke 3x-zoomlens en is de opvolger én verbeterde versie van de RX100 V die niet meer verkrijgbaar is. Dit model heeft mijn persoonlijke voorkeur, omdat ik minder waarde hecht aan een groot zoombereik.

Sony RX100 VA bij CameraNu

Sony RX100 VII bij CameraNu

Alle RX100 modellen op een rij bij CameraNu

Sony Vlog Camera ZV-1

Deze camera lijkt behoorlijk veel op de Sony RX100, maar dit is toch echt een andere camera, bedoeld voor een andere doelgroep dan de ‘gewone’ fotograaf. De Sony ZV-1 is namelijk vooral gericht op vloggers en om die reden is hij geoptimaliseerd voor het maken van filmopnamen. Dat neemt niet weg dat je er natuurlijk ook gewoon mee kunt fotograferen. Het ontwerp is gebaseerd op de Sony RX100 V(A) en dat verklaart de vele overeenkomsten.

De Sony ZV-1 heeft bijvoorbeeld dezelfde lichtsterke zoomlens en hetzelfde zoombereik (24-70 mm f/1.8 – f/2.8) als de RX100 V(A), maar er zit een veel recentere beeldprocessor in, een kantelbaar scherm dat je volledig kunt omdraaien om jezelf in actie te zien, beeldstabilisatie, zeer geavanceerde auto focus en een extra grote knop om te starten en te stoppen met filmen. Ook zit er een extra grote microfoon bovenop het toestel en wordt een plopkap / windkap / deadcat / marmot waarmee je storende windgeluiden tegengaat standaard meegeleverd. Netjes! Erg handig is dat een lampje aan de voorzijde laat zien dat de opname loopt, zodat je niet jezelf denkt te filmen en pas na afloop ontdekt dat er niets op je geheugenkaartje staat en dus weer helemaal opnieuw kunt beginnen met je verhaal vertellen.

Extra handig is dat de Sony ZV-1 naadloos samenwerkt met de al wat langer bestaande GP-VPT2BT Wireless Shooting Grip, waardoor je nóg stabielere opnamen maakt en de camera comfortabel via de grip bedient.

Sony ZV-1 bij Cameranu

Sony Vlog Camera ZV-1 samen met GP-VPT2BT Wireless Shooting Grip

Sony Cybershot RX1R II

Dit is een geheel andere camera dan de modellen uit de Sony RX100 serie. De Sony RX1R II heeft namelijk een grote full frame sensor en een vast objectief met 35 millimeter brandpunt. Deze camera stop je niet in je broekzak omdat de lens uitsteekt. In een jaszak kan misschien nog net. Over je schouder, om je nek, in een handtas of klein fototasje gaat natuurlijk prima.

Voor een full frame camera is dit nog steeds een zeer compact en licht toestel dat je makkelijk overal mee naartoe neemt. Lang geleden heb ik het eerste model mogen testen (de Sony RX1) en ik was zeer onder de indruk van zowel het gebruiksgemak als de zeer hoge beeldkwaliteit.

Sony RX1R II bij CameraNu

FujiFilm FinePix X100F en X100V

Ook dit is een camera met (omgerekend) een vast brandpunt van 35 millimeter. Er zit alleen geen full frame sensor maar een APS-C formaat sensor in, dus een maatje kleiner maar nog steeds vele malen groter dan de sensor in een smartphone of compact camera. In je broekzak past hij niet echt, maar wel met gemak in een jaszak omdat de lens maar een stukje uitsteekt. Ook om je nek of over je schouder is dit een heerlijke camera, omdat hij zo klein en licht is.

Deze camera is zeer geliefd bij straatfotografen, maar kun je natuurlijk ook voor alle andere vormen van fotografie gebruiken. Zo is hij ideaal voor op reis en tijdens de vakantie. De camera is erg licht en compact en dankzij de lens van effectief 35 millimeter (23 millimeter APS-C) breng je voldoende van de omgeving in beeld. Het is niet voor niets een van de favoriete brandpunten van veel fotografen. Dat je niet kunt inzoomen went snel en maakt je vooral creatiever.

Net als bij de meeste camera’s van FujiFilm zitten er veel fysieke knoppen en lensringen op dit toestel waarmee je alle belangrijke instellingen snel en makkelijk aanpast. Het menu heb je daarom zelden nodig. Uiteraard kun je ook alles (volledig of deels) automatisch voor je laten regelen. Een ND-filter zit ingebouwd en kun je dus op elk moment aanzetten. De zoeker is speciaal, want je kunt schakelen tussen een optische en digitale zoeker en ze zelfs gecombineerd gebruiken.

De FujiFilm X100F is nog steeds te koop, maar wel begin 2020 opgevolgd door de FujiFilm X100V. Met onder meer een vernieuwd lensontwerp, een kantelbaar scherm en de camera is nu weerbestendig zodra je een (protect)filter op de lens schroeft via de lensadapter.

FujiFilm X100F bij CameraNu (in zwart of zilver)

FujiFilm X100V bij CameraNu (in zwart of zilver)

FujiFilm FinePix XF10

Dat het altijd kleiner kan bewijst deze camera. Want ook de FujiFilm FinePix XF10 heeft een grote APS-C sensor en ditmaal zit er een 28 millimeter lens op (18.5 millimeter APS-C, ongeveer 28 millimeter omgerekend naar full frame). Je krijgt hiermee dus nog meer in beeld, vergelijkbaar met wat je met de standaardcamera van een smartphone ziet.

Het toestel is klein genoeg voor in je broekzak (je weet het, ik doe er liever een hoesje of tasje omheen). Het is al een wat ouder model, dus het kan zijn dat er binnenkort (?) een nieuwer model uitkomt. Tot die tijd is de huidige camera aantrekkelijk geprijsd.

FujiFilm XF10 bij CameraNu (in zwart of champagne)

Ricoh GR III

De Ricoh GR serie is best wel bijzonder en heeft een lange historie die al in de vorige eeuw begint toen we nog met analoge camera’s werkten. Na een reeks analoge toestellen kwam er begin deze eeuw een serie uit met naar verhouding kleine sensoren en pas enkele jaren geleden is de huidige serie gestart waarin een grote APS-C sensor zit.

Ook de GR serie is weer vooral bedoeld voor straatfotografen, maar je kunt hem natuurlijk overal voor gebruiken. Het is een erg onopvallende camera waardoor je overal foto’s kunt maken zonder onnodig aandacht te trekken. Zelf heb ik jaren geleden de Ricoh GR gehad, dus het eerste model uit de huidige serie met APS-C sensor en daar heb ik onder andere tijdens uitjes en vakanties enorm veel plezier aan beleefd. Daarnaast heb ik er beroepsmatig foto’s mee gemaakt. De beeldkwaliteit en de mogelijkheden van deze camera zijn werkelijk fantastisch. Het is zelfs de leukste camera die ik ooit heb gehad.

Nu is er dus de Ricoh GR III die op veel punten is verbeterd. Zo is de resolutie toegenomen, zit er een aanraakscherm op, stelt hij sneller scherp en is zelfs 3-assige stabilisatie en een stofreductiesysteem toegevoegd. De batterijduur valt een beetje tegen, dus neem er vooral een reserve accu bij, dan is dat meteen opgelost. Het gaat opnieuw om een lens met vast brandpunt (18,3 millimeter APS-C, dus 28 mm equivalent) waardoor de camera zeer licht en compact is. Inderdaad, we hebben het weer over broekzakformaat. De Ricoh GR I en Ricoh GR II zijn trouwens ook nog steeds te koop.

Dit is letterlijk een (broek)zakcamera met de hoge beeldkwaliteit en vele mogelijkheden van een spiegelreflex of systeemcamera! Update: ik kon de verleiding niet weerstaan en heb deze camera inmiddels gekocht. Lees hier mijn zeer (zéér) uitgebreide bevindingen na vier maanden gebruik van de Ricoh GR iii.

Ricoh GR III bij CameraNu

Panasonic Lumix LX100 II

Panasonic brengt veel camera’s uit met een zogenaamde Micro Four Thirds sensor. De sensor in deze specifieke camera is ongeveer 1,6x groter dan een één inch sensor (zoals die in de Sony RX100 serie zit) maar dus kleiner dan een APS-C sensor (zoals in de Ricoh GR of de FujiFilm X100F ). Dat is dus nog steeds een flinke sensor. De Panasonic Lumix LX100 II heeft een zoomlens aan boord met een standaardbereik van ongeveer 3x zoom.

Het objectief steekt wel een stuk uit de behuizing, dus je praat eerder over jaszakformaat dan broekzakformaat. Groot voordeel is dat je zaken als belichting en scherpstelling met handige fysieke knoppen en lensringen kunt veranderen, net zoals bij veel van de camera’s van FujiFilm. Het eerste model uit deze serie, de Panasonic Lumix LX100, is ook nog te koop.

Panasonic LX100 II bij CameraNu

Panasonic Lumix TZ200

Wil je liever een ruimer zoombereik hebben, dan is de Panasonic TZ200 misschien iets voor jou. In deze camera zit opnieuw een één inch sensor, waardoor het gelukt is een superzoomlens van 15x in te bouwen. De lens steekt minder uit, waardoor de camera compacter is dan de Panasonic Lumix LX100 II. De beeldkwaliteit is natuurlijk niet hetzelfde, omdat dit toestel een kleinere sensor heeft. Denk daarom goed na wat voor jou belangrijker is: zoombereik of beeldkwaliteit. Ook het vorige model is nog verkrijgbaar en dat is de Panasonic TZ100.

Panasonic TZ200 bij CameraNu (in zwart of zilver)

Canon PowerShot G9X II

Canon heeft diverse compacte camera’s in het assortiment zitten. Zoals de Canon PowerShot G9X II. Dit toestel met één inch sensor en 3x zoomlens is zeer compact en pas makkelijk in broekzak of jaszak. Lang geleden, voordat er smartphones waren, heb ik diverse modellen uit de PowerShot-serie gehad naast mijn toenmalige spiegelreflex, maar in die tijd zat er nog een kleine sensor in en was het dus nog een traditionele compact camera. Met de huidige één inch sensor is de beeldkwaliteit stukken beter geworden.

Canon G9X II bij CameraNu

Canon PowerShot G7X III

De Canon PowerShot G7X III is een maatje groter en beschikt over een lichtsterke lens met 4,2x optische zoom, een vijf-assig stabilisatiesysteem en een kantelbaar aanraakscherm. Omdat je het scherm rechtop kunt zetten (zodat het naar voren staat) en er een microfoonaansluiting op de camera zit, is dit toestel vooral gericht op vloggers.

Canon G7X III bij CameraNu

Canon PowerShot G5X II

De Canon PowerShot G5X II heeft een lichtsterke lens met 5x zoom, een kleine digitale zoeker en een kantelbaar aanraakscherm. Let op! De G5X en G7X lijken behoorlijk veel op elkaar. Houd ze daarom goed naast elkaar om te zien welke het beste bij jou past.

Canon G5X II bij CameraNu

Leica

Helaas heb ik geen ervaring met het merk Leica. Ik heb zelfs nog nooit een Leica-camera in handen gehad. Behalve dan de Leica-lenzen die op mijn Huawei smartphone zitten… Ik zou graag een Leica willen uittesten of er zelfs eentje willen hebben, want het zijn prachtige toestellen en vooral de modellen met handmatige bedieningsmogelijkheden spreken mij zeer aan. Maar deze camera’s liggen nogal buiten mijn budget. Desalniettemin, mogen ze natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken.

Zo is de Leica D-Lux 7 (met Micro Four Thirds sensor, 3x optische zoom en digitale zoeker) net als de Leica C-Lux (met één inch sensor, 15x optische zoom en digitale zoeker) behoorlijk compact. Ze passen net niet in je broekzak, maar wel in je jaszak. Al laat je zo’n mooie Leica natuurlijk liever om je nek of over je schouder hangen. De Leica D-Lux 7 is trouwens duidelijk familie van de Panasonic Lumix DMC-LX100 II.

Nog mooier wordt het met een Leica Q2 (of voorganger Leica Q), Leica Q2 Monochrom (de Q2 uitvoering speciaal voor zwart-witbeelden), of de Leica Q-P. Want in deze camera’s zit een enorm grote full frame sensor, net als een digitale zoeker en een vaste lens van 28 millimeter. Deze camera hang je lekker om je nek of over je schouder, want hij past niet (of hooguit met veel moeite) in je jaszak. Daar is hij ook eigenlijk veel te mooi voor… :-)

Leica D-Lux 7 bij CameraNu

Leica C-Lux bij CameraNu (in midnight blue)

Leica Q2 bij CameraNu

Leica Q2 Monochrom bij CameraNu

Leica Q-P bij CameraNu

Zeiss ZX1

Tot slot een nieuwkomer. De Zeiss ZX1 is al een hele tijd geleden aangekondigd (alweer eind 2018), maar nog steeds niet verkrijgbaar (ver in 2020). Deze camera met full frame sensor en digitale zoeker heeft een vaste lichtsterke 35 millimeter lens. Geheugenkaartjes kunnen er niet in. Geen nood, want er zit maar liefst 512 GB geheugen ingebakken. Ook het programma Lightroom van Adobe zit er al ingebouwd, zodat je jouw foto’s overal en altijd kunt bewerken. Zonder dat je daar nog een computer bij nodig hebt.

Het toestel is wel nogal fors en heeft een wat aparte … uhhh … moderne vormgeving, waardoor hij waarschijnlijk niet zo makkelijk in je jaszak past. Laat staan in je broekzak. Om je nek of over je schouder is een beter idee. Althans, mocht deze camera ooit nog eens te koop zijn ;-) Update oktober 2020: de Zeis ZX1 lijkt nu dan toch eindelijk in aantocht te zijn. We gaan het zien! (hoop ik :-)

Zeiss ZX1 bij CameraNu

Hasselblad 907X 50C

Ook het befaamde merk Hasselblad, waarvan de camera’s heel lang geleden al door astronauten tijdens ruimtereizen werden gebruikt en er naar zeggen nog steeds een groot aantal ergens in een baan om de aarde rondcirkelen (konden we er maar bij), maakt vandaag de dag prachtige systeemcamera’s. Zo is de gloednieuwe Hasselblad 907X 50C een zeer compacte middenformaat camera die een sensor heeft met maar liefst 50 megapixels en een dynamisch bereik van veertien stops, waardoor je de kleinste details haarfijn vastlegt. Deze camera past niet echt in je jaszak of broekzak, maar hij is zeker compact en licht te noemen voor een middenformaat camera. Houd er wel rekening mee dat er ook nog een objectief op moet en die zijn niet bepaald het lichtst of kleinst bij middenformaat ;-)

De camera ziet er heerlijk retro uit. Het zou zo een klassieke filmcamera kunnen zijn. Het toestel is daarnaast extreem minimalistisch uitgevoerd. Knoppen zal je er amper op terugvinden. Er is eigenlijk alleen een ontspanknop en je kunt het diafragma en de sluitertijd regelen met een fysieke knop. Verder verloopt de bediening volledig via het prachtige kantelbare aanraakscherm. Hypermodern dus. Wie verwacht dat als ze jou achter zo’n klassiek ogende camera zien staan!

Filmen kan hij uiteraard ook, dat mag tegenwoordig echt niet meer ontbreken op een digitale camera. En dat doet deze Hasselblad met een superhoge resolutie van 2,7K (2720 x 1530) op 30 fps (29,97 fps om precies te zijn, want dat is nu eenmaal de standaard). Best wel bijzonder voor een middenformaat-camera.

De Hasselblad 907X 50C bij CameraNu