Geplaatst op

Apple iPhone 16 – wat is er allemaal nieuw dit jaar

(c) Apple

Het is weer zover! Apple heeft de volgende iPhone-generatie aangekondigd. Met precies deze woorden begon ik vorig jaar rond deze tijd mijn artikel over de iPhone 15, iPhone 15 Max, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Nu we alweer een jaartje verder zijn, is het tijd om te kijken naar opnieuw een nieuwe reeks iPhones, ditmaal zoals verwacht de iPhone 16, iPhone 16 Max, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max. Wat is er anders en nieuw op cameragebied bij deze nieuwe telefoonreeks?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het gaat dit jaar vooral om relatief kleine veranderingen. Die zijn natuurlijk altijd meegenomen, maar er zijn wat mij betreft niet echt spectaculaire vernieuwingen. Dan heb ik het wel puur over de camera’s en dus niet over zaken als Apple Intelligence. Wat een slimme interpretatie van Apple is voor de door iedereen gebruikte afkorting AI (Artificial Intelligence) oftewel Kunstmatige Intelligentie (KI).

De camera’s dus, daar wil ik het over hebben. Ik splits de veranderingen weer even in de ‘gewone’ iPhones en de pro-modellen. Want zoals altijd beschikken die over (totaal) andere camera’s.

Daarnaast zijn er wat zaken die op alle vier de iPhone 16 modellen van toepassing zijn. Die bespreek ik daarom nu alvast maar. Zo hebben ze nu allemaal een actieknop, als vervanging van de vroegere geluidschakelaar die naast de volumeknoppen zat.

Actieknop

Met de actieknop kun je direct de camera opstarten zodra je de telefoon uit je zak of tas pakt, net als wanneer je met iets heel anders bezig bent op je telefoon. Je houdt de actieknop ingedrukt om naar de camera te springen. Daarna kun je foto’s of video’s maken met een druk op diezelfde knop.

In de praktijk gebruik ik de actieknop nauwelijks, dit tot mijn eigen verbazing (ik heb een iPhone 15 Pro). Bij aanschaf in het najaar van 2023 had ik juist verwacht dat ik deze knop juist heel veel zou gebruiken, maar ik vind de plaatsing daar helaas niet optimaal voor.

Te vaak druk ik per abuis op een volumeknop. Ook werkt het hebben van een telefoonhoesje niet echt mee om de knop lekker comfortabel in te drukken. Je kunt er natuurlijk ook een andere functie aan toe kennen, zoals er weer een traditionele geluidsschakelaar van maken.

Camera Control-knop

Dat probleem moet verholpen zijn met de nieuwe Camera Control knop die op alle iPhone 16 modellen te vinden is. Deze knop werkt in de basis hetzelfde als de ontspanknop van een traditionele camera, maar je kunt er daarnaast nog veel meer dingen mee doen. Het idee is dat je deze knop weer ingedrukt houdt om rechtstreeks naar de camera te springen.

De knop zit verzonken in de behuizing, waardoor je hem hopelijk niet te pas en te onpas indrukt. Houd daar wel rekening mee bij jouw keuze voor een telefoonhoesje, want net als de actieknop moet je er wel makkelijk bij kunnen. Overigens druk je de knop niet echt in, want het is een drukgevoelige (aanraakgevoelige) sensor met een trilmotortje ernaast. Je hebt daardoor wel het idee dat je een echte fysieke knop indrukt.

(c) Apple
Actieknop en Camera Control knop (c) Apple

Zacht en hard drukken

Lichtjes indrukken, of half indrukken in cameratermen, houdt in dat je de helderheid (belichting) en scherpstelling vergrendelt. Daarna hoef je de knop alleen nog maar helemaal in te drukken om de foto te maken of een filmopname te starten. Het hoe en waarom van deze methode ga ik hier niet op in, dan wordt dit artikel veel en veel te lang.

Overigens komt deze mogelijkheid later dit jaar pas beschikbaar via een IOS-update en het is mij niet helemaal duidelijk of dit alleen voor de pro-modellen geldt of op alle vier de modellen beschikbaar komt (ik vermoed alleen de pro-modellen).

Meerdere functies

Je kunt ook over de Camera Control knop vegen om bijvoorbeeld in en uit te zoomen, de helderheid van het beeld te veranderen, het vervagingseffect aan te passen in de portretstand, of om een fotografische stijl uit te kiezen. Via twee keer zacht drukken kies je welke van deze acties er genomen moet worden tijdens het vegen.

Ik hoop alleen niet dat iedereen nu massaal digitaal gaat zoomen via deze Camera Control knop, want tijdens onder andere mijn workshops benadruk ik al vele jaren waarom het zo belangrijk is om tussen de fysieke camera’s te schakelen en zo min mogelijk digitaal in en uit te zoomen.

(c) Apple

Fotografische stijlen

Nu ik daarnet toch de fotografische stijlen al kort heb aangestipt: voorheen kon je deze alleen vooraf en dus tijdens het fotograferen toepassen. Anders dan de traditionele ‘gewone’ kleurenfilters die je ook achter nog kunt aanbrengen, veranderen en die zelfs weer volledig ongedaan zijn te maken.

Daar komt nu verandering ook. Want ook fotografische stijlen zijn straks gewoon achteraf aan te brengen, blijven altijd aanpasbaar en kun je weer weghalen. Mijn hoop is dat dit een IOS optie is en dus ook op eerdere iPhones beschikbaar komt, zoals mijn iPhone 15 Pro :-) Daarnaast zijn er nu meer stijlen om uit te kiezen en bieden ze meer aanpassingsmogelijkheden. Huidtonen kunnen bijvoorbeeld intact worden gelaten als je alleen een kleureffect aan de omgeving wilt toegevoegd.

Ruimtelijk beeld

Tijdens de ‘live’ presentatie van Apple werd het slechts kort aangestipt, maar ik dacht te begrijpen dat je met een iPhone 16 behalve ruimtelijke video’s opnemen nu ook ruimtelijke foto’s kunt maken. Dat beeldmateriaal is dan wel specifiek bedoeld voor Apple Vision Pro, de VR/AR-headset van Apple. Je kunt hiermee dus beeldmateriaal in 3D opnemen met je iPhone en dit vervolgens bekijken of afspelen via de headset. Ook dit geldt neem ik aan met terugwerkende kracht voor de eerdere iPhone 15 modellen, maar dat blijft afwachten. Niet dat ik er zelf iets aan heb, want een headset heb ik niet.

Camera stoelendans

Ruimtelijk beeldmateriaal is meteen dé hoofdreden waarom bij de standaard iPhones (iPhone 16 en iPhone 16 Max) de camera’s vanaf nu niet meer diagonaal zijn geplaatst, maar netjes naast elkaar in een rijtje zitten. Want om in 3D op te nemen zijn altijd twee camera’s tegelijkertijd nodig en op een iPhone zijn dat de hoofdcamera (1x) en de ultragroothoek (0.5x). Daarnaast gaat het om liggend beeld, want je bekijkt het met een speciale bril of headset. Dus je kunt niet je telefoon rechtop houden als je in 3D wilt fotograferen of filmen.

Eerder waren alleen de iPhone 15 Pro en Pro Max in staat om ruimtelijke video op te nemen. Omdat daar de twee benodigde camera’s al naast elkaar zaten. Bij eerdere pro-modellen (iPhone 14 en eerder) zaten de hoofdcamera en de telelens naast elkaar, dat is dus speciaal om deze reden veranderd vanaf de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Door je iPhone ‘liggend’ vast te houden (ook wel landschapsstand genoemd) kun je nu dus met elk iPhone 16 model ruimtelijk beeld vastleggen.

(c) Apple
Let op, niet verticaal filmen bij ruimtelijk beeld (c) Apple

Nieuwe camera’s

Op de ‘gewone’ iPhone 16 en iPhone 16 Max zit nu de hoofdcamera die we al kennen van de iPhone 15 Pro. Het gaat om een 48 MP sensor en je kunt hiermee (analoog aan de iPhone 15 en iPhone 15 Max) 12, 24, of 48 MP foto’s maken. Ook de 2x stand is weer aanwezig, waarmee je een beelduitsnede (min of meer vergelijkbaar met digitale zoom) van de beeldsensor krijgt.

De ultragroothoek (0.5x) is ook vernieuwd op beide modellen en beschikt nu eindelijk (net als de Pro-modellen) over autofocus en wordt daarnaast gebruikt voor de (pseudo) macromode. Eerder kon deze lens dus niet scherpstellen, er was altijd een vooraf vastgesteld gebied (min of meer) in focus.

Over de speciale macrostand lees je alles in mijn eerdere artikel, want het is helaas geen echte (optische) macrostand zoals we die van traditionele camera’s en lenzen kennen. Lees dat stuk vooral even door, nadat je dit artikel hebt uitgelezen!

(c) Apple
(c) Apple

48MP Fusion Camera

Grappig is dat de 1x hoofdcamera nu 48MP Fusion Camera wordt genoemd. De 1x-camera is altijd de allerbeste camera, ongeacht welke smartphone je gebruikt, en nu wordt dat onderscheid nog eens extra benadrukt. Er worden enorm veel slimme trucs uitgehaald om zo mooi mogelijke foto’s te maken en dat lukt (tot nu toe) het beste met de 1x hoofdcamera.

Het zou mij dan ook niet verbazen als dit over enkele jaren de enige camera is die je nog op een iPhone aantreft. Nu ja, dan wel twee stuks naast elkaar, want anders kan er weer geen ruimtelijk beeld worden gemaakt ;-) Of dit cameraduo zit dan in de Vision Pro zelf, aangenomen dat we in de toekomst niet meer met een telefoon in de hand rond hoeven te lopen en aan een (betaalbare!) headset genoeg hebben.

5x telelens

Dan komen we aan bij de pro-modellen. De iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max hebben dit jaar weer eens een keertje exact dezelfde cameraopstelling. Dat varieert namelijk van jaar tot jaar, want soms heeft alleen de Pro Max een hogere resolutie, (verbeterde) stabilisatie, of een telelens met een sterkere vergroting (zoals enkele jaren geleden 2.5x i.p.v. 2x en vorig jaar dus 5x i.p.v. 3x).

Dit betekent dat nu ook de iPhone 16 Pro een optische 5x Tetraprisma telelens heeft (met tot 25x digitale zoom), als vervanging van de eerdere 3x-telelens die nog wel op de iPhone 15 Pro zit. Daar ben ik zelf minder blij mee, want ik heb veel meer behoefte aan een 2x- of desnoods een 3x-telelens. Over het hoe en waarom van telelenzen, vergrotingsfactoren en de gevolgen voor de beeldkwaliteit heb ik eerder geschreven, lees dat straks ook nog even door als je hier meer over wilt weten.

(c) Apple
(c) Apple

48MP Fusion Camera en Ultragroothoek

De sensor van de hoofdcamera op de pro-modellen is dit jaar verbeterd, maar verder heb je nagenoeg dezelfde opties en mogelijkheden als met het model van vorig jaar. Deze 1x camera wordt nu dus 48MP Fusion Camera genoemd door Apple. Apple is dol op dit soort termen en elk jaar komt er wel eentje bij, zoals eerder Deep Fusion, Bionic Chip en Photonic Engine :-)

Het gaat dus om een iets verbeterde 48 MP beeldsensor en je hebt keuze uit vergrotingsfactoren van 1x, 1.2x, 1.5x en 2x. Alleen bij 1x gebruik je het volledige sensoroppervlak, de andere drie zijn uitsneden met een steeds wat lagere beeldkwaliteit (maar nog steeds heel acceptabel, al zit 2x voor mij althans op het randje). Hoe dat zit lees je het beste in mijn iPhone 15 Pro artikel van afgelopen jaar, het principe en de werking is immers hetzelfde gebleven.

Verder is er een nieuwe 0.5x ultragroothoek die nu ook 48 megapixels heeft. Daardoor zal de detaillering van 0.5x foto’s vanaf nu een heel stuk beter zijn, wat erg welkom is. Denk aan weidse landschapsfoto’s, interieurs en architectuur. Of de zogeheten 0.5 selfies die een tijdlang nogal trending zijn (geweest) onder de wat jongere telefooncamera gebruikers.

Er gaat een gerucht dat volgend jaar of het jaar erop als laatste ook de telelens op 48MP overgaat…

Nu is het – wat mij betreft – nog te hopen dat de 1x hoofdcamera in 2025 overgaat van 48MP naar 108MP. Zodat ik alsnog 3x digitaal kan inzoomen (beelduitsnede uit 108MP, zoals nu 2x een beelduitsnede uit 48MP is) om een min of meer gelijkwaardige beeldkwaliteit te krijgen als mijn huidige 3x telelens…

(c) Apple
(c) Apple

Betere macrofoto’s

Dankzij de 48MP ultragroothoek zal meteen ook de beeldkwaliteit van (pseudo) macrofoto’s erop vooruit gaan. Dat is bijzonder goed nieuws, want op eerdere iPhone Pro modellen (iPhone 13, 14 én 15, alleen de Pro en de Pro Max versies) heeft de macrostand een best wel belabberde beeldkwaliteit.

Dit omdat er in de macrostand wordt overgeschakeld van de 1x-hoofdcamera naar de 0.5x-ultragroothoek die digitaal wordt bijgesneden om ongeveer dezelfde beelduitsnede te houden als de 1x-camera. Met andere woorden: er wordt 2x digitaal ingezoomd, waardoor nog slechts een kwart van de beeldinformatie overblijft van de vroegere 12 MP beeldsensor. Da’s echt niet best… :-(

Macrofoto’s die je met een iPhone 16 Pro of Pro Max maakt moeten er straks echt zichtbaar beter uitzien. Maar let op, de ‘gewone’ iPhone 16 en iPhone 16 Max hebben nu dan wel een nieuwe ultragroothoek met macromogelijkheden, dat is wel nog steeds een 12 MP beeldsensor en het resultaat zal daarom vergelijkbaar zijn met de slechtere macrofoto’s van een eerder pro-model (13, 14 en 15).

(c) Apple
(c) Apple

Overige verbeteringen

Dan nog een paar andere verbeteringen die ik alleen kort wil noemen. Zo is er op de pro-modellen de mogelijkheid om in 4K 120bps HDR te filmen. Waarna het beeld achteraf niet alleen kan worden afgespeeld op diezelfde 120 bps, maar ook op 60, 30, of 24 bps, voor ‘filmische’ en indrukwekkende slow motion beelden.

Verder zitten er vier microfoons in de pro-modellen voor ruimtelijk geluid. Achteraf kun je dan zelfs kiezen wat voorrang moet krijgen, zoals stemmen op de voorgrond, achtergrondgeluiden, of je kiest voor een combinatie hiervan.

De beeldverwerking van de camera’s is op alle modellen verbeterd (dankzij de nieuwe A18 op de standaard iPhones, en vooral A18 Pro op de pro-modellen). Ze zijn ook allemaal energiezuiniger geworden en daardoor moet de accuduur verbeterd zijn. De iPhone 16 Pro (van 6.1 naar 6.3 inch) en iPhone 16 Pro Max (6.9 inch) zijn daarnaast een maatje groter geworden en hebben ook een wat grotere accu gekregen.

(c) Apple
(c) Apple