Geplaatst op

Column: Geen nood

Al een tijdje was ik ontevreden over mijn mobiele telefoon. Op zich is het een leuk, klein toestel, dat ik twee jaar geleden voor een ongeloofwaardig lage prijs bij Dixons heb gekocht, maar het heeft enkele nadelen.

Zo moet ik elke dag de accu opladen, want zelfs zonder te bellen is het kreng na uiterlijk twee dagen zo goed als leeg. Aangezien het toestel alleen overdag aan staat, zegt dat het nodige over de capaciteit van de accu. Maar ja, het apparaat werkte verder redelijk – tot voor kort althans – en koop dan maar eens een nieuwe.

Gelukkig zijn we naar de Efteling geweest. Bij het in dan wel uit een attractie tillen van Laura ben ik de antenne verloren. Zie het daarna maar eens terug te vinden! De telefoon werkt nog wel, maar de ontvangst is een stuk slechter geworden.

Op zich is dat goed nieuws: tijd voor een nieuw toestel! Een snelle blik in allerlei vitrines, leert mij dat hoe mooier en luxer een toestel eruit ziet, hoe duurder het is. Goedkope toestellen zien er per definitie goedkoop uit en ik houd juist van mooie, glimmende dingen. Ik zou een Ekster kunnen zijn.

Met GPRS en UMTS om de hoek heeft het echter geen zin om veel geld aan een “gewoon” toestel uit te geven. Het is wel erg verraderlijk, want alles lijkt goedkoper dan het is. In mijn hoofd lijkt de euroconversie mislukt te zijn, ik trap er telkens weer in. Gelukkig kom ik er tot nu toe steeds vóór de kassa achter dat ik sinds januari een vermenigvuldigingsfactor moet toepassen.

Wonder boven wonder kom ik bij de Kijkshop een goedkoop toestel tegen dat er ook nog leuk uitziet. Lekker klein, lekker licht, een accu die erg lang meegaat en met een trilalarm – kijk, dat had ik nog niet. Met als extra voordeel dat met het toestel gewapt kan worden. Wappen schijnt mislukt te zijn, maar ik loop wat achter.

Misschien ga ik gebruik maken van Wap, misschien ook niet, het zit er in ieder geval op. Ik wil persé een prepaid telefoon, dus moet het een toestel van dezelfde provider zijn als mijn oude toestel. Die dingen zijn namelijk gesponsord, de SIM-kaart en dus het telefoonnummer is alleen uitwisselbaar binnen één provider.

In mijn geval is dat Libertel, of tegenwoordig Vodafone. De telefoon is voor sporadisch gebruik. Het heeft geen zin Jan en alleman tegen een torenhoog mobiel tarief te gaan bellen, terwijl ik diezelfde mensen’s avonds voor een schijntje kan bellen via het vaste net.

Ik begrijp écht niet dat er mensen bestaan die een aangegroeid toestel lijken te hebben. Bellend van huis, bellend de tram in, bellend door appie happie, bellend terug naar huis. In de sneltram hoorde ik kort geleden de volgende gevleugelde opmerking: ‘Ik moet ophangen, want ik word gebeld.’ Deze wereldschokkende mededeling werd gemaakt door een jonge meid, die al bellende binnenkwam en een half uur later al bellende uitstapte.

Ik vroeg mij twee dingen af. Als het eerste gesprek zo onbelangrijk was, waarom voerde ze het dan, tegen zulke hoge kosten? Het tweede gesprek aanhorende, vroeg ik mij af waarom ze het eerste onzinnige gesprek had afgebroken, om er een nog onzinniger gesprek voor in de plaats te houden, tegen dezelfde hoge kosten.

Mijn nieuwe mobiele telefoon werkt uitstekend. De accu gaat lang mee en ik gebruik het trilalarm zodat ik discreet kan opnemen. Benieuwd naar mijn saldo bel ik 555. Ik druk op 1 om mijn saldo op te vragen, op 1 om de kosten van het laatste gesprek op te vragen en daarna op 2 voor de geldigheidsduur.

Het valt mee, het spelen met mijn nieuwe toestel heeft niet veel gekost. Ik druk op ophangen en zie tot mijn grote schrik ‘noodoproep’ op het display verschijnen. Hoewel ik niet begrijp hoe het kan, wordt 112 gebeld, in plaats van dat ik 555 ophang. Oops! Paniek! Het lijkt erop dat de toetsaanslagen die ik zojuist naar de Vodafone computer heb gestuurd (1 1 2) per ongeluk als telefoonnummer worden aangezien. Bellen en ophangen is namelijk één en dezelfde knop op mijn mooie nieuwe toestel.

Slik. Shit! Ik druk en ik druk met trillende vingers op de ‘ik wil heel graag ophangen toets’, maar er gebeurt niets – behalve dat nog steeds 112 wordt opgebeld. Dit toestel werkt mij iets té goed! Had ik mijn oude telefoon maar weer, met zijn lege accu en kapotte antenne!