Geplaatst op

Bij extreem weer zie je de meest spectaculaire wolkenluchten

Weinig mensen weten het, maar ik fotografeer al zo’n twintig jaar regelmatig allerlei soorten wolken. Niet al die wolkenfoto’s zijn het publiceren waard, maar met name als er extreem weer in aantocht is, komen er spectaculaire wolkenformaties voorbijdrijven.

Van tijd tot tijd zijn de wolken werkelijk prachtig. Je moet ze maar net zien en (zeker niet onbelangrijk) er oog voor hebben. Ik kijk daarom veel en vaak naar boven of er toevallig iets moois is te zien. Niet elke bewolking is (voor mij) interessant genoeg om vast te leggen. Sommige wolkenluchten zijn net iets te gewoontjes of zelfs saai. Denk aan een egale grijze laag, daar kan je fotografisch weinig mee.

Zo nu en dan steken de witte en grijze wolken lekker scherp af tegen het heldere blauw en dat zijn wat mij betreft ideale omstandigheden om foto’s te maken. Soms gaat het maar om een enkele wolk in een verder strakblauwe lucht. Dan krijg je een minimalistische foto met veel blauw en een kleine witte wolk.

Ook condensstrepen van vliegtuigen die op grote hoogte passeren zijn bij mij favoriet. En er komen er nogal wat over Amsterdam waar ik woon! Blijven de strepen langer zichtbaar, dan ontstaan soms fraaie patronen van parallel of kriskras door elkaar lopende strepen. Vloeien ze uit, dan ontstaat heel soms een laag kunstmatige sluierbewolking waar de zon slechts moeizaam doorheen komt. Daar ben ik dan weer minder blij mee.

Het is vooral de uitdaging om naar een interessante compositie te zoeken bij wolkenluchten. Omdat je nooit weet of en wanneer er mooie wolken zijn, ze continu veranderen en het mooiste moment met een minuutje alweer voorbij kan zijn, moet je direct reageren en het doen met de plek waar je op dat moment bent. En dan krijg je al snel met obstakels te maken. Zeker in een stad heb je nu eenmaal geen onbelemmerd 360-graden uitzicht. Dus zie al die bomen, huizen, schoorstenen, zendmasten, lantaarnpalen en bovenleidingen maar uit beeld te houden. En tegelijkertijd wel de mooiste delen van de lucht te laten zien…

De meest spectaculaire en schilderachtige wolken zijn er te zien zodra extreem weer passeert. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Uit juni 2019 gemaakt met mijn FujiFilm X-T2 en de XF 23, 35 en 50 millimeter objectieven (vast brandpunt). En tot slot nog drie opnamen uit augustus 2019 gemaakt met de Huawei P20 Pro smartphone. Vlak voordat een windhoos over Amsterdam trok.