Geplaatst op

Column: Billboard

Midden op het plein blijf ik staan en staar met open mond omhoog naar het enorme billboard. Ik kijk en ik kijk, maar heb nog steeds het idee dat er iets niet klopt. Terwijl enkele voorbijgangers mij verontwaardigd aankijken of boze opmerkingen maken, blijf ik gefascineerd omhoog kijken. Ik loop een paar keer heen en weer, want je gelooft het nooit, ze hebben tegenwoordig dubbelzijdige billboards. Dat zorgt voor ongekende mogelijkheden!

Zo is er aan de voorkant een poster van Sloggi ondergoed te zien en aan de achterkant een poster van Triumph bh’s. Of zou het andersom zijn? De billen horen immers aan de achterkant te zitten en de borsten aan de voorkant. Maar ja, de poster die ik zie terwijl ik kom aanlopen noem ik nou eenmaal de voorkant.

Kijk, dat noem ik nou optimaal gebruikmaken van moderne mogelijkheden. Dat je op een dubbelzijdig billboard aan de ene kant een stel goed gevormde vrouwenbillen neerzet, terwijl aan de andere kant eveneens goed gevormde vrouwenborsten te zien zijn. Nu nog iets aan de zijkant en de dames staan er echt.

En toch, ik zei het al, klopt er iets niet en dat is de reden waarom ik alsmaar heen en weer loop. Dat het geheel niet goed is uitgelijnd – de borsten staan op ongeveer dezelfde hoogte als de billen – laat ik maar even buiten beschouwing. Bij een vrouw van vlees en bloed zou het misstaan, maar bij deze papieren versie zie je toch of het één of het ander. Nee, het probleem zit dieper, het is subtieler.

Laat ik beginnen met Sloggi. Vier paar vrouwenbillen, goed gevormd. Ze leiden wel af van waar het hier om gaat, zijnde slipjes, maar dit terzijde. Vier paar billen? Oops. Er staat ook nog een vent in het midden, die had ik helemaal niet gezien. Maar krijg nou wat, hij kijkt me aan. Dus voor de vrouwelijke voorbijganger valt er helaas geen mannenbil te bewonderen.

De dames op de poster kijken alle vier even vriendelijk over hun schouder. Elk model ziet er net even anders uit, zodat er voor bijna elke man wel een leuk type tussen zit. Dat is altijd gunstig voor de verkoop.

Triumph, aan de andere kant, laat vijf vrouwen zien. Dat hebben ze dus niet goed met Sloggi afgestemd. De middelste Triumph vrouw heeft nu de voorkant van een Sloggi vent als achterkant. Lees de vorige zin nog een paar keer, ik begreep hem zelf ook niet meteen (stop maar na tien keer, dan gaat het niet meer lukken).

De vijf vrouwen lijken erg veel op elkaar. Zo gevarieerd als de dames van Sloggi, zo eentonig zijn de dames van Triumph. Krijg nou wat, het is steeds dezelfde vrouw. Op één poster staat ze gezellig naast zichzelf alsof ze enkele keren is gekloond.

Hoewel één kloontje er wel wat bleekjes uitziet. Ze is wat platter, mist als het ware diepte en heeft minder uitstraling. Het is moeilijk uit te leggen, maar er mist iets aan haar.

Het duurt even voordat ik ontdek waar dat door komt: ze is niet echt. Ze is getekend door een computer. Ken je Lara Kroft, de sexy dame uit het spelletje? Dat kunnen wij ook dachten ze vast bij Triumph en dus verschenen er kort geleden enkele reclameposters waarop deze nepvrouw – een Lara-kloon – in bh stond afgebeeld.

De hoofdrol voor een getekend model, best een unieke gebeurtenis. Maar helaas, wie hoog klimt kan diep vallen. Op dit billboard, de nieuwe poster, heeft ze slechts een bescheiden bijrolletje. Ze staat half verscholen achter haar vier menselijke kloon.

Wat zeg ik nou, menselijke kloon? Jawel, want ik vraag mij af wie er eerder was. Het echte model en het getekende model lijken sprekend op elkaar.

Is er, na het floppen van de posters met het nepmodel, ijverig gezocht naar een vrouw die op de getekende vrouw leek, waarna een aangepast kapsel en de nodige make-up zijn toegevoegd om de overeenkomst zo compleet mogelijk te maken?

Of is een vrouw van vlees en bloed door een stel tekenaars en een computer als voorbeeld gebruikt? Ik hoop voor haar dat het zo gegaan is. Helaas, ik weet het niet, dus wie o wie is de echte kloon?

Je ziet het, het loont echt de moeite om eens wat langer bij een billboard te blijven stilstaan en deze goed te bekijken om antwoorden te krijgen op alle diepzinnige vragen die op zo’n moment bij je omhoog borrelen.