Geplaatst op

Column: Substantie

Aqua, lanolin, cetearyl alcohol, butyrospermum parkii, buxus chinensis, glycerin, glyceryl stearate, tocopheryl acetate, aloe barbadensis, sodium cetearyl sulfate, citrus aurantium amara, allantoin, bisabolol, methylparaben, propylparaben, glycine soja, phenoxyethanol, tocopherol, lecithin, ascorbyl palmitate, glyceryl oleate, methyldibromo glutaronitrile, citric acid, beta-carotene en daucus carota.

Dat is een hele mond vol. Alhoewel, als ik het lijstje met namen zo eens doorlees, uitspreken begin ik niet eens aan, lijkt het mij niet verstandig dit mengseltje vrijwillig naar binnen te werken. Dat kan weleens een pijnlijke en onvermijdelijke dood tot gevolg hebben. Het in bezit hebben van deze stoffen is vast ook strafbaar. Alleen al door het in huis te hebben loopt de hele straat, nee, de hele wijk gevaar. Want verkeerd gebruik kan een complete stad op zijn grondvesten doen schudden, misschien zelfs van de aardbodem doen verdwijnen.

Of valt het allemaal wel mee? Is er geen reden om mij op te pakken wegens het bezit van stoffen die door terroristen bij aanslagen gebruikt kunnen worden. Want ik geef het schaamteloos toe, ik heb deze stoffen echt in mijn bezit. Niet in ruime hoeveelheden, maar in een heel specifieke samenstelling. Ik bewaar het in een potje op de slaapkamer. Achter donker glas, zodat de inhoud niet door zonlicht wordt aangetast.

Ik liep er vandaag toevallig tegenaan (figuurlijk dan) en heb het in een opwelling gekocht. Op de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Het is een simpel potje handencrème. Lanolin is schapenwolvet. Vraag me alleen niet wat de rest van de stoffen is of doet, behalve dan misschien water en citroenzuur. Schapenwolvet schijnt goed tegen kloven te werken. Die branden waarschijnlijk dicht of zo.