Geplaatst op

Beleggen – I van III

Beleggen. Vroeger moest ik er niets van hebben. Dat was toch veel te riskant, wie stopte zijn geld nou in een bedrijf dat van het ene op het andere moment waardeloos kon worden. Geld verdienen is uiteraard erg leuk, vooral als je er zogenaamd niets voor hoeft te doen. Geld verliezen door niets te doen is echter veel minder leuk. En toch werd ik alsmaar nieuwsgieriger. Vooral toen ik een jaarlang bij een bank werkte. Na mij er een tijdje in verdiept te hebben, besloot ik vorig jaar dan toch om heel voorzichtig mijn eerste plukje aandelen te kopen.

UPC was net fors in prijs gedaald, dus dat leek mij wel wat. Dé kans. Daarnaast is beleggen in een naam die je kent wel zo leuk. Waarom de koers omlaag was gegaan wist ik niet, maar wat omlaag ging, ging vast weer een keer omhoog.

En inderdaad. Elke dag keek ik naar de gestaag klimmende lijn en op het moment dat ik dacht dat de pret binnenkort zou zijn afgelopen, nam ik een moeilijke beslissing: verkopen.

Krap een week na aankoop had ik een riante winst verzilverd. Althans, in procenten leek het heel wat, in geld stelde het niet bijster veel voor. Maar goed, het ging om het idee en het was makkelijk verdiend.

Daarna was Libertel aan de beurt. Aangezien ik mijn allereerste mobieltje had gekocht, kon ik er net zo goed meteen aandelen in nemen. Opnieuw steeg de koers, dit keer echter heel langzaam. Opeens vlakte de lijn af en omdat het bedrag dat ik op het oog had inmiddels vrijwel bereikt was, wilde ik gaan verkopen.

Stop! Ik las in een beleggersblad dat het koersdoel vijf Euro hoger lag dan de huidige koers. Dat wilde ik toch niet laten lopen? Niet verkopen dus.

Dat heb ik geweten. Mijn mooie winst brokkelde vanaf die dag stukje bij beetje af, tot ik weer terug was bij af. Erger nog, daarna dook ik langzaam maar zeker in de min. Oops!

Vanaf dat moment wist ik dat ook de experts er goed naast konden zitten. Had ik nou maar gedaan wat ik zelf vond dat goed was, had ik maar verkocht op het moment dat ik tevreden was met mijn mooie winst. Helaas had de hebberigheid de overhand gekregen.

Na meer dan een jaar beleggen zijn er een paar leuke succesjes geweest, maar heb ik vooral ook heel grote fouten gemaakt. Hoewel, dat klinkt wat zwaar. Ik noem het fouten, neem het mezelf kwalijk, maar eigenlijk doe je het met beleggen of speculeren nooit goed.

Uiteraard wilde ik gaan surfen: kopen op de bodems van de diepste dalen, verkopen op de toppen van de hoogste bergen. Alleen weet je bij het kopen tijdens een dip nooit of er geen dieper dal vlak achteraan komt en bij verkopen kan er een enorme piek na het huidige dalletje komen. Het kan altijd hoger en vooral, het kan altijd flink lager. Desnoods tot nul aan toe!

Recentelijk heb ik één heel speciale belegging gedaan. Of eigenlijk heb ik een nogal duur gokje gewaagd. Het is namelijk mogelijk om elke dag de helft van mijn inleg kwijt te raken, of het bedrag te zien verdubbelen. Daarover binnenkort meer, in het vervolg op deze column.