Workshop Straatfotografie – zo leg je spannende straattaferelen vast

Straatfotografie is een bijzonder leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er om je heen gebeurt. Situaties en details die jou om een of andere reden opvallen in het straatbeeld, probeer je vervolgens zo fraai mogelijk vast te leggen met jouw camera. Het kan om van alles gaan. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt, waardoor je elke keer met unieke en bijzondere straatfoto’s thuiskomt.

Straatfotografie is als een ontdekkingstocht. Een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat? Waar fotografeer je, wat mag je vastleggen en durf jij jouw camera ook op nietsvermoedende voorbijgangers te richten? In deze praktische workshop straatfotografie leer je alles wat je nodig hebt om straattaferelen en situaties te herkennen en te fotograferen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Straatfotografie: uitdagend, gedurfd en altijd weer anders

Straatfotografie kun je werkelijk overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of zomaar als je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden doen. Zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat straatfotografie makkelijk is. Je moet leren om dingen te ontdekken waar anderen dagelijks aan voorbijlopen zonder dat het ze opvalt. Ook moet je vaak razendsnel reageren, omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Tot slot heb je voor straatfotografie een beetje lef nodig. Want misschien wel het lastigste aspect van straatfotografie, is dat je het moet durven. Jouw camera zomaar op voorbijgangers richten en foto’s van ze maken. Hoe zullen ze reageren? Vinden ze dat niet erg? Mag het wel? En hoe kun je dat dan het beste doen? Spreek je mensen bijvoorbeeld eerst aan en vraag je om toestemming, of maak je ongevraagd foto’s? Kan het misschien ook onopvallend zodat ze het niet meteen doorhebben?

Je kunt jouw camera nog zo goed beheersen en feilloos unieke fotomomenten herkennen, als je vervolgens niet durft af te drukken, kom je alsnog met lege handen thuis. Je schroom overwinnen is daarom een belangrijke hobbel die je moet nemen om een succesvol straatfotograaf te worden. Ook daar help ik jou bij in de workshop straatfotografie.

Natuurlijk hoeven voorbijgangers niet altijd het hoofdonderwerp te zijn. Je kunt ook kiezen voor iets wat vaak stadsfotografie wordt genoemd (Urban fotografie). Hier leg je de nadruk meer op de unieke kenmerken van een bepaalde (leef)omgeving. Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, mooie gevels of opvallende details ervan, gezellige winkeltjes en etalages, muurschilderingen, vervallen gebouwen… kortom: alles wat een bepaalde stad of plaats voor jou bijzonder maakt. Ook nu kunnen er gerust mensen in beeld te zien zijn. Als jij dat wilt. Alleen ligt de nadruk er nu niet op. Het is vooral bedoeld om het straatbeeld levendiger te maken.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Waar en wanneer

Met deze individuele workshop straatfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als (straat)fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat eventueel ook.

Een workshop bij mij volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Dus stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshops in (of rondom) Amsterdam. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor straatfotografen. Denk alleen al aan de vele fraaie grachten, boogbruggen, grachtenpanden en andere fotogenieke hoekjes. Een andere locatie is in overleg ook mogelijk.

De prijs van een workshop is voor particulieren 75 euro per persoon per uur (inclusief BTW). Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier aan je uit, geef ik tips en trucs en doe je meteen veel praktijkervaring op. Uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Daarnaast laat ik zien hoe ik in bepaalde situaties te werk ga en waarom ik dat zo doe. Daar leer je ook weer van.

Voor bedrijven werk ik bij individuele workshops met een uurprijs van 75 euro per persoon (exclusief BTW).

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan ook. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Al meer dan tien jaar schrijf ik artikelen over tal van fotografieonderwerp voor onder andere het leukste fotografiemaandblad Zoom.nl en uiteraard voor mijn eigen website. Verder heb ik diverse boeken en eBooks uitgegeven die allemaal over fotografie gaan. Sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Spiegelreflex, systeemcamera, of compact camera, het maakt niet uit. Het mag ook een smartphone zijn. Daar ga ik zelf ook regelmatig mee op stap, dus ik neem niet altijd mijn “gewone” camera mee. De oude meesters hadden maar een eenvoudig fototoestel, dus wat dat betreft worden wij toch al verwend als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge beeldkwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop straatfotografie:

 • Handige camera-instellingen (welke, waarom, wanneer, hoe stel je het in)
 • Camerakeuze en lenskeuze
 • Lekker dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld, zodat je onopvallend kunt werken
 • Fotogenieke locaties en situaties in het straatbeeld herkennen en vastleggen
 • Oog hebben voor detail
 • Inzetten van al je zintuigen
 • Tactieken om mensen al dan niet onopvallend te fotograferen
 • Het beslissende moment vastleggen (en wat is dat)
 • Hoe pak je het aan als iemand je aanspreekt
 • Compositie bij straatfotografie
 • Werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media