Geplaatst op

Column: Immuun

“FBI ontmaskert antrax terrorist,” staat er in de krant. Nou, dat is dan goed nieuws, is mijn eerste reactie. Snel lees ik het artikel, maar mijn hoop halveert met elke regel die ik lees. Dit kan toch niet waar zijn!

De FBI durft de man niet te arresteren, omdat ze bang zijn dat hij gevoelige staatsgeheimen onthult. Tot mijn verbazing is hij al in oktober een aantal maal verhoord, niet zo gek lang na het verschijnen van de eerste met Antrax besmette brieven. Maar omdat hij op de hoogte is van “zaken die de regering liever geheim wil houden”, gooien ze het liever op een akkoordje met hem.

Tussen neus en lippen door staat in het artikel dat het militaire laboratorium waar de man als topwetenschapper heeft gewerkt, jarenlang onbeveiligd was. Iedereen kon er zo in- en uitlopen. Iedereen kon van alles en nog wat mee naar buiten nemen. Antrax bijvoorbeeld. Of wie weet wat nog meer.

Zou dit bericht waar zijn? Gezien de melding gisteren dat het Pentagon er veel voor voelt valse berichten de wereld in te sturen (zie column ‘Valse informatie’), ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat ze dat al veel langer dan vandaag doen, weet ik niet wat ik van dit nieuwe bericht moet denken.

Een mogelijkheid is dat ze geen flauw idee hebben wie verantwoordelijk is voor de Antrax brieven en dat ze onrust in eigen land willen voorkomen door dit nepbericht rond te sturen: we weten wie het is hoor, we pakken hem alleen niet op, maar kunnen dat op elk moment alsnog doen (wees gerust, er zitten geen ongrijpbare Al-Queda strijders achter).

Het Pentagon beweert dat hun valse berichten alleen buiten Amerika verspreid worden (kortom, we moeten alleen de Amerikaanse berichtgeving volgen, want die is niet vals), maar ook dat bericht kan natuurlijk vals zijn.

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat het bericht wel waar is. Dat zou betekenen dat zolang je in Amerika maar belastende informatie over je vaderland bezit, je uit kunt vreten wat je maar wilt. Dat er vijf mensen door Antrax brieven zijn overleden, telt blijkbaar niet mee.

Wat als de man spontaan besluit nog een paar Antrax kettingbrieven rond te sturen? Binnen en buiten Amerika? Hoever zou zo’n akkoordje gaan, vraag ik mij met angst en beven af? Ik heb sterk de indruk dat deze man geheel buiten de wet wordt geplaatst. Hoeveel van dit soort gevaarlijke misdadigers lopen er nog meer rond, onder dekking van en beschermd door de Amerikaanse overheid of de overheid van andere landen?

Amerika beweert strijd te voeren tegen het terrorisme. Terroristen van eigen bodem, vooral degenen met belastende informatie over het vaderland, schijnen niet onder die definitie te vallen. De eigen schandalen van Amerika (biologische, chemische en nucleaire tests, waarschijnlijk op mensen) moeten heel diep in de doofpot blijven, vooral ergens in de buurt van de bodem.

Dat is namelijk geen terrorisme, dat zijn geen misdadige activiteiten, dat wordt zelfverdediging of iets in die trant genoemd. In dat geval is Amerika wel heel erg selectief in wat terrorisme is en wie terroristen zijn.

Ik denk dat de conclusie kort en bondig kan zijn. Er is op dit moment slechts één persoon ter wereld immuun voor Antrax brieven – en dat is de verzender zelf.