De ideale cameratas, een fototas waarin alles past en die je altijd makkelijk meeneemt

De beste cameratas

Of je nu een spiegelreflex of een systeemcamera hebt, je bent vast op zoek naar de handigste cameratas. Het klinkt zo eenvoudig. Gewoon even een goede en stevige fototas kopen in een winkel of webshop. Eentje waarin jouw camera (body), enkele objectieven en een handvol accessoires passen. Eentje die je meeneemt bij uitjes, in het weekend, op vakantie, of misschien zelfs om altijd bij je te hebben. Helaas blijkt het in de praktijk toch een stuk lastiger om een echt handige cameratas te vinden, laat staan de perfecte. Want wanneer kun je welke fototas het beste gebruiken, welke varianten bestaan er allemaal en waar koop je vervolgens precies die ene die voor jou de beste keuze is? Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Gelukkig heb ik de optimale oplossing gevonden en ik denk dat ook jij daar veel aan hebt. Het is een cameratas die vele tassen in één is. Zodat je hem perfect in allerlei situatie kunt gebruiken.

Welke cameratas: rugzak of schoudertas?

Vraag een willekeurige fotograaf of amateurfotograaf hoeveel cameratassen hij in huis heeft. De kans is groot dat hij of zij er meer dan één heeft. Dat zijn er eerder twee, drie, en vaker nog meer. Allereerst is er de lastige keuze of een schoudertas of een rugzak handiger is. Ik kan meteen verklappen dat je eigenlijk allebei nodig hebt. Een rugzak is vooral handig als je veel apparatuur wilt meenemen, maar slechts af en toe van bijvoorbeeld objectief wisselt. Je hangt de camera om je nek of aan je schouder, slingert de rugzak naar achteren en hebt meteen enorm veel bewegingsvrijheid. Zo kun je heerlijk ontspannen rondlopen en eventueel grote(re) afstanden afleggen.

Wissel je regelmatig van objectief, of heb je andere spullen uit je cameratas nodig? Een rugzak is dan vaak net even wat minder handig. Want je moet hem eerst afdoen, ergens neerzetten of neerleggen en zodra je iets gepakt hebt weer op je rug sjorren. Een schoudertas is dan een stuk handiger, omdat je razendsnel de flap opentrekt en desnoods lopend snel even van objectief wisselt. Perfect om zoiets als reportages mee te doen. Je kunt heel snel op gebeurtenissen reageren. Of even een flesje water pakken, of je visitekaartjes. De fototas hangt altijd aan je schouder en met een beetje oefenen hoef je hem nooit op die natte of vieze vloer neer te zetten.

Kortom, al naar gelang wat je meeneemt en wat je van plan bent, is soms een rugzak en dan weer een schoudertas handiger. Dan maar allebei kopen? Dat kan, maar daar wordt jouw probleem alleen maar groter van. Want nu moet je én op zoek naar de perfecte fotorugzak én naar de perfecte fotoschoudertas. Het kan gelukkig ook anders. Simpeler, slimmer, veelzijdiger en nog goedkoper ook!

Cameratas in vermomming

Jaren geleden heb ik besloten om geen ‘echte’ fototas meer te kopen. Ik zit gewoon te vaak in de knoop met de indeling. Want hoe krijg je alles er veilig en overzichtelijk in weggestopt? Afhankelijk van wat ik wil meenemen zijn cameratassen soms te groot en dan weer te klein. En je kunt onderweg alleen makkelijk bij je fotospullen, of alleen bij je gewone spullen. Ze zijn vaak nogal lomp en ook niet echt mooi om te zien.

Het liefst gebruik ik daarom een gewone rugzak of schoudertas. Die zijn vaak spotgoedkoop, veel mooier en lekker onopvallend. Echte cameratassen schreeuwen vaak dat ze… nou ja, dat het cameratassen zijn. Ik val er alleen maar extra mee op als ik ergens loop en trek onnodig de aandacht. Ook van personen die mijn fotoapparatuur graag van mij willen uh… ‘overnemen’. Ik heb dan ook enkele stevige rugzakken (zoals die van The North Face) en een stel gewone schoudertassen in diverse formaten. Groot voordeel: ze hebben geen vaste indeling. Al naar gelang wat ik wel of niet meeneem, deel ik de cameratas geheel naar eigen smaak in. Zodoende past er ook veel niet-fotografie gerelateerd spul in. Een paraplu, een trui, eten en drinken, snoep, desnoods een paar boodschappen. En uiteraard kan zo’n rugzak of schoudertas ook altijd nog als gewone tas gebruikt worden. Bij een officiële cameratas is dat erg onpraktisch.

Gewone tas + camera insert = de perfecte cameratas!

Groot voordeel als je een gewone tas (schoudertas of rugzak) als cameratas gebruikt, is dus dat je niet aan een vaste indeling gebonden bent. Je hebt alle vrijheid. Er is wel iets waar je goed op moet letten. Je wilt jouw fotoapparatuur natuurlijk wel heel houden en bijvoorbeeld beschermen tegen stoten. In het begin deelde ik mijn tassen daarom zelf op in compartimenten. Met van die pluizige binnenwanden, de verdelers of tussenschotten die je van echte cameratassen kent en die je met klittenband vastzet. Al die jaren vroeg ik mij verbaasd af waarom je geen compleet (los) binnenwerk kunt kopen om van een gewone tas snel en eenvoudig een stevige cameratas te maken. Nou, dat blijkt dus wel degelijk te kunnen.

Toen ik kortgeleden weer eens het internet afstruinde, ontdekte ik tot mijn verrassing dat ze eindelijk bestaan. Het heet een camera insert. Dat is een echte cameratas, maar dan eentje die je in een gewone tas stopt. Zodat al jouw fotoapparatuur optimaal beschermd is en je tegelijkertijd altijd helemaal zelf kunt beslissen met welke tas je wilt rondlopen. Slim! Eindelijk heb ik nu de perfecte fototas gevonden. Want deze camera insert kan ik zowel in een (gewone) rugzak als in een (gewone) schoudertas plaatsen. Maximale flexibiliteit dus. Per situatie kan ik steeds de meest optimale cameratas samenstellen. Zonder een kapitaal uit te geven aan ‘echte’ cameratassen, die het in de praktijk allemaal net niet zijn.

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-03

Dit is geen dure en lompe fototas, maar een handige camera insert die je eenvoudig in een willekeurige gewone tas meeneemt.

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-04

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-05

Een camera insert past in een normale schoudertas of rugzak. Dus neem je gewoon je eigen (al dan niet modieuze) tas mee.

 

Camera insert voor je cameratas

De camera inserts die ik gevonden heb zijn van het merk Tenba. Heel toepasselijk worden ze BYOB genoemd, oftewel Bring Your Own Bag. Precies wat ik al jaren zo graag wilde hebben 🙂 Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde zitten diverse vakjes. De cameratas heeft een via een rits afsluitbare flap, die je eventueel naar achteren kunt vouwen voor nog snellere toegang tot je spullen. Verdelers om compartimenten te maken worden uiteraard meegeleverd, zodat je een mooie indeling kunt maken en jouw camera, objectieven en accessoires er altijd goed inpassen.

En ja, je raadt het al. Camera inserts bestaan in meerdere maten (Tenba BYOB 7, 9, 10 en 13; zelf heb ik voor de 9 en de 10 gekozen). Want je hebt grotere en kleinere camera’s en de ene keer neem je meer objectieven mee dan een andere keer. En soms is één camera en je favoriete lens meer dan voldoende en heb je vooral gewone spullen bij je, die nu prima naast de camera insert in de tas passen. Ideaal is dat camera inserts niet zo duur zijn. Met een paar inserts ben ik nog steeds een stuk goedkoper uit dan met ‘echte’ fotorugzak of fotoschoudertas.

Dankzij deze camera inserts hoef ik nooit meer een dure en (ook wel een beetje) saaie cameratas te kopen. Als ik ergens een leuke (gewone) schoudertas of rugzak tegenkom, kan ik die gerust kopen en drie tellen later zit mijn camera insert met al mijn fotospullen erin!

Soorten en maten:

Tenba BYOB 7 Camera Insert : binnenmaat: 18 x 13 x 8 cm, buitenmaat: 19 x 14 x 9 cm

Tenba BYOB 9 Camera Insert : binnenmaat: 22 x 15 x 9 cm, buitenmaat: 23 x 17 x 10 cm

Tenba BYOB 10 Camera Insert : binnenmaat: 25 x 19 x 10 cm, buitenmaat: 27 x 20 x 11 cm

Tenba BYOB 13 Camera Insert : binnenmaat: 33 x 23 x 13 cm, buitenmaat: 34 x 24 x 14 cm

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-06

 

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-07

 

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-08

Niet alleen je fotospullen passen erin. Er blijft voldoende ruimte over voor allerlei andere spulletjes.

 

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-09

Niemand die vermoedt dat hier een (al dan niet dure) camera en een stel lenzen in zitten. Lekker veilig en discreet.

 

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-10

Flap open en schieten maar!

www.keeskrick.com