Geplaatst op

Column: Strategisch stemmen

Ik ben er weer eens ingetrapt. En ik had mij nog zó voorgenomen om níet aan een wedstrijd met een publieksjury mee te doen. Want daar wordt gemanipuleerd bij het leven…

Zodra ergens het publiek mag stemmen, gebeurt vaak het volgende, of liever gezegd: altijd. Een nieuwkomer krijgt bij binnenkomst al meteen een hoog cijfer, meestal is dat zelfs het hoogst mogelijke cijfer. Tegelijkertijd worden de al aanwezige verhalen (of foto’s) vakkundig onder de graszoden getrapt. Die cijfers kelderen tot de concurrentie volledig is uitgeschakeld.

Ik heb het al vaak zien gebeuren, met zowel verhalen als foto’s en bij de wedstrijd waar ik nu over spreek, kan ik het verschijnsel werkelijk prachtig op de voet volgen. Ik kijk namelijk vanaf de allereerste stemmer mee. Het is in en in triest om te zien wat er gebeurt. In mijn ogen is dit onbegrijpelijk en gaat het om ziekelijk gedrag.

Het bijbehorende discussieforum wordt gedomineerd door schrijvers die het ook zien gebeuren. Het is ook niet te missen, het is allemaal zó doorzichtig! Hoe kan een verhaal dat na twee stemmen een acht heeft, een kwartier later met twee extra stemmers ineens gedaald zijn tot een 4.5? Simpel. Doordat iemand snel achter elkaar een stelletje énen heeft gegeven. Geloof me, geen enkel verhaal verdient een één. Daarnaast zakken alleen de verhalen die een bedreiging vormen. Voor wie? Dat is vooralsnog nog een raadsel. Maar ach, ik houd wel van puzzelen…

Wat is winnen? Is dat net zo vaak op je eigen bijdrage (laten) stemmen en anderen lage scores geven tot je eindelijk op eenzame hoogte staat? En wat win je daar dan mee? Staat zo iemand er weleens bij stil hoe dat op de andere deelnemers overkomt? De schrijver van het verhaal dat ten onrechte een drie of lager krijgt, denkt immers dat iedereen zijn werk afkeurt. Wil jij écht op zo’n manier ‘winnen’ van je medeschrijvers?

Iedereen wil dolgraag een keer winnen, maar wat is hier de winst? Ik zou mij juist een grote verliezer voelen als ik alleen op deze laffer manier weet te scoren. Enorm zielig, dan is het wel heel erg met mij gesteld. Tegelijkertijd besef ik dat er nog iets veel ergers aan de hand is. Want als er in een eenvoudige schrijfwedstrijd als dit al zo enorm gemanipuleerd wordt, wat richten diezelfde mensen (of anderen) dan wel niet aan in het echte leven met hun scoordrift? Ik durf er niet eens aan te denken!