Geplaatst op

Column: Laserdeur

Het Openbaar Ministerie is eruit. Het heeft wat moeite gekost, maar na een diepgaand onderzoek door TNO is men er eindelijk achter: een lasershield is geen garagedeuropener. Het apparaat dient puur ter belemmering van snelheidscontroles met de lasergun. Wat een verrassing! Dat had toch zeker niemand verwacht!

Waarom dacht het OM eigenlijk dat je er een garagedeur mee kon openen? Dat was ze verteld. Sorry? Dat was ze verteld. O? Door wie dan? Ik schaam mij een beetje dat ik het moet zeggen: door de aangehouden automobilisten. Ja, ja! Was het niet algemeen bekend dat mensen die worden aangehouden af en toe een smoesje bedenken, een beetje jokken, om aan een bekeuring te ontkomen? O. Misschien waren ze dat heel eventjes vergeten.

Laten we eens kijken. Mensen bouwen een display in de auto en hangen een zender/ontvanger vlakbij de kentekenplaat. En dat alles om de garagedeur te openen. Natuurlijk. En dat gelooft iedereen zomaar? Welnee, natuurlijk niet! Niet iedereen, want: ‘Het OM was er zelf al enige tijd van overtuigd dat gebruikers het apparaat hadden aangeschaft voor het belemmeren van een opsporingshandeling.’ Joh! Je meent het! Pas op! Straks wordt nog bekend waar wapens voor dienen!

Wat een poppenkast. De gebruikers weten waar het apparaat voor dient. De politie weet het. De kantonrechter weet het. Het OM weet het. Iedereen weet het. Het staat zelfs op de doos vermeld en in de dertig-talige handleiding die je erbij krijgt. Hoewel die doos er natuurlijk niet bij zit op het moment dat een auto door de politie wordt aangehouden. Toch heb ik nog een handige tip voor het OM, een eenvoudige methode in-vier-stappen, zodat jullie de volgende keer heel snel kunnen bepalen of een automobilist een klein beetje jokt.

(1) Volg hem of haar naar huis. (2) Kijk óf de goede man of vrouw sowieso wel een garage heeft. (3) Zorg ervoor dat een mensachtig wezen niet de kans krijgt stiekem de garagedeur omhoog te trekken. (4) Als de stappen één tot en met drie positief zijn beantwoord, laat de automobilist dan zijn laseropener gebruiken om zonder dralen de garage in te rijden.

Kijk, ik kan mij best voorstellen dat mensen voor de schijnveiligheid van een detector kiezen. Met als excuus “het aankoopbedrag er makkelijk uit te halen”, wat meteen iets zegt over hun rijgedrag. Het zijn vast dezelfde mensen die zich met grote haast over de weg verplaatsen, om vervolgens panisch op de rem te gaan staan zodra er een grijs kastje opdoemt.

Als je te hard rijdt en je wordt een keer gesnapt, dan is het gewoon dikke pech. Wees dan een vent (of dame) en gebruik geen zwakke excuses als: “zo hard reed ik helemaal niet”, “ik ben al te laat”, “het is zo rustig op de weg”, “daar is een snelweg toch voor”, of “mijn garagedeuropener doet het blijkbaar niet”.