Geplaatst op

Column: UFO

Met het hoofd in de nek sta ik te genieten van de sterrenhemel. Het is de tijd van de Perseïden, een meteorietenzwerm die elk najaar te zien is. Af en toe licht een dunne streep op, zo kort, dat je het eigenlijk pas ziet zodra het alweer voorbij is. En dan opeens is er iets heel anders. Een voorwerp dat op hoge snelheid over mijn hoofd vliegt. Felle lampen, in een perfecte driehoek gerangschikt en ik hoor een zoemend geluid.

Het is het najaar van 1989 en hoewel ik het voor mezelf probeer te ontkennen, zie ik voor het eerst in mijn leven een UFO. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten.

Ik ben ervan overtuigd dat het in het heelal krioelt van het leven, maar dat wil niet zeggen dat ik bij een vliegende driehoek meteen aan een buitenaards ruimteschip denk. Aan de andere kant ben ik lang genoeg vliegtuigspotter geweest om te weten dat dit driehoekige ‘vliegtuig’ in 1989 in geen enkel boek voorkwam. Het voerde niet de gebruikelijke navigatieverlichting, maar deed ook geen enkele moeite om onopgemerkt te blijven, gezien al die felle in een driehoek gerangschikte lichten. Het geluid was niet van straalmotoren of een propellertoestel afkomstig. Het was een voor mij onbekend monotoon zoemend geluid. En snél dat het ding ging! Niet normaal zo snel!

Kort na mijn eigen waarneming wordt ook België overspoeld door vliegende driehoeken. Niet alleen publiek, maar ook officiële instanties doen er melding van en er worden zelfs F-16 straaljagers op afgestuurd. De driehoeken verschijnen veelvuldig op het nieuws en de eerste keer dat ik de beelden op televisie zie versteen ik. Het is een schok van herkenning die door mij heengaat. Deze driehoek van lichten op die amateurvideo is exact wat ik heb gezien!

Dan begint de eerste golfoorlog en ziet de wereld voor het eerst een nieuw type straaljager in actie. Onzichtbaar voor radar vliegt het naar vijandelijk gebied en voert vanaf grote hoogte precisiebombardementen uit. Het is de F117 Stealth bommenwerper, die tot op dat moment supergeheim was – en met een beetje fantasie is in dit toestel wel een driehoek te herkennen. Is het mysterie van de vliegende driehoeken hiermee dan eindelijk opgelost?

Ik wil dolgraag buitenaards ruimteschepen en buitenaardse wezens ontmoeten – zolang ze vredelievend zijn, maar ik denk dat het in mijn geval inderdaad om het prototype van een aards vliegtuig ging. Wellicht de F117? Het is best aannemelijk dat de Amerikanen proefvluchten boven Europa hebben gemaakt, een grotendeels dichtbevolkt gebied, waar elke minuut wel de radarinstallatie van een of ander vliegveld wordt gepasseerd. Een perfecte test op radaronzichtbaarheid, zou ik zo denken. Deze redenatie overtuigt mij ervan dat dit mijn driehoek is. Mysterie opgelost. Toch?

Tot ik de F117 Stealth tijdens een open dag op vliegveld Eindhoven voor het eerst in het echt zie. Met veel kabaal presenteert het toestel zich aan het publiek en bij zijn vertrek groet de piloot de achterblijvers door enkele keren met het toestel te schommelen, zoals piloten dat wel vaker doen. Dan slaat bij mij toch de twijfel toe. In gedachten zie ik weer die driehoek van lampen overvliegen, hoor ik het vreemde zoemende geluid, herinner ik mij de enorme snelheid. Wat ik hier in Eindhoven meemaak is toch wel wat anders. Maar wat heb ik dan gezien in 1989?