Geplaatst op

Column: Parkeerdek

Het is weer zover. Er heeft weer een ramp(je) plaatsgevonden die voorkomen had kunnen worden. Hoe? Als mensen simpelweg hun werk hadden gedaan. Adequaat hadden gereageerd zoals ze horen te doen. Zoals wij van ze mogen verwachten. Op de een of andere manier moet er altijd eerst iets grondig fout gaan, voordat er écht iets gebeurt.

Dit keer is het Van der Valk in Tiel, met een instortend parkeerdek. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, maar het had niet veel gescheeld! Aangezien er luttele minuten voor de ramp nog een computerbeurs in een zaaltje onder het parkeerdek werd gehouden, mogen we van geluk spreken dat iedereen op tijd was vertrokken.

En zoals gewoonlijk gaat meteen na de ramp de beerput open. Na sussende en geruststellende woorden op de avond van de ramp, blijkt een dag later opnieuw dat diverse instanties al jarenlang wisten dat er van alles niet klopte. Zo waren bouwvergunningen niet in orde, werden veiligheidsvoorschriften niet nageleefd en ga zo maar door. Feiten die vóór de ramp al bekend waren, waardoor talloze mensen ruim vóór de ramp op de hoogte waren van de risico’s die de bezoekers aan dit pand liepen.

In diverse kranten lees ik teksten als ‘de vereiste tekeningen en berekeningen ontbraken’, ‘niet aan de bouwvergunningen gehouden’, ‘de hoofddraagconstructie is op sommige punten in staal uitgevoerd en niet in het voorgeschreven beton’, ‘betonplaten bogen door een te hoge belasting door en waren te kort’. Teksten die mij de lust zo’n pand te betreden abrupt ontnemen. Om nog maar te zwijgen van de tekst: ‘Vaak problemen met vergunningen Van der Valk’.

Alleen de argeloze bezoekers, mensen die er geen moment bij stilstonden dat een gebouw zomaar kon instorten, die wisten van niets. Begrijpelijk. Als ik naar een beurs of een feest ga, neem ik ook aan dat ik me in een veilige situatie begeef. Iemand heeft de bouw of verbouw van het pand toch goedgekeurd?

Dat dacht ik althans tot vandaag. Ik houd zelf altijd in de gaten waar zich de nooduitgangen bevinden, maar is het vanaf nu ook nodig om een rondje door het pand te lopen om mij ervan te verzekeren dat alles wat nodig is om een brand te blussen aanwezig is en of de nooduitgangen geopend kunnen worden en niet op een blinde muur uitkomen? Moet ik een maand voor mijn bezoek een bouwtechnisch ingenieur inhuren om een vooronderzoek te doen en mij hier schriftelijk over laten rapporteren?

Misschien kan ik mijn feestjes maar beter thuis vieren en mijn computeronderdelen voortaan alleen bij Dixons en via internet bestellen. Zoals gezegd, dit keer waren er gelukkig geen slachtoffers. Daarom zal deze ramp wel weer snel zijn vergeten. Daar is een van de Valk hotel ook voor. Om mensen lekker te laten (in)dutten. Welterusten Nederland!