Workshop Straatfotografie – zo maak je spannende straatfoto’s

Straatfotografie is een leuke en bijzondere vorm van fotografie. Je slentert op je gemak over straat en observeert wat er om je heen gebeurt. Het is hierbij de kunst om unieke, ontroerende, spannende, of grappige momenten te herkennen en ze razendsnel met je camera vast te leggen. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt en dus ook niet met welke foto’s je straks thuiskomt.

Al loop je elke dag dezelfde route, iedere keer is weer anders. Straatfotografie is als een ontdekkingstocht, een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat? Waar fotografeer je en waar niet, wat mag je allemaal vastleggen en durf jij jouw camera zomaar op anderen te richten? In deze praktische workshop straatfotografie leer je alle technieken die je nodig hebt om vreemden te fotograferen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Straatfotografie, uitdagend en gedurfd

Straatfotografie kun je werkelijk overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of als je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer, ja zelfs tijdens een sneeuwbui of in de stromende regen. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie echt op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden doen. Zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat straatfotografie een makkelijk fotografiegenre is. Zo moet je vaak razendsnel reageren, omdat het mooiste moment anders alweer voorbij is. Je moet continu alert zijn en de omgeving in de gaten houden. Want hoe eerder je leuke of bijzondere fotomomenten ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Tot slot heb je voor straatfotografie een beetje moed nodig. Want misschien wel het lastigste aspect van straatfotografie, is dat je het moet durven. Jouw camera zomaar op vreemde mensen richten en foto’s van ze maken. Hoe zullen ze reageren? Vinden ze dat niet erg? Mag het wel? En hoe kun je dat het beste doen? Spreek je mensen bijvoorbeeld eerst aan en vraag je om toestemming, of maak je ongevraagd foto’s. Kan het misschien ook onopvallend zodat ze het niet doorhebben?

Je kunt jouw camera nog zo goed beheersen en feilloos unieke fotomomenten herkennen, als je vervolgens niet durft af te drukken, kom je alsnog met lege handen thuis. Je schroom overwinnen is daarom een belangrijke hobbel die je moet nemen om een succesvol straatfotograaf te worden. Ook daar help ik jou bij in deze workshop straatfotografie.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Waar en wanneer

Via deze individuele workshop straatfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, er zijn geen andere deelnemers, dus je krijgt mijn volledige aandacht. We doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Zodat je enorm veel leert en grote stappen zet als (straat)fotograaf.

Omdat het een één-op-één workshop is, kunnen we samen een geschikt moment kiezen. We hoeven immers geen rekening te houden met andere deelnemers. Het kan in het weekend of doordeweeks, overdag of ’s avonds. Stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe worden de workshops in Amsterdam gegeven. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor straatfotografen. Een andere locatie is in overleg mogelijk.

Deze unieke persoonlijke workshop kost 75 euro per uur en de minimale duur is twee uur. Een eventueel derde of vierde uur is mogelijk tegen een gereduceerd tarief. Je krijgt er meteen ook gratis mijn eBook over straatfotografie bij als naslagwerk. Wil je liever samen met iemand anders deze workshop volgen? Dat kan tegen een gereduceerd tarief van 55 euro per uur per persoon.

Je mag vooraf maar ook op de dag zelf aangeven hoelang de workshop wat jou betreft mag doorgaan. Dus heb je de smaak te pakken, dan kunnen we rustig verdergaan. Er valt immers altijd meer te beleven en te leren op straat. Ik schrijf doorlopend artikelen over fotografie voor onder andere het maandblad Zoom.nl en ben een ervaren straatfotograaf, dus ik kan en wil je graag een heel eind op weg helpen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Dat mag ook gerust een smartphone zijn. De oude meesters hadden een eenvoudig toestel, dus wat dat betreft zijn wij toch al flink in het voordeel als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge kwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Een goed oog is veel belangijker dan een goede camera. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop straatfotografie:

 • Inleiding straatfotografie
 • Optimale camera-instellingen (welke, hoe, wanneer)
 • Wat is de “beste” camera voor straatfotografie
 • Effect van lenskeuze op straatfoto’s
 • Dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld om onopvallend te werken
 • Stapsgewijs wennen aan straatfotografie en je schroom overwinnen
 • Tactieken om mensen onopvallend te fotograferen
 • Wel of geen toestemming vragen (vooraf, achteraf)
 • Hoe pak je het aan als je toestemming wilt vragen
 • Hoe pak je het aan als je ongevraagd fotografeert en toch wordt aangesproken
 • Fotogenieke situaties herkennen, opzoeken en optimaal gebruiken
 • Het beslissende moment (decisive moment) vastleggen
 • Compositie bij straatfotografie
 • Werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving
 • Straatportretten (geposeerde portretten op straat)

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

www.keeskrick.com