Geplaatst op

Column: De sigaar

Op een pakje sigaretten staat voortaan een afschrikwekkende foto en eerder werden sigarenbandjes van ruilbeurzen geweerd. Prompt komt mijn dochter van zes doodleuk met een rokende sigaret thuis…

Als je nu nog niet begrijpt dat roken slecht is voor je gezondheid, wanneer dan wel? Helpt het dan als sigarenbandjes in de ban gaan? Rookt er sowieso nog iemand een sigaar? Het dramatische van elke maatregel is dat ze eigenlijk vooral niet-rokers zoals ik raken.

Want ik lees de dreigementen die in grote vette letters op een pakje sigaretten staan, zodra ik argeloos bij het bureau van een collega aanschuif. Ik ben degene die straks ongevraagd lugubere foto’s onder ogen krijgt. Rokers lezen die teksten allang niet meer, de foto’s zien ze straks ook niet, want voor het pakje dat ze dagelijks vele malen per uur onder ogen krijgen, zijn ze blind geworden.

Ik hou mijn hart vast voor de toekomst. Dan zullen ze het pas echt voelen al die rokers. Dagelijks voor het slapen gaan verplicht zuignapjes op de schedelpan plaatsen, om dertig huiveringwekkende Virtual Reality-minuten lang de pijnen van een door roken vergalt lijf te ervaren. In VR, maar door de technieken van dat moment, zijn die meer dan levensecht. Zal dat dan wel voldoende zijn om te stoppen met roken? Vast niet.

Het anti-rookbeleid heeft gelukkig wel een voordeel. Eindelijk is het een beetje gezellig geworden op de talloze bedrijven­terreinen. Want daar waar het vroeger vooral uitgestorven gebieden waren, met hooguit een schichtige vertegenwoordiger op zoek naar het juiste gebouw, staan nu overal van die kleine groepjes gezellig keuvelende werknemers te genieten van hun sigaret. Dat fleurt de boel lekker op. En zo kun je nog eens aan iemand de weg vragen.

En mijn dochter? Ze leert lezen en schrijven in groep drie. Voor een opdracht moet ze bij allerlei pictogrammen de beginletter en eindletter van het woord opschrijven. Bij één tekening komt ze er niet uit, ze heeft geen idee wat het voorstelt. Wij wel. Het gaat om een brandende peuk. En dat in een leerboek voor kinderen uit groep drie!!