Geplaatst op

Column: Beleggen – II van III

In deel één vertelde ik je dat ik nogal wat fouten heb gemaakt met beleggen. Ik ben dan ook maar een beginnend amateurtje. Op mijn werk hield iedereen mij daarom al snel nauwlettend in de gaten. Mijn beleggingen hadden namelijk naam gemaakt.

Iedereen wist dat als ik iets kocht, ze hooguit twee dagen moesten wachten om het zelf veel goedkoper te kunnen kopen. Andersom resulteerde wachten nadat ik had verkocht, in veel hogere winsten voor mijn collega’s. Op wonderbaarlijke wijze wist ik als een soort beurs-Jomanda de exacte momenten te bepalen waarop koersen gingen instorten of exploderen. Alleen dan tegengesteld aan wat ik zelf wilde dat er gebeurde. Werkelijk waar! Als ik kocht, dook de koers meteen omlaag. Verkocht ik, dan schoot de koers recht omhoog. Het is een gave, ik geef het schoorvoetend toe.

Toch heb ik in een jaar tijd veel geleerd. Bijvoorbeeld dat zodra er koersdoelen genoemd worden, of er ‘strong buys’ worden gegeven, of experts zich lovend over een aandeel uitlaten, dat een teken is dat ik meteen moet verkopen.

Ik heb te vaak pijnlijk ervaren dat de koers inzakt vlak nadat de lat een stukje hoger is gelegd. Dat gebeurde pas nog met KPNQuest die ik gelukkig niet meer in bezit had. Ditmaal zag ik de bui al hangen en had alles al lang en breed verkocht. KPNQuest stond op zo’n tien of twaalf Euro en men vond dat dit aandeel zwaar ondergewaardeerd was en naar minstens vijftien Euro moest. En inderdaad: een maand later stond hij op vier Euro. Inmiddels is het aandeel, vele maanden later, weer aardig opgekrabbeld.

KPN zelf kroop na een dieptepunt van iets meer dan twee Euro moeizaam naar zes Euro en daar kwam het weer: ‘Wij adviseren u te verkopen op 12 Euro.’ Doe toch normaal, mensen! Hij staat amper op zes Euro, het is nog een lange weg te gaan naar de twaalf Euro, als die al gehaald gaat worden. Zoiets adviseer je toch niet? Mensen, ik adviseer u uw zwemspullen en zonnebrand klaar te leggen, want volgend jaar zomer kan het weleens mooi weer gaan worden.

Het twaalf Euro advies was nog niet gegeven – uiteraard geheel belangeloos – of de aandelenemissie van KPN werd aangekondigd. De koers zakte meteen in, overigens voornamelijk de dagen vóór de officiële aankondiging, dus hoezo voorkennis…

Vanaf dat moment probeert men – tot op de dag van vandaag – de belegger vertrouwen aan te praten. Stop nou alsjeblieft geld in ons bedrijf. Als huidige aandeelhouder krijg je zelfs voorrang bij de emissie. Ja, nog mooier, je mag nogmaals een aanzienlijk bedrag in een onzekere toekomst steken. Ik denk dat ik het nu wel even genoeg vind, meneer of mevrouw KPN.

Leuke verhalen allemaal, maar ik wil graag voor een redelijk waardevaste belegging kiezen. U heeft het wel over MIJN spaarcentjes. Met al die onzichtbare spelletjes die er worden gespeeld, met voor mij onbekende spelregels en deelnemers, is het nu wel erg riskant geworden.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er gemanipuleerd wordt op het leven. Ik heb het idee dat u wilt dat ik zomaar met mijn zuur verdiende geld ga gokken. Met een blinddoek voor mag ik op goed geluk een pijltje in onbekende richting gooien. Ondertussen verdampt mijn inleg, om misschien nooit meer terug te keren. Dat is geen beleggen meer!

In het wereldje van aandelen, opties en andere varianten spelen grote belangen. Logisch, het gaat om geld. Om veel geld. Heel veel geld zelfs. Ook analisten en adviseurs hebben belangen, ze handelen vaak zelf ook en in grote aantallen.

Er kan dus een heel goede reden zijn waarom bepaalde adviezen wel, of juist niet worden gegeven (of het tijdstip waarop). Een goede reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn het spekken van de eigen kas. Niet alleen Bin Laden haalt dat soort trucje uit.

De vraag is daarom steeds: welk advies vertrouw je wel en welk advies niet. Da’s niet makkelijk. Eén ding is zeker. Gezond verstand en emoties zoals angst, paniek en hebzucht spelen bij beleggen een grote rol. Ben je die de baas, of heb je in zekere mate controle over je emoties, dan ben je al een heel eind op weg.

KPN is bij mij voorlopig de deur uit, gelukkig net op tijd, en met winst. De koers is sinds de emissieplannen te instabiel en er bestaan leukere manieren om geld kwijt te raken. Zodra het wat beter gaat, ben ik er weer als de kippen bij.