Geplaatst op

Column: Brief aan buurtgenoten

Beste Bibi en Mark. Jullie kennen mij niet, maar ik wil jullie – een beetje laat misschien – prettige kerstdagen toewensen. Namens jullie kennissen die ons een kaartje stuurden. Eigenlijk hebben ze ons helemaal geen kaart gestuurd, maar we ontvingen hem wel. Want een correcte postcode op de enveloppe betekent nu eenmaal niet dat het in de juiste brievenbus belandt.

Ach, jullie missen weinig. Het is een artistiek bedoelde, zelfgemaakte kaart en ik hoop voor jullie dat ze volgend jaar wat leukers verzinnen. Het viel erg tegen na alle moeite die ik moest doen om de enveloppe ongeschonden open te krijgen. Ik denk erover om ze hier op aan te spreken. Ik kon het papieren omhulsel natuurlijk niet openrossen zoals ik dat normaal doe, want hij moest zonder zichtbare braaksporen weer gesloten worden.

Jullie wonen vlak bij mij in de buurt en ik heb tot driemaal toe geprobeerd de kaart bij jullie bezorgd te krijgen. Nou nee, ik ben niet bij jullie langsgegaan. De postbode bezorgt in onze wijk zo vaak verkeerd, dat ik maar gestopt ben met voor eigen postbode spelen.

Ik heb de kaart opnieuw op de bus gedaan, anderhalve week geleden. Laat TPN zijn werk maar doen en niet ik. De postcode is goed, de naam ook neem ik aan, alleen de straatnaam was verkeerd en die heb ik zorgvuldig doorgestreept. Tot mijn grote verbazing kreeg ik twee dagen later opnieuw die vervelende kaart in de bus. Hij is écht lelijk. Ditmaal heb ik de straatnaam nog onleesbaarder gemaakt dan hij al was en de postcode heb ik met een ColumnX-pen omcirkeld. Ik twijfelde of ik er nog een stel pijltjes op moest tekenen, bij jullie naam en de postcode, maar die zwierige tekeningetjes worden zo rond deze dagen vast als vallende sterren uitgelegd.

Vandaag was hij er weer. Je zou verwachten dat de enveloppe inmiddels topzwaar is van de strafporto, maar niets is minder waar. Dus als we aan onszelf geadresseerde en eenmalig gestempelde enveloppen uitwisselen, kunnen we ons leven lang gratis post naar elkaar versturen, vermoed ik. Wel een gestempeld retourenvelopje in de enveloppe meesturen, want anders moet ik alsnog langslopen.

Ik weet het, een postcode is erg ingewikkeld. Vooral als hij juist is, is het behoorlijk moeilijk het goede adres te vinden. Vlak voor het nieuwe jaar doe ik de enveloppe nog een laatste keer op de bus. Altijd leuk om een kaartje te krijgen zo aan het begin van het nieuwe jaar, toch? Mooi op tijd ook voor de kerstboomverbranding. Want ik vermoed dat deze kaart daar toch wel in het vuur gaat belanden. Misschien kunnen we daar afspreken om even kennis te maken?

O ja, nog de groetjes namens Lies, Paul, Wessel en Hylke. Hebben jullie een kaart naar ze gestuurd? Hopelijk was het een mooie.