Geplaatst op

Column: Benzine zoeken

Helaas duurde het maar kort. Rond de tijd dat de euro werd ingevoerd liepen de twee tellers op de benzinepomp vrijwel gelijk op: het bedrag en het aantal liters.

Nu kost een litertje alweer (veel) meer dan één euro tien. In de Telegraaf stond een miniem stukje, waarin melding werd gemaakt van een nieuwe dienst op de site van de ANWB. Daar krijg je na het ingeven van je postcode een lijstje met goedkope tankstations bij jou in de buurt. Een handige, geld besparende tip.

Wel moest je oppassen werd er gezegd, want voor een plaats als Purmerend werden alternatieven genoemd waar je alleen al een auto voor nodig had om er te komen. Het aantal kilometers dat je moest rijden om er te tanken, woog niet op tegen het prijsvoordeel. Volgens mij zien ze bij de Telegraaf hier iets over het hoofd. Tijd voor nader onderzoek.

Op de ANWB site vind ik na enig speurwerk de betreffende pagina en geef ik mijn postcode in. Althans, de eerste twee cijferkes. Daarop verschijnt een lijstje met tankstations. De meeste straatnamen zeggen mij niet zo veel. Logisch, want het gebied dat de eerste twee cijfers van mijn postcode omsluit is nogal groot, ik woon in Amsterdam.

Gelukkig kan ik meteen doorspringen naar de ANWB routeplanner. Daar aangekomen blijkt dat ik voor één van de getoonde opties meer dan twintig kilometer mag rijden om aan mijn voordelige benzine te komen. Dan heb ik nog geluk dat ik er via de ringweg kan komen, want daardoor kost het mij slechts drieëntwintig minuten.

Of althans, volgens de routeplanner, want behaalde resultaten uit het verleden… Het tankstation ligt in Amsterdam Noord en ik woon in Osdorp (De Aker), helemaal aan de westkant van Amsterdam.

Gelukkig wordt de Tango ‘bij mij om de hoek’ ook genoemd. Die staat halverwege het rijtje tankstations. In eerste instantie had ik er overheen gelezen, de straatnaam niet herkend. Ik moet gewoon de namen van alle straten en wegen binnen een straal van een paar kilometer uit mijn hoofd leren.

Toch blijf ik erbij dat de Telegraaf een denkfout heeft gemaakt. Sommige tankstations liggen inderdaad aardig uit de buurt, daar hebben ze gelijk in. Maar is dat een probleem? Blijkbaar gaan ze er vanuit dat je zo dicht mogelijk bij je eigen huis wilt tanken. Maar het gaat toch om autobezitters?

Driemaal raden waarom ze die auto hebben. Juist ja, om mee te rijden, niet om voor de deur of in de garage te laten staan. En welke richting je ook uitrijdt, je komt altijd wel ergens zo’n goedkope(re) benzinepomp tegen. Zelfs als je in Purmerend woont.