Geplaatst op

Column: Alleskunner

Met een fototoestel maak je foto’s en met een walkman speel je muziek af. O ja? Nou, zo eenvoudig is het allang niet meer. Met een modern fototoestel maak je nu ook korte filmpjes en met een videocamera maak je juist weer foto’s, net als met je telefoon, die je tussen het bellen door als mp3-speler gebruikt. En ja, wie wil er dan nog een walkman hebben?

Het in één apparaat combineren van functionaliteit die niets met elkaar te maken heeft, is geen nieuw verschijnsel, maar neemt de laatste tijd extreme vormen aan. De telefoon waarmee je spelletjes speelt, op internet rondneust, muziek draait en foto’s maakt, die kennen we al langer. Maar in mijn zoektocht naar een apparaat om foto’s op te slaan, kwam ik pas écht een alleskunner tegen. Een kastje zo groot als een walkman met een flinke schijf erin. Je kunt er de foto’s van een digitale camera in opslaan, ongeacht waar je bent en je bekijkt ze meteen op het ingebouwde kleurenscherm.

O ja. Het is ook een minivideorecorder, dus neem een film op van televisie en gebruik het apparaatje als mobiele bioscoop. Gekoppeld aan de computer is het dan weer een gewone schijf, dus je kunt er heel eenvoudig dingen opzetten en ook weer vanaf halen. Overbodig om te vermelden dat het ook een mp3-speler is.

Tsja, je kunt er op wachten. In de nabije toekomst is het tevens een zakcomputer, telefoon en GPS. Thuis heb je dan geen logge computer meer nodig. Alleen dit doosje, een draadloze muis, een toetsenbord en een scherm volstaan dan. Zo’n twintig jaar geleden zei ik regelmatig dat de computer van de toekomst onder de Enter-toets zou passen en daar werd altijd hartelijk om gelachen. Naarmate de jaren voorbijgleden werd er steeds minder hard gelachen.

En toch geloof ik er nu zelf niet meer in. Want tegen de tijd dat computers zó klein zijn, hebben we helemaal geen toetsenborden meer nodig.

(deze column is gepubliceerd in het blad PD (Personal Digital))