Geplaatst op

Column: SARS

Een koe door het dolle heen, een kip met vogelpest, een gevalletje mond- en klauwzeer en de destructiebedrijven kunnen weer aan de slag. Wegvagen die handel. En laten we meteen een fikse bufferruimte maken door de piketpaaltjes alvast een stuk verderop ‘in veilig gebied’ te plaatsen. En toen was er ineens SARS. Begonnen in Hong Kong, rukt het razendsnel op en verspreidt zich als een inktvlek over de aardbol.

‘U wordt aangeraden SARS-gebieden te mijden.’ Aangeraden? Is dat alles, is dat niet wat laks? Ik dacht meer aan harde maatregelen. Zoals de grenzen sluiten, want preventief ruimen gaat in dit geval misschien wat te ver.

Heb jij je ooit afgevraagd wat een destructiebedrijf doet in tijden zonder enge, besmettelijke dierenziektes? Ik wel. Het antwoord moet ik je alleen schuldig blijven. Feit blijft wel dat een schrikbarende hoeveelheid dieren in een mum van tijd kan worden vernietigd. Jawel, vernietigd. En we hebben het toch echt over levende wezens.

Nooit zal ik de opmerking van een minister vergeten, dat dieren weliswaar tegen sommige ziektes kunnen worden ingeënt, maar daarna volkomen waardeloos zijn, omdat het vlees niet geëxporteerd mag worden. Nou en? Stuur ze vervroegd met pensioen! Laat die arme dieren lekker gras eten op een lieflijk weilandje. Helaas. Een dier waar niets aan te verdienen valt, is het niet waard om te blijven leven. Zo gaat dat in de beschaafde mensenwereld.

Vaak vraag ik mij af wat er gebeurt wanneer het lang verwachte bezoek van een superintelligent buitenaardse ras eindelijk plaatsvindt. In hun ogen zijn wij domme ganzen, of schat ik ons dan nog te hoog in. Hoe zal de ontvangst zijn? Met brede glimlach en met wijd geopende armen, of met vuurspuwende wapens? Nee, ik bedoel niet wij, maar zij! Hoe zien zíj ons: worden wij als gezond beschouwd (hopelijk niet alleen maar als lekker hapje), of zijn wij in hun ogen een vreselijk zieke diersoort, een gevaar voor dit buitenaardse ras. Als ik zo eens een avondje de nieuwsuitzendingen, actualiteitenprogramma’s en een paar andere televisieprogramma’s afgraas, ben ik bang dat de beslissing snel genomen is…

Oké, oké, vooralsnog is SARS een directere en grotere bedreiging voor ons. We wachten af en zullen zien hoe dit afloopt. Is er tot nu toe alert gereageerd? Groeit het uit tot iets dat niet meer te stoppen valt? De grenzen sluiten en internationale vluchten verbieden is dan in ieder geval te laat.