Geplaatst op

Column: Beleggen III van III

Het voorlopig laatste deel over beleggen. In deel één heb ik beloofd te verklappen hoe je in één dag je vermogen kunt halveren. Of verdubbelen. Je mag zelf kiezen wat je doet. Overigens kan het altijd erger, je kunt natuurlijk ook je gehele inleg kwijtraken, dus twee keer de helft. Maar je bent gewaarschuwd, ik heb je in deel twee verteld dat geen enkel advies belangeloos wordt gegeven. Ik kan natuurlijk beweren dat ik je alleen maar wil helpen, maar in feite wil ik gewoon snel een flinke winst maken.

Een korte inleiding. Een aantal maanden geleden bestond er een bedrijfje genaamd Ring! Rosa. Nooit van gehoord? Ik ook niet, tot ik de koers van het aandeel zag. Eén aandeel kostte 3 Eurocent. In een wereld waarin aandelen al snel tientallen Euro’s per stuk kosten, is dat spotgoedkoop. Daar moest wel een luchtje aan zitten en dat zat er dan ook aan. En niet zo’n beetje ook.

Ring! Rosa was op sterven na dood, maar ook ik zou weleens duizenden aandelen in bezit willen hebben, in plaats van de schamele tien of twintig die ik mijzelf normaalgesproken kan permitteren. Bij elke aankoop en verkoop betaal ik flink wat transactiekosten aan de bank en hoe meer aandelen ik koop, hoe lager de kosten per aandeel zijn en dus hoe eerder ik winst maak. Heb je het door? Ongeacht hoeveel geld ik verlies, mijn bank verdient altijd aan mij. Bij elke aankoop- en verkoopopdracht, ongeacht wat ik er zelf op verdien of verlies. Dat is nog eens luxe!

Door het grote aantal aandelen Ring! Rosa dat ik voor slechts vijfhonderd gulden zou kunnen kopen (dat zijn er meteen duizenden), zou ik bij een minimale stijging al winst maken. Stel ik kocht op drie cent en verkocht op vier cent, dan was dat meteen zeventig gulden winst!

Immers, bij een aandeel dat drie cent kost, is een luttele cent erbij al meteen een winst van 30%. Bij kleine bedragen en dus grote aantallen, lijken er wel andere wetten te gelden… Al lijkt het zo wel makkelijker dan het is. Want dan moet de koers van het aandeel natuurlijk wel omhoog gaan en die tent was bijna failliet. Maar goed, ik kocht die aandelen dus.

Waarom dit risico nemen, waarom met vijfhonderd gulden inleg proberen zeventig gulden winst te maken? Is dat niet erg gevaarlijk? Ja, dat is het. Speculeren met (bijna) failliete bedrijven is sowieso bloedlink en je moet bereid zijn het risico te lopen je gehele inleg kwijt te raken.

Ik bekeek echter een week lang de daggrafieken en zag dat de koers zo’n zeven keer per dag heen en weer schoot tussen drie en vier cent. Aangenomen dat ik die momenten allemaal kon “pakken”, zou dat neerkomen op zeven maal zeventig, en dus bijna vijfhonderd gulden winst! Kortom, een verdubbeling van mijn inleg! In werkelijk zou mijn winst zelfs nog sneller groeien, doordat ik ook de gemaakte winst elke keer opnieuw zou beleggen.

De truc lukte, alleen niet helemaal zoals ik had verwacht. Ik kocht op drie cent en verkocht op vier cent. En had dus zeventig gulden winst. Kees blij. Voor één dag. Want drie dagen later stond de koers ineens op dertig cent. Met een beetje geduld en door helemaal niets doen, had ik tweeduizend gulden meer kunnen verdienen, met een inleg van slechts vijfhonderd gulden! Oops. Daar heb ik nog vaak nachtmerries over, kan ik je vertellen.

En nu? Vandaag de dag hebben we AND. Ook niet echt een kerngezond bedrijf, hoewel er veel goede berichten over het bedrijf de ronde doen. De koers van het aandeel? Dat ligt aan het moment van de dag waarop je die opvraagt. Meestal staat de koers op twee cent (je leest het goed, twee cent). Soms staat de koers echter op één cent. Zo kan het gebeuren dat het aandeel AND de ene dag afsluit met 50% verlies, om de volgende dag te openen met 100% winst. Het lijkt wel een bit, maar dan eentje die flipflopt tussen één en twee.

Voordat je naar de beursorderlijn rent, lees dit verhaal eerst even af. Rijk worden is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Heel Nederland wil inmiddels aandelen AND hebben voor één cent, en slechts weinige eigenaren willen ze kwijt voor minder dan twee cent.

Op willekeurige momenten op de dag is er bijvoorbeeld vraag naar 400.000.000 stuks AND voor één cent, terwijl er slechts 20.000.000 stuks voor twee cent worden aangeboden. Daar komen we er dus niet mee, helaas.

Bij Ring! Rosa werkte dat nog aardig (maar dan met drie cq. vier cent), maar nu denkt iedereen het wiel te hebben uitgevonden. Kortom, we moeten weer eens slimmer zijn dan de massa.

Je kunt heel eigenwijs zijn en een order voor 50.000 aandelen AND opgeven voor één cent. Vervolgens kun je weken en weken wachten tot je aan de beurt bent, mocht je ooit aan de beurt komen, terwijl je al die tijd de kans loopt dat de koers plotseling explodeert en je de boot mist.

Minder leuk, maar volgens mij verstandiger (tot het tegendeel bewezen is, en je kent mijn reputatie uit deel II van deze column), is een order voor bijvoorbeeld 25.000 aandelen tegen twee cent opgeven. Die order is binnen een seconde door je bank uitgevoerd en dan ben je de trotse eigenaar van 25.000 vrijwel waardeloze aandelen.

En dan maar wachten. Een dag, een week, een maand, misschien wel een jaar. Misschien wel nooit en gaat de tent op de fles en ben je al je geld kwijt. Dat risico loopt je, besef dat goed!

Waar ik echter op reken, is dat de honderdduizenden mensen die op dit moment tezamen 400.000.000 stuks AND voor één cent vragen, straks ook wel twee, drie of wie weet hoeveel cent over hebben voor datzelfde aandeel AND. Het klinkt heel gek, waarom nu één cent bieden en straks ineens veel meer.

Heel eenvoudig! Mocht de koers omhoog gaan, al is het maar met één cent, dan schrikt iedereen zich rot. Vooral de mensen met openstaande, nog niet uitgevoerde orders. Die dreigen dan allemaal de boot te gaan missen en als beleggers iets erg vinden, is het dat wel. Prompt zullen ze hun orders herroepen en een hogere prijs bieden. De kans is meer dan groot dat de koers dan met centen tegelijk omhoogschiet.

De kunst is dan om te bepalen wanneer je gaat verkopen. Hoe hebberig wil je zijn, want wat omhoog gaat…

Gisteren werd er een megaorder gesignaleerd van acht miljoen stuks voor twee cent! Niemand weet wie het was, maar het vermoeden is dat er iets staat te gebeuren. Na weken van lage volumes koopt plotseling iemand zo’n enorm aantal aandelen AND, en dan ook nog eens voor twee cent!

Afwachten maar. Voorlopig is het een vreemd idee dat mijn bescheiden belegging in AND meerdere malen per dag in waarde halveert en weer herstelt. Zolang ik niets verkoop heb ik er absoluut geen last van en kost het mij geen cent, want het is slechts een papieren verlies.

Opmerking: alle bedragen in deze drie column zijn in Euro’s of Eurocenten, tenzij expliciet gesproken wordt over guldens. Het koersverloop kun je bijvoorbeeld op www.telequotes.nl volgen.