Geplaatst op

Column: Digitale postbode

Het is zover. Hij heeft bij ons aangebeld, de digitale postbode. Bijna had ik de folder weggegooid, maar op een of andere manier werd mijn interesse getrokken en begon ik te lezen. Daarna ging de computer aan en ging ik op weg naar www.privver.nl

De wereld wordt steeds digitaler. Een beetje een verraderlijke term, want wat we er eigenlijk mee bedoelen, is dat informatie op een modern medium wordt opgeslagen. Waardoor het via een computer kan worden opgevraagd, bekeken, veranderd en beheerd. Dat het voor dat doel gedigitaliseerd moet worden is bijzaak.

Ik ben altijd een groot voorstander geweest van het “digitaal” beschikbaar hebben van mijn gegevens. Ik bezit dan ook een veelheid aan documenten, lijstjes en gegevensbankjes. Duizenden foto’s heb ik reeds gescand en mijn recentere foto’s zijn meteen vanaf de geboorte digitaal.

Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk alles digitaal zal worden. Je ziet het overal om je heen. Films, foto’s, muziek, spelletjes, je eigen brieven en documenten, noem maar op. Dat vanaf vandaag ook je post via internet kan worden ontvangen en bekeken, is dus niet meer dan logisch.

Zeg nou zelf, hoe lang bewaar jij de papieren die je via de post ontvangt? Al die afschriften, rekeningen, belastingpapieren, energierekeningen. Gooi je het op een hoop, smijt je het linea recta de prullenbak in, of doe je het netjes in mappen en dozen?

Na hoeveel tijd worstel je jezelf door die enorme berg papier en gooi je oude, overbodige troep weg? Zonde van je tijd! Ooit – het zal de nodige tijd vergen, dat besef ik best – zal de postbode niet meer van deur naar deur lopen. Dan komt de postbode gewoon bij je thuis, via een kabel direct je PC in.

Opslaan, archiveren en opschonen is dan een stuk eenvoudiger en je hebt altijd alles bij de hand. Geen gezoek meer op 31 maart naar nèt dat ene afschrift dat je tot je grote schrik nodig blijkt te hebben voor de belastingaangifte, terwijl die over uiterlijk één uur de deur uit moet.

Het is wel de vraag of die digitale post ook altijd via onze centrale dienstverlener, PTT Post, bezorgd zal blijven worden. Uiteindelijk zullen veel bedrijven beseffen dat ze hun informatie, jaaroverzichten, facturen en ga zo maar door net zo goed rechtstreeks naar hun klanten kunnen versturen. Zal PTT Post ooit overbodig worden?

Wie weet, maar de ervaring leert dat het heel lang duurt voor een moderne technologie of werkwijze zijn oudere variant heeft verdrongen. Daarnaast zullen er altijd mensen blijven die, misschien uit nostalgie, liever een volgekrabbeld papiertje in een papieren omhulsel schuiven en een klein waardepapiertje in de rechterbovenhoek plakken.

Voorlopig heb ik de eerste stap gezet. Ik heb mij aangemeld en binnenkort kan ik mijn eerste digitale post tegemoet zien. Ik ben benieuwd. Enige minpuntje wat mij betreft, is dat de post op de server bij PTT Post blijft staan. Ik zou die graag naar binnen slurpen, net als gewone e-mail.

Ik bewaar het liever thuis, dan op andermans server. Maar wie weet komt die optie binnenkort beschikbaar. Het is immers mijn post. Aanmelden bij Privver heeft, als je snel bent, nog een extra voordeel. Er valt namelijk een schitterende digitale camera te winnen. Dus spoed je naar de Privver website.

Alhoewel, uit eigenbelang vraag ik je ook weer niet té snel te zijn, want ik kijk al tijden met smart uit naar een kleine digitale camera die ik altijd en overal mee naartoe kan nemen…