Geplaatst op

Column: Geintje

Er bestaat tegenwoordig zoiets als een treiterlijn. Kun je het je voorstellen? Met alle narigheid die we al hebben, heeft iemand voor ons bedacht dat dat leuk is. Nog erger, er zijn daadwerkelijk mensen die de treiterlijn opbellen om een vriend, kennis, collega, of familielid te “verrassen”.

Laten we snel kijken wat de treiterlijn voor ons kan doen. Je belt een prijzig 0909-nummer en vervolgens mag je kiezen welke mededeling er naar de telefoon van je doelwit gestuurd moet worden. Zodra het zover is kun je direct, online meeluisteren. Zodat je met open ogen, sorry oren en wellicht mond, kunt meegenieten met je eigen grap.

De mededelingen die aan jouw doelwit gedaan kunnen worden zijn: ‘Je auto ligt in de prak’, ‘Je moet je huis uit’, ‘Er is een verkeersongeval gebeurd’, ‘Je hebt iemand zwanger gemaakt’ en … moet ik nog even doorgaan? Nee toch? Het idee is nu wel duidelijk denk ik.

Een inwoner uit Oosterhout kreeg de schrik van zijn leven toen hij werd gebeld met de mededeling dat zijn vrouw was verongelukt. Eerder had hij een dochter verloren bij een verkeersongeluk, dus de paniek sloeg meteen toe en hij ging op zoek naar zijn vrouw.

De exploitant van de treiterlijn vindt die reactie zwaar overdreven. Want: ‘Iemand van de “rijkspolitie” spreekt alleen maar van een verkeersongeval’ en ‘Sommige mensen kunnen van de grap schrikken omdat ze hem niet goed begrijpen.’

Kijk, dat is nog eens logica! Als je iets bedenkt waar je makkelijk veel geld mee verdient, meteen de schuld afschuiven op het slachtoffer.

Als ik deze exploitant goed begrijp, is het leuk omdat zij het leuk vindt. Het is een grap en daarmee uit. Dat iemand de schrik van zijn leven krijgt, komt simpelweg doordat die te dom, te stom is en geen gevoel voor humor heeft. Wat een instelling! Geef gewoon toe dat je fout zit, bied je excuses aan en verander de berichten in “zachtere” varianten en ga vrolijk verder met al je telefoonlijnen.

Met één ding heeft de exploitant voor een deel gelijk. Namelijk: dat het de verantwoordelijkheid is van degene die de grap uithaalt. Want die kent het slachtoffer dan wel doelwit (mogen we althans aannemen) en het is die persoon die de mededeling uitkiest en zijn slachtoffer belt of laat bellen.

Al maak ik daar zelf liever dan MEDE verantwoordelijk van. De exploitant is in mijn ogen even verantwoordelijk, zo niet meer verantwoordelijk dan de beller. Onbegrijpelijk trouwens dat je iemand zo’n bericht durft te sturen. Zeker in het hierboven genoemde geval.

Aan het einde van “de grap” wordt toegegeven dat het om een grap gaat. Ik vermoed alleen dat de meneer in kwestie uit Oosterhout het einde van het gesprek niet heeft afgewacht. In het vervolg zal iemand die voortijdig ophangt meteen door het computersysteem worden teruggebeld. En dan maar hopen dat er wordt opgenomen. Nou, ik betwijfel het.

Smaken verschillen en over humor valt te twisten, maar in dit geval kan ik volmondig concluderen dat het zowel smaakloos als humorloos is.