Geplaatst op

Handig! De “halve vliegtuigstand”

De halve vliegtuigstand

Wist je dat er een handige variant van de vliegtuigstand bestaat? Dankzij de “gewone” vliegtuigstand van een smartphone kun je de telefoon tijdens de vlucht blijven gebruiken om bijvoorbeeld een boek te lezen, naar een film te kijken, lekker naar je eigen muziek te luisteren, of desnoods om een spelletje te spelen. Alle zenders van jouw iPhone of Android-telefoon staan nu uit, maar dat geeft niet. In de lucht kun je immers toch niet bellen en (vroeger) ook niet internetten. Maar wat is de halve vliegtuigstand dan voor iets?

Zelf vlieg ik zelden tot nooit, maar de vliegtuigstand gebruik ik letterlijk elke dag.

Allereerst om lekker snel de telefoon op te laden. In vliegtuigstand staan alle zenders van de telefoon uit en verbruikt het toestel merkbaar minder stroom. Opladen gaat daardoor een stuk sneller. Erg handig als je bijna de deur uit moet en je de accu nog even een boost wilt geven.

Verder schakel ik mijn telefoon eigenlijk nooit uit. Opstarten duurt simpelweg te lang. Een software-update is een van de weinige keren dat mijn smartphone eindelijk weer eens een keertje herstart wordt. Omdat ik ’s nachts mijn telefoon niet nodig heb, gaat hij ook rond bedtijd in de vliegtuigstand. Vanwege het lage energieverbruik is de accu ’s morgens hooguit een procentje gezakt, terwijl de telefoon met één tik op het scherm direct weer operationeel is. Vergeleken met het langzame opnieuw opstarten is dat echt ideaal. Alleen de zenders staan ’s nachts uit, dus het wekkersignaal van de telefoon werkt wel gewoon in de vliegtuigstand.

Enkele jaren geleden ontdekte ik een nieuwe toepassing van de vliegtuigstand. Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat het een bug was, maar ook onder de huidige versies van het besturingssysteem (IOS en Android) is het nog steeds mogelijk. Het lijkt daarom te gaan om een (volgens mij) nogal onbekende maar wel erg handige mogelijkheid. In noem het dus de ‘halve vliegtuigstand’. Oké, oké, daar zijn vast betere namen voor te verzinnen 😉 Belangrijker: wat houdt het in, die halve vliegtuigstand?

In de vliegtuigstand worden alle zenders uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of internetten of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. Dat is natuurlijk niet altijd even handig. Want misschien zit je in het vliegtuig en is er draadloos internet beschikbaar. Of je wilt alleen je Bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken (in de lucht, maar ook thuis, op je werk, of in het openbaar vervoer).

Je kunt je telefoon dan uiteraard van de vliegtuigstand afhalen, maar bellen zo hoog in de lucht gaat vast niet lukken. Je telefoon blijft alsmaar proberen een verbinding op te zetten en dat is zonde van de moeite en de verspilde stroom. Beter die vliegtuigstand ingeschakeld laten dus.

Hoe kan het dan wel? Heel simpel: schakel alleen WiFi, alleen Bluetooth, of beide in. Voor de duidelijkheid: dit doe je dus terwijl de vliegtuigstand geactiveerd is.

Op die manier schakel je alleen de zender(s) in die je op dat moment echt nodig hebt. In de lucht of op de grond, het maakt niet uit. Het toestel blijft gewoon in vliegtuigstand en toch kun jij lekker internetten of iets met Bluetooth doen. Je kunt alleen niet bellen, gebeld worden, of internetten via het mobiele telefoonnetwerk (databundel). Handig, toch? O, en die mooie camera werkt natuurlijk ook gewoon.

Nu je hier toch bent, lees dan meteen even hoe je de speciale nachtstand van jouw smartphone gebruikt om de allermooiste foto’s te maken bij weinig licht én in het donker, of kom erachter wat de snelste manier is om jouw telefoonscherm voorgoed te slopen, hoe het komt dat je met een telefoon de laatste paar jaar ineens zulke onwijs goede foto’s kunt maken,  en dus ook waarom je vaak geen (gewone) camera meer nodig hebt. Of heb je liever een “echte” camera op zak, maar dan wel eentje die zo klein en licht is dat je hem gewoon altijd en overal bij je kunt houden (zelfs in je jaszak of broekzak!) en met de superieure beeldkwaliteit en instelmogelijkheden van een grote spiegelreflex of systeemcamera.

Wat ook altijd een goed idee is, is mijn eBook kopen waarin je alles leert over fotograferen met je smartphone (iPhone én Android). Of volg een workshop Smartphone Fotografie om het meteen in de praktijk te leren van  een zeer ervaren fotograaf (van mij dus 🙂

De halve vliegtuigstand

In vliegtuigstand kun je WiFi en Bluetooth gewoon aanzetten.