Spectaculaire lichtbundels vastleggen – de virtuele Amsteltoren

Als het op nachtfotografie aankomt, ben ik doorgaans een voorstander van helder weer. Alleen heb je daar weinig aan als je de lichtbundels van gigantische schijnwerpers wilt vastleggen. Licht zie je alleen als het ergens doorheen of tegenaan schijnt. Droge, heldere lucht is dan niet echt handig. Wachten dan maar op een avond met veel vocht in de lucht. Mist of miezer. Dat is wel wat lastig als de lichtbundels maar enkele avonden te zien zijn.

Met een lengte van honderd meter wordt naast het Amstelstation de hoogste woon- en hoteltoren van Amsterdam neergezet (ontwerp Powerhouse Company, ontwikkelaar Provast). De bouw is nog niet gestart, maar in december zijn wel alvast de contouren van deze Amsteltoren aangelicht met gigantische schijnwerpers. De lampen schenen recht omhoog en doorkliefden niets anders dan lucht, dus de lichtbundels waren bij helder weer minder goed te zien. Soms schenen ze tegen de onderzijde van de bewolking, waardoor het net leek of de volle maan zich erachter verscholen hield. Of je zag helemaal vanaf de andere kant van Amsterdam een vage lichtblauwe lichtbundel.

blog-amsteltoren-lichtbundels-1

Volle maan achter de wolken? Welnee, krachtige schijnwerpers lichten hier de lage bewolking aan.

Om de Amsteltoren goed vast te leggen had ik dus vochtige lucht nodig. Maar ja, de schijnwerpers bleven maar twee weken staan. Dus hoe groot is de kans dat je net in die periode een mistige avond treft, die zijn sowieso al vrij zeldzaam. De kans op miezer is groter, maar dat is onaangenaam weer om te fotograferen, met een behoorlijk grote kans op een defecte camera na afloop. Als ik op nieuwjaarsavond op het Javaeiland aankom om cruiseschip Queen Victoria vast te leggen, trekt er plotseling mist op. Zou het aan de zuidkant van Amsterdam nu ook mistig zijn?

Helaas vertrekt het cruiseschip met een flinke vertraging, dus als ik later dan gepland terugrijd naar huis over de A10-zuid, tuur ik verwachtingsvol richting Rembrandttoren en Breitnertoren. Eerst zie ik niets, maar dan zie ik toch ineens de virtuele Amsteltoren oplichten. Net op tijd om snel nog de afslag te nemen. Even later stap ik uit de auto en torent het imposante lichtgebouw hoog boven mij uit. Dikke mistflarden trekken laag over en laten de lichtbundels fel oplichten. Nog net op tijd kan ik de virtuele Amsteltoren vastleggen. Twee avonden later gaan de lichten definitief uit.

blog-amsteltoren-lichtbundels-2

Lichtbundels virtuele Amsteltoren - door Kees Krick Media

blog-amsteltoren-lichtbundels-5

blog-amsteltoren-lichtbundels-4

 


Meer weten over avond- en nachtfotografie? Samen met Jeroen Horlings heb ik hier een boek over geschreven. Het is uitgebracht door uitgeverij Van Duuren Media. In het boek Avond- en nachtfotografie vind je alles wat je nodig hebt om ’s avonds en ’s nachts de prachtigste foto’s te maken.


www.keeskrick.com