Geplaatst op

Column: Bijna vijftig

Een beetje vreemd, maar voor bromfietsers wel lekker. De maximum bromsnelheid gaat misschien naar vijftig. De argumentatie is wel wat vergezocht. Het eerste argument is dat bromfietsers nu al te hard rijden, dus waarom zouden we aan dertig kilometer per uur vasthouden. Kortom, als genoeg mensen zich maar niet aan de regels houden, worden ze vanzelf afgeschaft.

Vervolgens wordt beweerd dat het aantal overtredingen zal afnemen zodra brommers vijftig mogen rijden. Natuurlijk. Kijk maar naar automobilisten, die rijden in de bebouwde kom ook allemaal keurig netjes vijftig.

Wordt wakker! Jongelui die nu vijftig scheuren, scheuren straks tachtig. Trouwens, ik meen mij te herinneren dat men de maximum snelheid in de stad naar dertig wil terugbrengen (stap niet uit omdat je denkt dat je stilstaat, dat kost je je schoenzolen) omdat dat veiliger is. Is het opvoeren van de maximum brommersnelheid (het wordt maar liefst tweederde meer!) dan wel zo handig?

Feit is dat er gouden tijden aanbreken voor bromfietshandelaren, dus misschien is het tijd om mij te laten omscholen. Binnenkort moet namelijk het complete bromfietspark in Nederland worden aangepast om die fabelachtige snelheid te halen – voor zover brommers al niet zijn opgevoerd.

In Amsterdam zal er weinig veranderen. Daar daveren en laveren bromfietsers al jaren op hoge snelheid om de voortrazende auto’s heen. Niet zelden zonder helm. Misschien is dat de volgende regel die kan worden aangepakt, schaf die helm ook maar af. Want als toch bijna niemand zich eraan houdt…