De ideale camera als aanvulling op je smartphone

Dankzij de smartphone krijgen steeds meer mensen plezier in fotografie. Sommigen fotograferen exclusief met hun telefoon en willen niets liever. Anderen dromen van een ‘echte’ camera voor erbij. Voor meer mogelijkheden en nóg mooiere foto’s. De vraag is alleen: wat is voor wie de beste of ideale camera?

Regelmatig krijg ik vragen over wat nu de beste camerakeuze is. Als je altijd met een smartphone hebt gefotografeerd en je bent op zoek naar meer, kun je dan het beste een spiegelreflex kopen? Of bestaan er handzamere camera’s met een goede beeldkwaliteit waarop je ook allerlei instellingen kunt aanpassen. En wat is een systeemcamera nu weer? In dit artikel bespreek ik daarom de meest relevante camerasoorten en vertel ik je wat je eraan hebt en voor wie ze (vooral) bedoeld zijn. Nu kan ik niet elke camerasoort uitputtend behandelen. Ik beperk mij daarom tot een aantal cruciale eigenschappen. Insteek is een camera voor mensen die nu met een smartphone werken. Ik begin dan ook met de vraag of je sowieso wel een camera nodig hebt 😉

Smartphone

Om leuke foto’s te maken heb je tegenwoordig niet per se meer een ‘echte’ camera nodig. Dat is goed nieuws als je graag voor gemak kiest en je er weinig voor voelt om een extra apparaatje met je mee te nemen. Fotograferen met een smartphone is ook heerlijk laagdrempelig. Die telefoon heb je toch al bij je, dus je hoeft hem alleen maar uit je handtas, broek- of jaszak te pakken en je schiet er de leukste foto’s mee. Verder is het vrij discreet, je trekt er weinig aandacht mee.
Extra voordeel van een smartphone is dat het niet bij fotograferen alleen hoeft te blijven. Er bestaan duizend en één leuke apps om je foto’s te bewerken, er leuke collages mee maken en er eventueel filters, effecten, kaders en teksten aan toe te voegen. Vervolgens deel je ze met je vrienden, zodat ze vrijwel live met je mee kunnen genieten.
Met name smartphones in de hogere prijsklassen presteren goed op fotogebied. Al loopt de fotokwaliteit op een aantal vlakken een beetje achter vergeleken met reguliere camera’s. Zo zien opnamen er vooral bij goed licht fraai uit, maar presteren smartphones helaas niet zo goed bij minder gunstige lichtomstandigheden. Al vindt niet iedereen dat een probleem. Vaak gaat het vooral om het vastleggen van het moment, de beleving. Dan is de technische fotokwaliteit ondergeschikt.

Premium compact

Vind jij een hoge fotokwaliteit juist wel belangrijk, maar ben je ook op comfort gesteld? Dan is de premium compact iets voor jou. Eigenlijk is dit dé ideale keuze voor iedereen die graag en veel fotografeert, erg op gemak is gesteld (lees: je wilt niet met een grote camera slepen), meer invloed wil hebben op hoe de foto wordt, en de kwaliteit van smartphonefoto’s (in bepaalde situaties) niet hoog genoeg vindt.
Een premium compact is de moderne variant van de gewone compact camera. Met als verschil dat er een veel grotere beeldsensor inzit, zodat je een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt. Soms zelfs dezelfde beeldkwaliteit als een joekel van een spiegelreflex.
Denk je eens in: een miniatuur spiegelreflexcamera die gewoon in je jaszak past en die je dus altijd en overal bij je kunt hebben. Dat is toch ideaal? Dan hoef je nooit meer spijt te hebben dat je de camera thuis hebt laten liggen. Net als met een smartphone val je amper op, want deze camera is erg compact. Een premium compact kun je meestal via WiFi met je smartphone verbinden, zodat je de foto’s direct kunt bewerken en delen. Helaas zijn premium compacts niet echt goedkoop. Je hebt er ook een aardige spiegelreflex met lens voor. Je moet dus wel een afweging maken of het je dat waard is (al is een smartphone ook niet bepaald goedkoop).
Er bestaan premium compacts met een zoomlens, maar dan is de sensor een maatje kleiner dan in een spiegelreflex. Anders past het niet in de enorm kleine behuizing. De beeldkwaliteit is dan nog steeds vele malen hoger dan die van een smartphone of gewone compact camera. Premium compacts met hetzelfde formaat beeldsensor als in een spiegelreflex hebben juist een vaste lens. Dit betekent dat je er niet mee kunt inzoomen. Niet zo heel erg, want dat zijn we inmiddels wel gewend van onze smartphones.

Voorbeelden van premium compacts:
FujiFilm FinePix X70
Ricoh GR II
Sony Cybershot DSC-RX100 Mark IV

Spiegelreflex

Een spiegelreflex is vaak het eerste waar mensen aan denken zodra ze tegen de beperkingen van een smartphone aanlopen, of wanneer ze zich verder willen verdiepen in fotografie. Maar het idee dat je daar een spiegelreflex voor nodig hebt, is inmiddels achterhaald. Kijk alleen al naar de premium compact. Die biedt voor het gros van de mensen meer dan genoeg mogelijkheden, de beeldkwaliteit is fantastisch en je hebt er amper last van omdat je hem zo in je jaszak of handtas wegstopt.
Een spiegelreflex is behoorlijk groter en zwaarder. Je moet steeds goed nadenken wanneer je hem wel en niet meeneemt. Ook val je met zo’n groot toestel eerder op. Het is dus leuk dat je er mooie foto’s mee kunt maken, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als het toestel vooral thuis ligt of niet uit de fototas komt. Daarom is dit vooral een camera voor de fotohobbyist die er speciaal op uittrekt, terwijl je een smartphone of premium compact juist altijd en overal bij de hand hebt.
Bij een spiegelreflexcamera heb je ook lenzen nodig. Bijvoorbeeld een groothoek-, tele-, of macrolens. Want waarom anders zou je een camera met verwisselbare lens kopen. Gebruik je alleen de meegeleverde kitlens, dan is de meerwaarde van een spiegelreflex verwaarloosbaar. Je kunt er dan grotendeels hetzelfde mee als met een premium compact. Alleen moet je nu een veel groot toestel meesjouwen. Een spiegelreflex is daarom vooral zinvol als fotograferen een liefhebberij is, je van plan bent om meerdere lenzen te kopen, of gewoon omdat je een groot toestel fijner vindt werken.

Spiegelreflex voorbeelden:
Canon EOS 750D + 18-55 IS STM lens
Nikon D5500 + 18-55 VR II lens

Systeemcamera

Wat voor een spiegelreflex geldt, is grotendeels ook van toepassing op een systeemcamera. De systeemcamera kun je namelijk zien als de moderne variant (of de opvolger) van de spiegelreflex. Een systeemcamera is wel iets kleiner en lichter, dus het is comfortabeler om hem mee te nemen en te gebruiken. Een spiegelreflex kun je soms via WiFi met je smartphone of tablet verbinden, een systeemcamera nagenoeg altijd.
Het is de verwachting dat de spiegelreflex op termijn vervangen wordt door (of langzaam overgaat in) de systeemcamera. Het is daarom lastig om in te schatten of het verstandig is om nu nog in een spiegelreflex te investeren. Persoonlijk zou ik eerder voor een systeemcamera kiezen (nog sterker: dat heb ik ook gedaan). Systeemcamera’s zijn momenteel opkomend en er vinden veel mooie innovaties plaats.
Voordelen van een systeemcamera zijn dat ze moderner, kleiner en lichter zijn, maar ook dat er een elektronische zoeker opzit (of als accessoire verkrijgbaar is). Het is een soort minischerm ingebouwd in een zoeker. Zodoende zie je precies wat je fotografeert en weet je al voor de opname hoe de foto wordt. Dat werkt heel prettig. Een spiegelreflex heeft nog een traditionele optische zoeker. Dan zie je pas achteraf op het camerascherm of de foto gelukt is of niet. Voor de meeste mensen werkt een systeemcamera dan ook veel intuïtiever en je fotografie gaat in korte tijd met sprongen vooruit.

Voorbeelden van systeemcamera’s:
FujiFilm X-T10 + 18-55 OIS lens
FujiFilm X-T1 + 18-55 IOS lens
Olympus OM-D E-M10 mark II + 12-50 ED EZ lens
Sony A6000 + 16-50 OSS lens
Sony A6300 + 16-50 OSS lens

www.keeskrick.com