Geplaatst op

Column: Kuurtje

Alle Ikea vestigingen blijven dicht, omdat ze worden doorzocht op explosieven. Het is het eerste bericht dat ik zie zodra ik ’s morgens vroeg de televisie aanzet. De dag begint lekker. De nacht verliep ook niet al te vlot. Want Laura hoest zich door de nacht heen en slaapt nu pas als een blok. Die laat ik dus nog maar even liggen.

Ik heb vrij genomen om straks naar de dokter te gaan, omdat ze met grote regelmaat de longen uit haar lijfje hoest. Ze lijkt de laatste tijd op een slecht afgestelde thermostaat: regelmatig schiet haar temperatuur richting de veertig graden en zakt daarna weer naar een normale waarde. Nachtenlang ligt ze te hoesten. Het blijft kwakkelen.

Luisterend naar wat wel – en vooral – niet tijdens het journaal wordt verteld, heb ik niet het idee dat meneer Bin Laden bij Ikea op bezoek is geweest. Ik heb het gevoel dat hier een kwaad personeelslid of teleurgestelde klant achter zit. In de loop van de dag en week zal vast meer duidelijk worden. De berichtgeving is in het begin altijd vaag en onbetrouwbaar. Beter is het de televisie uit te zetten en pas laat op de avond weer aan te zetten. Hopelijk zijn alle Ikea panden dan nog steeds intact.

De dokter onderzoekt Laura en ze krijgt penicilline voorgeschreven. Op weg naar huis krijg ik nog net het laatste nieuws mee. Er wordt niet aan een terroristische daad gedacht. Maar als dit geen terrorisme is, wat is het dan? Inmiddels regent het bommeldingen. Het is opvallend hoeveel zieke geesten er rondlopen. Bij dramatische gebeurtenissen laten ze steevast van zich horen. De een stuurt honderden poederbrieven, sorry Brinta-brieven rond, een ander probeert met vermoorde postbodes een Smiley op de plattegrond van een Amerikaanse staat te tekenen, weer anderen (of misschien wel dezelfde) schijnen het leuk te vinden bommeldingen te doen. Onbegrijpelijk.

Binnenkort zullen alle tunnels wel weer worden afgesloten. Zieke geesten zijn niet zelden inventief, dus misschien zijn straks de supermarkten aan de beurt, videotheken, ziekenhuizen, of scholen. Ik hou maar op, bang als ik ben mensen op verkeerde ideeën te brengen.

Op een dag als vandaag lijkt Nederland zieker dan ooit. Laura begint aan haar kuur, die komt er met een dag of tien wel bovenop. Alleen vraag ik me af hoeveel penicilline er nodig is om wereldwijd alle zieke geesten beter te maken.