Gepost op

Handig! De “halve vliegtuigstand”

De halve vliegtuigstand

Wist je dat er een handige variant van de vliegtuigstand bestaat? Dankzij de “gewone” vliegtuigstand van een smartphone kun je de telefoon tijdens de vlucht gebruiken om een boek te lezen, een film te bekijken, naar muziek te luisteren, of een spelletje te spelen. Alle zenders staan dan uit. In de lucht kun je toch niet bellen en (meestal) niet internetten. Maar wat is dan die halve vliegtuigstand?

Zelf vlieg ik zelden, maar de vliegtuigstand gebruik ik dagelijks. Allereerst om snel de telefoon op te laden. In vliegtuigstand staan alle zenders uit en verbruikt het toestel minder stroom. Opladen gaat daardoor net even sneller. Handig als je bijna de deur uit moet. Verder schakel ik mijn telefoon eigenlijk nooit uit. Opstarten duurt gewoon te lang. Een software-update is een van de weinige keren dat de iPhone herstart wordt. Omdat ik mijn telefoon ’s nachts niet gebruik, gaat hij ook rond bedtijd in vliegtuigstand. Vanwege het lage energieverbruik is de accu ’s morgens hooguit enkele procenten gezakt, terwijl de telefoon razendsnel weer operationeel is.

Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik een nieuwe toepassing van de vliegtuigstand. Ik ging er al die tijd eigenlijk vanuit dat het een bug was, maar ook onder IOS 8 is het nog steeds mogelijk. Het lijkt daarom te gaan om een (volgens mij) nogal onbekende maar wel erg handige mogelijkheid. Ook op Android blijkt het te werken. Dat heb ik zojuist even uitgetest. In noem het de ‘halve vliegtuigstand’. Oké, oké, daar zijn vast betere namen voor te verzinnen 😉 Belangrijker: wat houdt het in, die halve vliegtuigstand?

In vliegtuigstand worden alle zenders uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of internetten of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. Dat is natuurlijk niet altijd even handig. Want misschien zit je in het vliegtuig en is er draadloos internet beschikbaar. Of je wilt alleen je Bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken (in de lucht of gewoon thuis). Je kunt je telefoon dan uiteraard van vliegtuigstand afhalen, maar bellen zo hoog in de lucht gaat niet lukken. Je telefoon blijft alsmaar proberen een verbinding op te zetten en dat is zonde van de moeite en de stroom. Beter die vliegtuigstand ingeschakeld laten dus.

Hoe kan het dan wel? Heel simpel: veeg op de iPhone omhoog vanaf de onderzijde van het scherm en schakel WiFi of Bluetooth of beide in, terwijl vliegtuigstand ook geactiveerd is. Zo schakel je alleen die zender(s) in die je echt nodig hebt. In de lucht of op de grond, dat maakt niet uit. Het toestel blijft zodoende gewoon in vliegtuigstand en toch kun jij lekker internetten of iets met Bluetooth doen. Je kunt alleen niet bellen, gebeld worden, of internetten via het mobiele telefoonnetwerk (databundel). Handig, toch?

De halve vliegtuigstand

In vliegtuigstand kun je WiFi en Bluetooth gewoon aanzetten.