Geplaatst op

Handig! De “halve vliegtuigstand”

Wist je dat er een handige variant van de vliegtuigstand bestaat? Dankzij de “gewone” vliegtuigstand van een smartphone kun je de telefoon tijdens de vlucht blijven gebruiken om bijvoorbeeld een digitaal boek te lezen, naar een film te kijken, lekker naar je eigen muziek te luisteren, of een spelletje te spelen. Alle zenders van jouw iPhone of Android-telefoon staan nu uit, maar dat geeft niet. In de lucht kun je immers toch niet bellen of gebeld worden en (vroeger althans) ook niet internetten. Maar wat is de halve vliegtuigstand dan voor iets?

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan mijn workshop smartphone fotografie. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.

Zelf vlieg ik zelden tot nooit, maar de vliegtuigstand gebruik ik letterlijk elke dag. Allereerst om extra snel mijn smartphone op te laden. In vliegtuigstand staan alle zenders van de telefoon uit en verbruikt het toestel merkbaar minder stroom. Opladen gaat daardoor een stuk sneller. Erg handig als je bijna de deur uit moet en je de accu nog even een boost wilt geven.

Verder schakel ik mijn telefoon nagenoeg nooit uit. Want opnieuw starten duurt simpelweg te lang. Een software-update (firmware update) is een van de weinige keren dat mijn smartphone eindelijk weer eens herstart wordt. Omdat ik ’s nachts mijn telefoon toch niet nodig heb, gaat hij ook rond bedtijd op de vliegtuigstand. Vanwege het lage energieverbruik is de accu de volgende morgen niet of hooguit een procentje gezakt, én de telefoon is met één tik op het scherm meteen weer operationeel. Vergeleken met de zeer trage opstart is dat echt ideaal en je hoeft het toestel zo ook nog eens minder vaak op te laden.

Omdat alle zenders ‘s nachts uitstaan zodra je de vliegtuigstand inschakelt, kun je in die periode dus geen oproepen of berichten ontvangen op dit toestel. Doe dit daarom niet als je bereikbaar wilt blijven voor bijvoorbeeld noodgevallen. Zoiets als het wekkersignaal van de telefoon werkt wel gewoon terwijl de vliegtuigstand aanstaat.

De halve vliegtuigstand

Enkele jaren geleden ontdekte ik een nieuwe toepassing van de vliegtuigstand. Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat het een bug was, maar ook onder alle nieuwere en de huidige versie van het besturingssysteem (zowel IOS als Android) werkt het nog steeds prima. Het gaat daarom om een (volgens mij althans) nogal onbekende maar wel erg handige mogelijkheid. In noem het daarom maar de ‘halve vliegtuigstand’. Oké, oké, daar zijn vast betere namen voor te verzinnen :-) Belangrijker: wat houdt het in, die halve vliegtuigstand?

In de vliegtuigstand worden alle zenders van de telefoon uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of gebeld worden, berichten ontvangen of versturen, internetten, of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. De telefoon kan alleen nog maar voor lokale dingen gebruikt worden. Dus voor alles wat lokaal op dat ene apparaat staat. Zoals spelletjes spelen of aan een document werken. Net als naar een film kijken of naar muziek luisteren – maar dan wel via oordopjes of een hoofdtelefoon die je ‘ouderwets’ met een draadje aansluit.

Dat je volledig van de buitenwereld bent afgesloten is niet altijd even handig. Want misschien zit je in een vliegtuig waar draadloos internet beschikbaar is. Dan kun je de smartphone wel van de vliegtuigstand afhalen, maar mobiel bellen zo hoog in de lucht gaat dan nog steeds niet lukken. Terwijl je telefoon wel alsmaar blijft proberen om een verbinding op te zetten met het mobiele telefoonnetwerk. Dat is niet alleen zonde van de moeite, je verspilt er enorm veel stroom mee. Beter die vliegtuigstand ingeschakeld laten dus. Maar hoe kan het dan wel?

Heel simpel: activeer eerst de vliegtuigstand en schakel daarna alleen WiFi, alleen Bluetooth, of allebei in! Dat kan ook als je thuis, op je werk, of in het openbaar vervoer graag je draadloze hoofdtelefoon of oordopjes wilt gebruiken, zonder dat je de vliegtuigstand hoeft te verlaten. Of om bijvoorbeeld op een verre vakantie te voorkomen dat je ongemerkt en onbedoeld mobiele data verbruikt. Het mobiele telefoonnetwerk (3G, 4G, 5G) blijft op deze manier namelijk onbereikbaar, je kunt dus niet mobiel bellen of gebeld worden, sms-en, of van je databundel gebruikmaken. Wél kun je eventueel via zoiets als WhatsApp of FaceTime bellen of ‘appen’ – zodra je WiFi inschakelt én verbinding met een draadloos netwerk kunt maken.

Dankzij een ingeschakelde vliegtuigstand aangevuld met WiFi en/of Bluetooth, schakel je alleen de zender(s) in die je op dat moment écht nodig hebt. In de lucht of op de grond, het maakt niet uit. Het toestel blijft dan gewoon in vliegtuigstand en toch kun jij lekker internetten of iets met Bluetooth doen. In het geval van een vlucht doe je dit natuurlijk alleen wanneer dat is toegestaan. Handig, toch?

Camera en GPS tijdens het vliegen

O ja die prachtige camera van jouw telefoon werkt natuurlijk ook gewoon in de vliegtuigstand. Zelfs hoog in de lucht :-) Daarnaast blijft GPS soms werken. Wees gerust, dat is geen zender, jouw telefoon vangt alleen maar het signaal op dat de gps-satellieten vanuit de ruimte naar de aarde sturen. Omdat er alleen een gps-ontvanger in jouw telefoon zit, blijft dat gewoon werken, zelfs als de vliegtuigstand aanstaat. Alleen… het geraamte van een vliegtuig werkt vaak als een Kooi van Faraday. Dit houdt in dat de gps-signalen vaak niet of nauwelijks de cabine binnendringen en je daardoor alsnog niet kunt zien waar je op dat moment overheen vliegt. Probeer het gewoon even uit en je merkt het vanzelf.

In de vliegtuigstand kun je alsnog WiFi en/of Bluetooth aanzetten.