Geplaatst op

Column: Kiespijn

Ik kom regelmatig in Zuid Limburg, maar gezien het pechgehalte van de Krickjes (zie onder andere de column Repareren, de driedelige serie ‘Palletje-nokje syndroom’ (1, 2 en 3) en niet te vergeten de columns ‘Lege blikjes’, Klaptop en “Onzichtbare foto’s”) heb ik mij voorgenomen om voortaan geen stap meer over de provinciegrens te zetten zonder grondige voorbereiding.

Een garage weten wij inmiddels wel te vinden. Een winkel met elektronische onderdelen ook. Tijdens de laatste logeerpartij was ons huisje, geheel volgens opgave in de reisgids, voorzien van een wasmachine. Helaas zat deze wasmachine aangesloten op een grote schakelaar met een slot erop. Dat was pech hebben. Maar je houdt niet voor mogelijk hoe handig een kroonsteentje en een schroevendraaier op zo’n moment is. Kleine wasjes, grote wasjes… Wel alles weer netjes terugbouwen voor vertrek.

Wij hangen vaak rond in de buurt van Vaals. Leuke huisjes, rustig park en je kunt er alle kanten op. Drie landen onder handbereik, waarbij ik Nederland voor het gemak even meetel. Helaas kienen wij het dan weer net zo uit dat juist als wij er zijn, alle grensovergangen dagenlang geblokkeerd zijn door enorme vrachtwagen­combinaties van stakende chauffeurs, waardoor wij alsnog geen kant op kunnen. En geloof het of niet, na een tijdje gaat zelfs streetracen op de dertienbaans ringweg van Vaals vervelen.

Een bezoek aan het plaatsje zelf deed mij trouwens fronsen. Ik ontdekte een kapper, niet dat ik daar in mijn vakantie op zit te wachten, waar een lijvige prijslijst achter de etalageruit hing. Nu ben ik best wel wat gewend, wonende in Amsterdam, maar als ik lees “knippen en blowen veertig gulden”,  dan sta ook ik even met mijn ogen te knipperen.

Even voor de duidelijkheid. Ik bedoel niet de prijs. Ook kom ik nooit in koffieshops, ben er nog nooit geweest en zal er ook nooit komen, maar ik lees weleens wat. Knippen én blowen voor veertig piek, dat kan echt niet. Dan is het shit en geen echte shit.

Verder was ik vooral verbaasd over de opmerkelijke combinatie. Dat een kapper zo vriendelijk is zijn klanten een oppeppertje aan te bieden is op zich slim bedacht. Maar je maakt mij niet wijs dat die kapper laat op de middag nog helder uit zijn ogen kijkt. Moet ik mijn haar daar laten knippen? Of gaat hij dan wel heel creatief knippen. Nee, dat knippen laat ik maar in Amsterdam doen, bij mijn vaste kapper.

Rest mij nog een goed adres te vinden voor mijn gebit. Voor het gemak heb ik alvast een foto van mijn amalgaantjes bijgesloten zodat de nodige voorbereidingen getroffen kunnen worden. Haaje (zoals ze in Venray zeggen) en howdoe (zoals ze honderd meter verderop in Helmond zeggen).