Geplaatst op

Column: Daar zit een luchtje aan

Ik heb het altijd vreemd gevonden dat we mooi, schoon drinkwater gebruiken als spoelwater voor de wc. Water dat eerst grondig gereinigd wordt, zodat het zonder gevaar als drinkwater kan worden genuttigd, spoelen wij zomaar door de plee, of we sproeien het over de dorstige plantjes in onze tuin. Het behoeft geen uitleg dat er plekken op de wereld zijn waar mensen snakken naar een druppel helder water.

In het stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht hebben ze als experiment twee waterleidingnetten aangelegd. Eén met drinkwater en één met zogenaamd huishoudwater – een watersoort die veel minder gereinigd is.

Met huishoudwater doe je de was, je spoelt er de wc mee door, wast er de auto mee, of je besproeit de tuin. Fantastisch idee. Had al veel en veel eerder moeten worden ingevoerd. In heel Nederland (en daarbuiten). Alleen kan de uitvoering in Utrecht volgens mij beter.

Want hoe herken je uit welke leiding welke soort water stroomt?

Nou, da’s heel eenvoudig. Kijk, uit alle kranen bij gootsteen, wastafeltjes, bij het bad en de douche, daar komt helder drinkwater uit. Let nu op: zodra je de wc doortrekt, dan is het huishoudwater. De kraan van de wasmachine, nou drink daar maar niet uit.

Mocht je ineens last krijgt van buikloop, dan heeft dat uiteraard niets, maar dan ook helemaal niets met water te maken. Alhoewel? Zolang we er vanuit gaan dat alle leidingen goed zijn aangelegd en juist zijn aangesloten, is er niets aan de hand.

Gebeurt dat niet goed, dan was je de auto met water van Spa-kwaliteit en doe je de kindersiroop in… Precies en dat is dus in Utrecht gebeurd.

Blijkbaar lijken de twee soorten leidingen nogal op elkaar, of er is in een verdeelstation een fout gemaakt. In ieder geval: mensen werden ineens bij bosjes ziek, doordat ze het verkeerde water binnenkregen.

Meteen worden er lumineuze ideeën bedacht. Niet om het juiste water in de goede leiding te pompen, nee, er worden manieren bedacht om thuis de watersoorten te herkennen. We vertrouwen nu immers niemand meer.

Water herkennen? Water is toch kleurloos en reukloos? Nou, in Utrecht misschien niet lang meer. Want er gaan stemmen op om het huishoudwater te kleuren, of er een chloorlucht aan toe te voegen. Dat zal een leuk effect geven, de witte was doen met blauw water, of je hele huis vergeven van de – giftige! – chloordampen als een huisgenoot naar de wc is geweest.

Overigens lijkt mij dat als het nu al mogelijk is om twee leidingen te verwisselen, iemand straks ook per ongeluk te veel chloor door het huishoudwater kan mengen, of erger nog, dit in de leiding met drinkwater kan spuiten. Ik word al ziek bij de gedachte alleen.

Ik stel voor dat ze leidingen met verschillende diameters nemen, dan passen ze gewoon niet op elkaar. Moeten ze alleen in het verdeelstation nog juist worden aangesloten. Geef desnoods de leidingen een kleurtje, gebruik afwijkende koppelingen, of verschillende materialen, enzovoort.

Als dat technisch allemaal niet kan, ik souffleer maar alvast een voor de hand liggend excuus, smijt dan toch maar een blauwe kleurstof door het huishoudwater. Speciaal voor de was, vraag maar aan grootmoeder, want die kent ‘zakkie blauw’ nog wel van vroeger.