Geplaatst op

Column: Shit!

Een dilemma. Stel, je darmen moeten ontlucht worden. Je bent net door de drukke hal van een gebouw gelopen, gaat met de lift op weg naar de vijfde etage en je weet, daarboven wacht iemand op je. Je gaat solliciteren en er is geen tijd meer om een wc op te zoeken. Wat doe je, hou je het op, of laat je het gaan?

Je staat alleen in de lift, dus dit is dé kans. Nog terwijl je erover nadenkt, ontglipt in een moment van onoplettendheid de ongewenste gast je lichaam. Prompt stopt de lift. Niet op de vijfde, nee, op de derde. De deur glijdt open en een vrouw in mantelpak stapt in. Ze snuift en ze snuft, trekt een gezicht en kijkt je beschuldigend aan. Je voelt hoe je gezicht in een fractie van een seconde vuurrood wordt.

Vergeet de sollicitatie, je bent gewoon op je werk en de wc-ruimte van de heren bestaat bijvoorbeeld uit drie hokjes. Je kiest at random een hokje, want bij alle drie staat de tekst “zimmer frei”. Je opent de deur van het linker hokje, wilt naar binnen lopen, maar een afgrijselijke geur dringt je neus binnen. Jakkes! Wie het ook geweest is die voor jou was, dáár ga je niet inzitten. Er is keuze uit drie wc’s, dus geen probleem. Alleen, nog voor je een ander hokje kunt induiken, komt een collega binnenlopen. Nog voor je hem kunt waarschuwen, pakt hij de deur van je over en duikt het hokje in dat jou te min was. Snel duik je een ander hokje in, waar het een stuk aangenamer is. Toch voel jij je hier niet op je gemak.

Want het is al erg genoeg als je net jouw darmen hebt geleegd en een collega moet in jouw stank zitten terwijl jij weet dat hij weet dat jij daar verantwoordelijk voor bent. Liever zou je snel, ongezien en discreet de wc willen verlaten vér voordat een ander daar plaatsneemt. Een toilet waar de stank van een ander inhangt, daar wil je al helemáál niet mee geassocieerd worden. Het erge is alleen, hoe kan die collega weten dat het niet jouw lucht is die haar hangt? Hij ziet jou er immers net uitkomen. Je houdt nota bene beleefd de deur voor hem open. Hij ziet de sporen in de pot en ruikt de geur van dood en verrotting en koppelt dat vervolgens aan jou. Dat wil je niet! Iedereen poept en iedereen scheet, daar is niets mis mee, maar om ten onrechte met andermans stront in verband te worden gebracht…

Een scheet die je in gezelschap ontglipt, dat is niet prettig. Zeker niet in een lift waar je geen kant op kunt. Dat je bij het verlaten van de wc een collega in jouw lucht laat zitten, is soms helaas niet te vermijden. Het allerergst blijft nog steeds de blik van de collega die bij het ruiken van andermans lucht jou bestraffend aankijkt.