Geplaatst op

Column: Inbraakalarm

Een inbreker moet weten waar je woont, anders kan hij niet inbreken. Nou zal het de meeste inbrekers een worst zijn wie je bent, zolang ze je woning maar weten te vinden. Er moet een rustig plekje zijn, waar ze ongestoord aan je sloten kunnen morrelen en als de beveiliging niet al te stevig is, zijn ze in een mum van tijd binnen, zodat ze hun slag kunnen slaan.

Ik heb slecht nieuws. Moderne inbrekers hoeven niet meer te weten waar je huis staat. Ze hebben alleen je IP-adres nodig, één van de belangrijkste nummers die je bezit. Een IP-adres moet dan ook met de nodige zorgvuldigheid behandeld worden, net zoals je creditcardnummer en je verzameling pincodes.

Voornamelijk mensen met een kabel- of ADSL-aansluiting hebben een “vast” IP-adres, een nummer (een adres) dat aan de computer is toegekend en over de hele wereld uniek is. Dit nummer is nodig om bijvoorbeeld op internet te vertoeven. Mensen die nog “gewoon” via de telefoon inbellen krijgen een tijdelijk nummer uit een vergaarbak van hun provider toegekend, waardoor ze iedere keer een ander nummer hebben.

Om heel concreet te zijn: zodra jij op internet kunt, kan internet ook op jouw computer! Aangezien internet een wereldwijd netwerk is, kan in principe ieder mens ter wereld jouw computer bereiken. Niet echt een geruststellend idee, toch?

Een kwaadwillig persoon kan proberen toegang tot jouw computer te krijgen, hij of zij hoeft alleen jouw IP-adres maar te weten. Met een beetje pech kan hij je harddisk benaderen alsof hij gewoon naast je zit en kan zo al je bestanden inzien, naar zichzelf versturen, of de complete harddisk wissen. Sommige mensen vinden dat namelijk leuk om te doen.

Toegegeven, het zal niet één, twee, drie lukken om in te breken, maar het mag bekend zijn dat er genoeg lekken in software zitten en dat via virussen kleine programmaatjes worden geactiveerd die je computer geheel openzetten voor mensen met kwade bedoelingen. Iedereen, maar dan ook iedereen die op internet zit, moet daarom ALTIJD een virusscanner EN een firewall actief hebben.

Soms kost deze software niets, soms moet je er iets voor betalen. Je moet zelf kiezen: wil jij het risico nemen? Denk eens een paar minuten na over het volgende: hoeveel vertrouwelijke gegevens heb je open en bloot op je harddisk(s) staan? Pasnummers, wachtwoorden, gegevensbestanden van elektronisch bankieren, je medische dossier, email adressen (of huisadressen en telefoonnummers) van kennissen?

Via de firewall, een programma dat ervoor zorgt dat onbevoegden uit je computer geweerd worden, kun je precies zien wanneer iemand toegang tot je computer probeert te krijgen. De historie wordt naar een bestand weggeschreven en het is aan te bevelen dit bestand regelmatig te bekijken (minstens elke week). Ik kan aanraden de IP-adressen die je tegenkomt door te geven aan de betreffende provider(s).

Op internet kun je opvragen bij welke provider een IP-adres hoort en vaak staat er een emailadres bij waar je beveiligingskwesties kunt aansnijden. Ik ben IP-adressen van over de hele wereld tegengekomen: Nederland, Engeland, Korea, China, Rusland, Saoedi-Arabië, noem maar op.

Regelmatig stuur ik een e-mail naar mij eigen provider, met daarin de nieuwste meldingen van inbraakpogingen. Veel inbrekers zijn namelijk gemakzuchtig, ze proberen eenvoudigweg alle adressen van de eigen provider te kraken. Vandaar dat ik voornamelijk adressen tegenkom die erg op het mijne lijken.

Ongetwijfeld zijn het jochies die zich vervelen en de computer van pappa misbruiken. Toch zijn ze verkeerd bezig. Inbreken is een misdrijf en strafbaar.

Iemands voordeur openbreken mag niet, iemands computer openbreken ook niet. Insluipen zodra een voordeur of IP-adres openstaat is verboden. Al is het wellicht nog zo aanlokkelijk voor kleine jongetjes die eens lekker stoer willen doen.

Iemands voordeur forceren en het huis overhoop halen of zelfs in de fik steken, puur en alleen onder het mom van “ik wilde even aantonen hoe slecht zijn huis is beveiligd” doe je toch ook niet?