Geplaatst op

Column: Vaginale flora

‘Met Gezondheidscentrum Beterschap, waarmee kan ik u van dienst zijn?’

‘Met Katootje. Ik wil graag een afspraak met dokter Zonderling.’

‘Dat kan. Wat zijn de klachten?’

‘Ik heb last van mijn -_-_-_’

‘Sorry? Kunt u dat herhalen?’

‘Ik heb last van mijn -_-_-_. Ahum. Last van mijn vaginale flora.’

‘O! Zeg dat dan meteen! Schikt morgenmiddag? Dan houdt de dokter zijn agenda voor u leeg.’

Een mens kan van alles en nog wat mankeren. Soms weet je niet eens dat er wat scheelt. Gelukkig bestaan er behulpzame producenten die met paginagrote advertenties waarschuwen voor naderend onheil. Want je zult er maar aan leiden. Onbalans in je vaginale flora. Het kan niet lang duren of de zelfhulpgroepen schieten als paddestoelen uit de grond nu het taboe eindelijk is doorbroken en ook alle actualiteitenprogramma’s springen meteen bovenop dit nieuwtje.

Toch zie ik het nog niet helemaal voor mij. Wat is vaginale flora? En waarom lijden vrouwen daar sinds een week aan? Komt er nu een extra vraag op de toch al (veel te) lange lijst die ik als bloeddonor elke keer moet invullen: “lijdt u / uw partner aan chronische vaginale flora afwijkingen”. Want is het niet besmettelijk of zelfs gevaarlijk?

Volgens een advertentie in de Viva heeft een vagina een mooi natuurlijk beschermings­mechanisme. Je raadt het al: dat is de vaginale flora. Het maakt melkzuur aan en dat beschermt de vagina. En nu komt het: het beschermt tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Toe maar! Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Welke gevaren loeren er op de vagina? Mijn verzekeringspolis geeft juist aan dat het géén dekking biedt, excuses voor dit woord in deze context, tegen invloeden van buitenaf, zoals rampen, opstanden, nucleaire rampen, enzovoort. Wat kan melkzuur dan wel wat een verzekering niet aandurft?

Blijkbaar heeft een vrouw een of ander duur smeersel nodig om optimaal beschermd te zijn. Vroeger hoefde dat niet. Vanaf vandaag ineens wel. Want we (ze) kunnen niet zonder. Hoe hebben de vele vrouwen die de wereld tot op heden hebben bevolkt het volgehouden zonder dit wondermiddel? Ik snap het niet. Als laatste meldt de advertentie: “je voelt je lekker fris en verzorgd en je bent optimaal beschermd”. Kijk, dat wil ik ook! Maar waar smeer ik het? Heb ik als man eigenlijk wel flora? En is deze flora dan gewenst, als zelfs de schaamhaartjes tegenwoordig (ja, ja, de moderne mens hééft wat om zich druk over te maken!) gekapt, getrimd en geföhnd moeten worden. Lekker in bad gaan of een douche nemen lijkt mij trouwens een frisser gevoel te geven dan een dagelijks likje flora-stabilisator.

In gedachten zie ik mijn vrouw tijdens een etentje plotseling wit wegtrekken en met haar handtas richting de wc wegglippen, na ‘ik moet even mijn vaginale flora bijwerken’ in mijn oor te hebben gefluisterd. Nee, ik kan mij hier niets bij voorstellen. Onkruid vergaat niet, maar de mode kreet “vaginale flora” verdwijnt wat mij betreft snel in de GFT-bak. Vrouwen, ik begrijp ze niet, wordt vaak door mannen gezegd. En toch weet ik vrij zeker dat dit alleen door een man kan zijn bedacht.