Geplaatst op

Column: Pers?

De laatste jaren lijkt het een trend om Instagramers, TikTokkers, influencers en zelfs wat ik doorgaans ‘influwensers’ noem (denk aan wannabe-influencers en ‘fake it until you make it’ types), tijdens evenementen van een monsterlijk grote badge te voorzien waarop de tekst ‘Press’ valt te lezen. Die tonen ze dan ook vol trots op de betreffende sociale mediaplatformen. Op zich begrijpelijk dat je dat een hele eer vindt, maar even serieus, dat je namens een organisatie ergens foto’s of video’s mag maken, betekent niet dat je nu ineens een persvertegenwoordiger bent.

Zeker niet omdat het in bijna alle gevallen gaat om (beeld)materiaal dat voor promotiedoeleinden gemaakt én gebruikt wordt. Waardoor dus een eenzijdig beeld ontstaat. Terwijl je als pers onafhankelijk verslag doet van een bepaalde gebeurtenis. Ook als er minder leuke dingen voorvallen die nieuwswaardig zijn. Hoe dan ook, het blijft vreemd dat ‘Jan en alleman’ zomaar met een Press-kaart om de nek mag rondlopen, wat in feite misleidend is. Dit is natuurlijk iets totaal anders dan een officiële perskaart of zelfs een politieperskaart, maar voor het publiek zal dat niet duidelijk zijn. Je doet je voor als lid van de pers en wekt zo een verkeerde indruk.

Geef iemand een pollepel in de hand en het is niet automatisch een kok. Een uniform maakt je geen militair of politieagent en een kwast of tube verf tovert je niet om in een (kunst)schilder. Of om in de belevingswereld van de personen te blijven waarover het hier gaat: geef je een willekeurige persoon die je op straat tegenkomt een camera, dan is dit niet automatisch een fotograaf. Nee, gewoon iemand die foto’s maakt. Net zo maakt het feit dat je ergens foto’s of video’s van mag schieten je geen lid van de pers.

Deze mensen worden gevraagd omdat ze weten hoe je mooie foto’s en video’s maakt en daarnaast meestal (vooral) ook omdat ze veel volgers hebben. Kortom: mooi (en gratis) beeldmateriaal voor de organisatie en meteen ook veel gratis reclame. Twee vliegen in één klap. Helemaal prima. Mijn punt is alleen: doe je verslag van een evenement, dan doe je dit als onderdeel van, of uit naam van die organisatie. Zoals de marketingafdeling. Een badge met zoiets als ‘Crew’ of ‘Organisatie’ dekt dan uitstekend de lading en is een stuk transparanter en eerlijker.

De fotograaf of verslaggever van de (lokale) krant of televisiezender heeft een officieel erkende perskaart, en laten we dat vooral zo houden.