Geplaatst op

Column: Onderonsje

Bent u al moslim? Ik nog niet en dat is bijzonder. Want ik schijn één van de weinigen in Nederland te zijn. Of althans, als ik Osama Bin Laden moet geloven. Maar ja, wie gelooft OBL? Tot nu toe vertelt hij niets dan leugens en praat hij zijn aanhang alleen maar naar de mond, zodat hij ze voor zijn eigen doeleinden kan gebruiken, sorry misbruiken.

Ik moet zeggen dat ik flink verrast was toen ik OBL op de eindelijk door de Amerikanen vrijgegeven videoband hoorde vertellen dat er na de aanslag op elf september 2001 in Holland een stormloop op de Islam was ontstaan.

Even dacht ik nog dat hij zich vergiste, dat hij de enorme belangstelling voor de gratis Eurokitjes bedoelde. Dat hij wellicht jaloers was omdat hij niet in de gelegenheid was om zijn eigen exemplaar te komen ophalen. Maar nee, daar was hij te diep voor gezonken en niet alleen in Tora Bora, dus dat bedoelde hij niet.

Mijn eigen reactie op zijn uitspraak over Holland? Ik moest erom lachen. Die samenzweerderige toon in zijn stem, bijna alsof hij een zwaar bewaakt geheim verklapte. Zijn enthousiasme, de glans in zijn ogen. Wat een prestatie, wat een resultaat.

Moet je je het volgende eens voorstellen. Hij is ondergedoken in Afghanistan, een land dat maandenlang wordt bestookt met het enorme wapenarsenaal van de enige overgebleven grootmacht van de wereld. Bommenwerpers bestoken zijn schuilplaats, onophoudelijk, rond de klok. Daisy Cutters scheren rakelings langs zijn ondergrondse werkkamer.

En ondanks dit alles bereikt het meest wereldschokkende nieuws, het enorme resultaat van zijn duivelse inspanningen, toch nog zijn ondergrondse residentie: in Holland zijn er nu meer moslims. In Holland of all places!

Minister Borst en vele anderen weten niet wat hun overkomt. In één klap is Holland op de wereldkaart gezet. Iedereen kent ons land nu, iedereen praat erover. Wereldwijd worden reisbureaus onder de voet gelopen. Hoe gaan we die enorme toeloop van religieuze toeristen de komende zomer opvangen? Nederland wordt het nieuwe Mekka van de Islam!

Alleen wel jammer dat OBL dit heeft veroorzaakt en niet iemand anders. We hadden liever Bush, Mandela, of de kerstman op de reclamefolder gezet. Je kent het wel, samen met enkele lovende promotiekreten, zoals die bij nieuwe boeken vaak prominent op de kaft staan. Hoe gezaghebbender de persoon die de uitspraak doet, hoe groter de kans op een bestseller.

Terug naar OBL. Iedereen is verbaasd en ook wel een beetje bang. Gelukkig hebben minister Borst en diverse deskundigen meteen een logische verklaring paraat. En dat is? OBL heeft in zijn bunker, heel diep onder de grond, toevallig te horen gekregen dat de verkoop van de Koran in Nederland is gestegen.

We vragen het even na bij OBL: ‘Nederland, waar o waar ligt dat? O, je bedoelt natuurlijk Holland. Ja, die naam ken ik wel. Heeft iets met molens en bollen te maken, toch?’ Via zijn WAP-o-foon vraagt hij snel nog even de wereldwijde omzetgegevens van de Koran op, waarbij één blik op de grafiek hem leert dat Holland inderdaad op numero uno staat. Wow. Drie seconden later scheert een nieuwe Daisy Cutter vlak langs zijn boekenkast.

Of zit het toch net even iets anders? Heeft OBL op zijn door de Amerikanen gedropte gratis opwindbare radio gehoord dat een groepje Marokkaanse jongeren ergens op een bruggetje vrolijk heeft staan dansen? Ik hoor die jongens nu al juichen: ‘Hé man, we zijn beroemd! Ons bruggetje is beroemd! We worden rijk. We komen bij Jerry Springer!’

Natuurlijk heren deskundigen, jullie hebben groot gelijk, het is een zeer logische conclusie: OBL ziet een vrolijk groepje springende jongeren ergens in Europa aan voor HET ultieme bewijs dat de Islam in opkomst is.

Dames en heren deskundigen. Minister Borst. Andere geïnteresseerden. Kijk nog een keer naar de verschrikkelijke beelden van elf september. Laat goed tot je doordringen wat je ziet, wat je hoort. Wat het betekent.

Kijk daarna naar de videoband van OBL. Vooral naar de delen waarop hij zich uitlaat over de aanslagen en naar de manier waarop hij dat doet. Zie hoe enthousiast hij is over de door hem veroorzaakte hel. Kijk naar de blik in zijn ogen. Jullie hebben te maken met een waanzinnige, iemand die goed is in het manipuleren van mensen.

Hij weet iedereen naar zijn hand te zetten. Hij vertelt mooie verhaaltjes waar mensen graag in geloven. Laat je niet gek maken zodra je het woordje “Holland” hoort. De man weet niet eens waar het ligt. Hij dacht tot nu toe waarschijnlijk dat het een merk sinaasappels was. Hij gebruikt gewoon een naam die hij ergens toevallig heeft opgevangen.

Een ter plekke bedacht voorbeeld. Een fabeltje, waarmee hij probeert te bewijzen hoe succesvol hij wel niet is. Hij slooft zich uit. Als een sportvisser die bij zijn vrienden aanwijst hoe groot de vis wel niet is die hij zojuist heeft gevangen.

OBL is goed in het vertellen van fabeltjes en sprookjes. Het is jammer dat hij geen kinderboekenschrijver is geworden.