Geplaatst op

Column: Laat van je horen

Een mening hebben, dat kost geen cent. Je mening ventileren, mensen laten weten wat je denkt, kan echter flink prijzig zijn. Dag in dag uit wordt ons gevraagd onze mening te geven, wordt er benadrukt dat die van groot belang is. We worden op allerlei manieren geprikkeld om tot actie over te gaan, onze invloed uit te oefenen op iets dat staat te gebeuren.

Nou, dat willen we natuurlijk wel. Helaas kan dat alleen via een 0900 nummer of via een SMS bericht. Nomineren bij Big Brother kan voor slechts achtenzestig cent. Eurocent wel te verstaan, hoewel het op een normaal formaat televisie bijna niet te lezen is, het staat er echt heel klein en is ergens helemaal onderaan het scherm weggestopt.

Achtenzestig eurocent, dat is meer dan één gulden veertig per gesprek. Vandaar dat je zo vaak mag stemmen als je wilt. Goh, hoe zou dat nou komen. The Battle is prijzig, dus om twijfelaars over de streep te trekken word je hier eerst lekker gemaakt: je maakt (waarschijnlijk een heel erg kleine) kans op een mooie prijs.

Nou is in het geval van BBtB (Big Brother The Battle) de verleiding erg groot om het hele huis in één nominatie­ronde van de beeldbuis weg te vagen, maar helaas moet ik kiezen uit twee types die ik allebei graag van de fosforlaag wil schrapen. Ik moet bellen en doorgeven wie ik wil laten blijven en niet wie ik eruit wil hebben. Maar ik wil ze juist allebei kwijt!

O, maar eigenlijk dat is goed nieuws. Degene met de meeste stemmen – lees: gepleegde telefoontjes – mag blijven. Dus als ik niet bel, stem ik op geen van beide. Belt er niemand, dan krijgen ze helemaal geen stemmen, allemaal niet. Vliegen ze er dan allebei uit? Joepie! Hierbij een oproep aan heel Nederland: belt u vooral NIET.

Je mening geven, ergens op reageren, is best leuk. Het geeft aan dat je betrokken bent, dat je nadenkt over wat je ziet, leest en hoort. Daarbij moet je niet vergeten dat andere mensen een heel andere mening kunnen hebben. Dat is vaak verrassend, soms zelfs schrikken. Zelf vind ik dat je moet opletten wat je schrijft en vooral hoe je dat doet.

Je kunt niet zomaar elke uitspraak onder het mom “vrijheid van meningsuiting” goedpraten. Er zijn wel degelijk grenzen aan wat je wel en wat je niet kunt zeggen of schrijven. Er bestaat ook nog zoiets als fatsoen. Respect voor andere mensen en opvattingen. Het is niet netjes om mensen te intimideren of pijn te doen.

Al met al valt er dan nog genoeg te schrijven, dus schrijf je mening wat vaker op. Het grote voordeel van schrijven of typen, is dat je in alle rust je betoog kunt maken. Zinnen goed formuleren. Lezen en herlezen. Tekst veranderen waar nodig is. Niemand zal je in de rede vallen. Wat tijdens een discussie of gesprek wel gebeurt.

Nee, door iets op te schrijven krijg je eindelijk de gelegenheid het op jouw manier duidelijk te maken. Niemand kan garanderen dat anderen het lezen, of het met je eens zullen zijn, maar je hebt je bijdrage in ieder geval geleverd. Het kost (bijna) geen cent en geeft een heerlijk voldaan gevoel. Je kunt je schrijfsels uitprinten en wegleggen. Leuker is het er wat meer mee te doen. Laat je mening horen!