Geplaatst op

Column: Professioneel telefoonfotograaf

Kun je het maken om als professionele fotograaf ergens met (alleen) je telefoon aan te komen om foto’s te maken? Dus als beroepsfotograaf die in opdracht werkt en betaald krijgt voor zijn / haar / hen werk?

In de tijd dat ik nog af en toe openingen, evenementen en persbijeenkomsten vastlegde, gebruikte ik best vaak een compacte Ricoh GR naast mijn grote, zware Canon 5D Mark II spiegelreflex camera. Opvallend genoeg maakte ik daar de fraaiste foto’s mee. Juist omdat je volledig opgaat in de menigte, je er overal mee kunt komen en veel eerder geneigd bent om naar bijzondere en mooie standpunten te zoeken die niet standaard zijn (je steekt bijvoorbeeld gewoon je arm hoog in de lucht, of houdt de camera juist heel laag, of ergens midden tussenin). Wat natuurlijk ook veel makkelijker gaat met een toestelletje dat letterlijk in je handpalm past.

Nu staat het misschien wat raar als je als fotograaf ergens aankomt en alleen je telefoon tevoorschijn trekt, in plaats van die grote, professioneel uitziende camera met bijbehorend lenzenarsenaal. Het idee ontstaat dan al snel dat ze dan ook zelf wel hun foto’s hadden kunnen maken, namelijk met de eigen telefoons.

Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo.

Vergelijk het eens met een topkok – niet dat ik mijzelf als een topfotograaf zie hoor, zeker niet. Maar nodig je een topkok uit bij jou thuis of op het wek, dan tovert die met schijnbaar gemak de meest fantastische gerechten uit jouw simpele magnetron of afgedankte pannenset op dat eenvoudige gaspitje. Daar heef hij of zij of hen echt niet de geavanceerde apparatuur, gereedschappen, potten en pannen uit het sterrenrestaurant voor nodig.

Het gaat immers veel meer, of juist vooral, om de ervaring en vaardigheden van deze topkok. Terwijl als we de zaken eens omdraaien en jij in die goed uitgeruste restaurantkeuken gaat staan, je er gegarandeerd weinig meer van bakt dan wat je thuis in jouw eigen keuken al in elkaar draait. (ik neem (misschien ten onrechte) even aan dat jij geen topkok bent…)

Het is dus niet die dure, professionele apparatuur die het verschil maakt. Verre van dat zelfs. Het gaat om de vakman. En die heeft zelfs aan simpele gereedschappen al genoeg om vakwerk af te leveren. Al kiest die waarschijnlijk toch liever net even wat betere spullen, want een vakman is vaak ook een vakidioot ;-)

Stel, ik kom ergens met alleen mijn telefoon in de hand binnenwandelen. Dan neem ik ook mijn vele tientallen jaren lange fotografische kennis en ervaring met mij mee. Mijn ogen en hersenen zijn intensief getraind om in beelden te zien en te denken. Dat zie je er alleen niet aan af zo aan de buitenkant. Jij ziet alleen een (in mijn geval) wat oudere man met een telefoon in zijn handen staan.

Neem maar van mij aan dat een ervaren (en eventueel professionele) fotograaf met alleen een smartphone, met veel en veel betere resultaten op de proppen komt, dan een willekeurig iemand die de beste en duurste camera in de handen gedrukt krijgt maar amper ervaring heeft met het vakgebied en deze apparatuur.

Overigens gaat dit verhaal alleen op voor fotografen die specifiek ervaring hebben opgedaan met telefoonfotografie, want anders wordt het alsnog niets. Want, geloof het of niet, niet elke fotograaf heeft smartphone fotografie al omarmt. Sterker, sommigen hebben er zelfs een bloedhekel aan en willen alleen maar met hun grote en zware toestellen werken. Het is maar dat je het weet :-)