Geplaatst op

Column: ET

Het is weer zover. Opnieuw is er iemand opgestaan die beweert dat buitenaardsen contact met ons hebben opgenomen. De man heeft inmiddels een heuse groep van gelovigen om zich heen verzameld. Als bewijs wordt aangevoerd dat de buitenaardsen – uiteraard via een menselijke spreekbuis – allerlei verhalen uit de bijbel en andere heilige boeken kunnen toelichten. Tot nu toe onverklaarbare, raadselachtige zaken – iedereen kent er wel een paar – zijn hiermee opgelost.

Ditmaal is de reden voor de bekendmaking van hun aanwezigheid, dat de mensheid bezig is met klonen. Ons ontwikkelingsstadium is er nu hoog genoeg voor. Kijk, dat heb ik vaker gehoord! De uitvinding van kernenergie, de eerste mens in de ruimte, allerlei menselijke hoogtepunten zijn in het verleden al eens genoemd als verklaring.

Maar waar zijn die buitenaardsen dan? Is er een foto op CNN verschenen, of heeft het eerste interview met een alien plaatsgevonden? Nee toch?

Naast de mysterieuze licht­verschijnselen die de aarde al zo lang overspoelen, moeten we het verder zelf maar uitzoeken. De aliens openbaren zich (nog?) niet aan ons. Het maakt de bewijsvoering voor hun menselijke achterban natuurlijk wel zo makkelijk. Ze leggen die eenvoudig bij de wetenschap, want laat die het maar bewijzen!

We zijn een experiment. Nog sterker, er zijn er meerdere van. We zijn gekweekt en op deze planeet neergezet. Ook niet echt een nieuwe theorie, daar bestaan al de nodige science fiction verhalen over, maar goed, dat neemt niet weg dat waar zou kunnen zijn.

Er bestaan meerdere werelden met door aliens gekweekte wezens, zo wordt ons verteld. Uiteindelijk zal één van die werelden de winnaar zijn. Dus let op, mogelijk zitten ergens op een zeer verre planeet vele miljarden aliens met een stemknopje op de spetterende eindshow te wachten. De laatste nominatie-ronde. De twijfelaars wachten de super-battle nog even af voordat ze hun definitieve keuze maken. Het gerucht is dat Patty Brard is gevraagd als presentatrice, maar ja, eer ze op die verre planeet is aangekomen…

Dat we niet de enige wezens in het heelal zijn, dat is wat mij betreft wel zeker. Ik ben er overigens ook niet van overtuigd dat het heelal is wat we denken dat het is. Misschien is het zelfs iets heel anders dan wat we ’s nachts boven onze hoofden denken te zien. Ik weet het antwoord niet, ik ben ook maar een mens, maar voor een schrijver is het wel leuke stof voor verhalen (sterker, ik heb er een boek over geschreven, fictie uiteraard).

Dat we een experiment zijn van een buitenaards ras, dat wil ik nog wel geloven. Maar dan wel een zwaar mislukt experiment. Dan zijn wij het allereerste probeersels van een buitenaards ras dat met genetische manipulatie of klonen bezig was, maar het resultaat toch “lichtelijk” vond tegenvallen.

Vandaar dat wij op de meest afgelegen planeet zijn gedumpt, daar kunnen we weinig kwaad aanrichten. Nou ja, we kunnen de aarde verkloten, maar daar ligt – behalve een enkele bewoner van deze planeet – verder niemand wakker van. Het heelal zal ook niet ingrijpend veranderen als ons kleine blauwe bolletje in stukken uiteen valt.

Iemand die beweert een buitenaards wezen te kennen, of zegt het ontstaan van de mensheid te hebben ontrafeld, ben ik niet meteen geneigd te geloven. Het zal niet de eerste zijn die zoiets beweert. Bewijs is er nooit en iedereen kan wel iets fantastisch roepen.

De bewijzen zien er altijd zo “menselijk” uit. Of eigenlijk: die kunnen door niemand anders dan een mens verzonnen zijn. Echt contact – bij voorkeur met mijzelf, of live beelden op CNN, of een alien in de Kalverstraat, dat komt toch net even wat overtuigender over.

Overigens weet niemand hoe buitenaards wezens écht denken. Wat er in ze omgaat, wat hun waarden en normen zijn, welke omgangsvormen ze hebben. Even ervan uitgaande dat ze echt bestaan dan hè.

Het doet mij vooral denken aan een aflevering van een serie die ik heel lang geleden, ergens in mijn jeugd, heb gezien. Ik heb geen flauw idee welke serie het was (update 2023: het was een aflevering van The Twilight Zone). Kern van het verhaal: een buitenaards wezen verschijnt op aarde met een minder prettig bericht. Hun experiment is mislukt. We zullen allemaal worden vernietigd, want we bakken er niets van.

De mensheid is totaal in paniek en bedingt met veel moeite een ultimatum. In record tempo worden er vredesverdragen getekend en iedereen legt zijn kleine onbenullige geschilletjes bij.

Vol trots wordt een lijvig boekwerk met getekende verdragen getoond zodra het wezen opnieuw verschijnt. Die begint meteen vreselijk hard te lachen. Dan vertelt het wezen dat ze ons speciaal gekweekt hebben als ras van keiharde vechters, meedogenloze vernietigers. Maar we bakken er werkelijk niets van, getuige ook het dikke boek. We zijn voor de aliens van geen enkele waarde en zullen alsnog worden vernietigd.