Geplaatst op

Column: ABG

Man, wat maken ze het weer moeilijk. In mijn argeloze onschuld denk ik even een routertje te kopen, maar in wat voor wespennest heb ik mij deze keer weer gestoken! Ik gebruik nog een Alcatel USB-modem voor mijn ADSL-verbinding en vanwege redenen die ik zelf nog niet helemaal begrijp, wil ik die vervangen door een router met ingebouwd ADSL-modem.

En dan natuurlijk gelijk een draadloze. Want wireless is in. Mijn vinger gaat als een lasergun langs de vele dozen in het schap. In mijn hoofd repeteer ik een rijtje. Dan kan het niet moeilijk zijn. Dat is hem! Ik pak de doos. Nee, dat is een Annex B en ik moet Annex A hebben. Die dan? Nee, ook niet, dat is 11b en ik moet 11g. Ja, deze is Annex A en 11g! Ik trek de doos uit het rek. Shit, da’s een draadloze router zonder modem.

Snapt u hem nog?

Hoe vind je het goede apparaat in het onmetelijke woud van de routers. Er zijn enkele dingen die u in de gaten moet houden en het is cruciaal ook de pietluttige teksten op de doos te lezen, want de benodigde informatie is soms erg verstopt.

Allereerst is de telefoonlijn van belang. Een gewone, analoge telefoonlijn heet ineens Annex A en een ISDN-lijn wordt Annex-B genoemd. Ik heb thuis een ouderwetse telefoonlijn en moet dus op zoek naar een Annex A apparaat.

Dan de letters: a, b en g. De draadloze standaard heet 802.11 en daar bestaan weer enkele varianten van. Ik wil 802.11g hebben, ook wel Wireless-G genoemd, die draadloos een maximale snelheid van 54 Mbps kan halen (sommige fabrikanten redden nu zelfs het dubbele). De al iets oudere 802.11b van 11 Mbps (Wireless-B) is mij uiteraard te min. Dan is er nog de brandnieuwe 802.11a, die is ook 54 Mbps, zendt op een andere frequentie met een iets kleiner bereik.

Oké. Een Annex A router met 802.11g en ingebouwd ADSL-modem moet het dus gaan worden. Ik vervolg mijn weg langs het schap. Net als ik gevonden denk te hebben wat ik zoek… sta ik met Bluetooth in mijn handen. Dan weer een router zonder modem, gevolgd door een trage 11b.

Ik geef het op. De combinatie goed_merk+Annex_A+802.11g+ADSL_modem is voor mij blijkbaar niet weggelegd. Trouwens, waarom wil ik persé draadloos zijn in een eengezinswoning? Een netwerkkabel naar elke etage en ik ben klaar. Daarnaast gaat het met een kabeltje mooi op 100 Mbps. Hoeveel beton en staal er ook tussenzit.

Een gewone, niet-draadloze router is ook makkelijker te vinden: meer keuze, ze bestaan immers al langer. Geen a, geen b, geen g, gewoon een router. Kijk, hier heb ik er al een. Op naar de kassa… of toch maar niet. Er zit opnieuw geen ADSL-modem in. Zucht.