Geplaatst op

Column: In en uit de mode

In en uit zijn vreemde begrippen. In mijn vorige column noemde ik het uit-zijn van borsthaar. Wat wanneer en waarom geaccepteerd wordt is voor mij onvoorspelbaar en meestal onbegrijpelijk. Als ik vandaag door de Kalverstraat loop met mijn shirt binnenstebuiten, een onderbroek over mijn spijkerbroek getrokken en met twee niet bij elkaar passende schoenen en sokken aan mijn voeten, dan ben ik ‘not’. Over drie maanden, na enige hersenspoeling via MTV, TMF, Yorin en de nodige glanzende bladen, ben ik ineens ‘hot’. Voor zolang het duurt – en dat is altijd kort.

Trendvolger zijn vreet energie en geld. Rennen om bij te zijn, nog harder rennen om bij te blijven. Op commando jezelf een nieuw uiterlijk en andere outfit laten aanmeten, je een grotere auto dan de buren laten aanpraten, thuis meteen ook maar een nieuw interieur aanschaffen.

Gevolgd door slapeloze nachten met een zich herhalende nachtmerrie: “hoe betalen wij dit?” Dan maar een extra zware, stressvolle baan nemen om alles te financieren. Aangevuld met een tweede hypotheek om de overwaarde niet ‘in de stenen van het huis’ te laten zitten. Overwaarde die echter nogal tijdgebonden is, want gebaseerd op vraag en aanbod. Voor de zekerheid dan nog maar een paar extra geldleningen afsluiten. Die vervolgens oversluiten om geld te besparen, zoals de reclame ons tegenwoordig haarfijn uitlegt (“belt u vooral voor onze laagste rente”).

Nee, laat mij maar trendpassant zijn. Ik kijk, glimlach en laat het aan mij voorbij trekken. Ben ik dan ongevoelig, immuun voor trends? Welnee. Ik pik eruit wat ik leuk vind en kan betalen. De rest laat ik voor wat het is.

Met verbazing kijk ik toe hoe sommige mensen hun hoofd op hol laten brengen en als kip zonder kop rondrennen. Mensen die er onbewust voor kiezen hun leven door anderen te laten dicteren. Met name door trendbedenkers, die als dagtaak hebben ons zo gek te krijgen vrijwillig geld uit te geven aan dingen die wij allang hebben of helemaal niet nodig hebben.

Ben ik trendongevoelig? Welnee! Ik ben trendsetter op het gebied van het bewust niet volgen van trends.