Workshop Stadsfotografie – zo leg je de mooiste stadsbeelden vast

In elke stad valt enorm veel te zien, te beleven en dus ook te fotograferen. Ook als het een wat kleinere plaats of een dorp is. In Nederland, of waar ook ter wereld. Werkelijk overal kun je op ontdekkingstocht met camera of smartphone. In deze praktische workshop stadsfotografie leer je alles wat je nodig hebt om boeiende stadstaferelen en situaties te herkennen en deze vervolgens vast te leggen met jouw camera of smartphone.

Stadsfotografie is een erg leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er zoal om je heen is te zien en wat er zich allemaal afspeelt. Alles wat jou om welke reden dan ook opvalt, probeer je vervolgens zo fraai mogelijk vast te leggen. Dat kan van alles zijn. Het is maar net wat jij interessant vindt.

Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, monumentale gevels, sierlijke bruggetjes, gezellige winkeltjes en etalages, kleurrijke muurschilderingen, vervallen gebouwen, huisdieren of het schaarse groen, kortom: alles wat een bepaalde stad of plaats voor jou zo bijzonder maakt. Stadsfotografie is als een spannend avontuur en het verveelt nooit.

Stadsfotografie kun je wat mij betreft met elke camera doen. Dat mag  ook een smartphone zijn. Neem dus gewoon de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Stadsfotografie: elke keer weer anders

Ideaal aan stadsfotografie is dat je het overal en altijd kunt beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of als je tussendoor even een uurtje tijd hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je in een stad op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden foto’s maken. Je legt namelijk steeds een totaal andere sfeer vast. Dus zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat stadsfotografie makkelijk is. Het kan er druk zijn. De bebouwing staat vaak behoorlijk dicht op elkaar. Op veel plekken bevinden zich storende objecten zoals containers, waarschuwingsborden, (licht)masten en bovenleidingen die je lastig uit beeld krijgt. Dat maakt het allemaal moeilijker om iets visueel aantrekkelijk op de foto te zetten. Je gaat daarom heel anders te werk dan bij zoiets als natuurfoto’s of landschapsfoto’s.

Daarnaast is het de kunst om niet alleen de overbekende en opvallende “hotspots” te fotograferen, maar vooral ook kenmerkende details op te sporen die specifiek zijn voor de plek waar je bent. Om ze vervolgens zo goed mogelijk in beeld te brengen. Je moet leren om dingen te ontdekken waar anderen dagelijks aan voorbijlopen, zonder dat het ze ooit opvalt. 

Net als bij straatfotografie, kun je hier en daar wat voorbijgangers in beeld nemen. Als jij dat wilt. Anders dan bij straatfotografie spelen ze niet de hoofdrol in de foto. Het menselijke element is ditmaal vooral bedoeld om het straatbeeld wat levendiger te maken. Je hoeft daarom geen straattechnieken te beheersen om dit te doen (ik geef ook workshops straatfotografie).

Soms moet je ook nog eens razendsnel reageren. Omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving continu in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Waar, wanneer en voor hoeveel

Met deze individuele workshop stadsfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als (stads)fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat eventueel ook.

De workshop wordt zowel in het weekend als doordeweeks gehouden. Dus stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshops in (of rond) Amsterdam. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor stadsfotografen. Een andere locatie is in overleg ook mogelijk.

De uurprijs van een workshop is 75 euro per persoon (inclusief BTW voor particulieren). Mijn advies is om voor een workshop van minimaal anderhalf uur of twee uur te kiezen, omdat er dan meer gelegenheid is voor uitleg, praktijkoefeningen en begeleiding.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan ook. Denk aan een gezellig uitje met vrienden, vriendinnen, of familie. Of een leerzame en gezellige workshop met collega’s. Dat kan ook op (of in de buurt) van kantoor. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Ik schrijf al meer dan tien jaar artikelen over fotografie voor onder andere het maandblad Zoom.nl en voor mijn eigen website en heb hier diverse boeken en eBooks over uitgebracht. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste materie duidelijk en helder uitleggen.

Wat leer je in de workshop stadsfotografie

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop stadsfotografie:

 • Hoe ga je te werk in een stad
 • Hoe breng je iets zo goed en mooi mogelijk in beeld
 • Wat kun je doen als er storende objecten in de weg staan
 • Werken met lagen: voorgrond, onderwerp en achtergrond
 • Vertel een verhaal, voeg context toe
 • Hoofdonderwerp isoleren, of samen met een stukje relevante omgeving  vastleggen
 • Fraaie en kenmerkende details ontdekken en vastleggen
 • Hoe gebruik je voorbijgangers om het beeld levendiger en interessanter te maken
 • Werken met scherpte en onscherpte (scherptediepte, wazige achtergrond)
 • Precies voldoende cameratechniek voor de foto’s die jij wilt maken
 • Gebruik van licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken