Geplaatst op

Column: Verplichte computerles

Iemand in je omgeving koopt een computer. ‘Toevallig’ weet jij er wel wat vanaf, dus krijg je prompt een uitnodiging: of het gelegen komt dat je even langs wipt. Zo bijzonder als het hebben van een computer vroeger was, zo ongewoon is het als iemand vandaag de dag géén computer in huis heeft. Wàt, heb jij nog geen c o m p u t e r ?

Wie had het vijftig jaar geleden durven dromen. Toen één computer nog een complete hal vulde, geen beeldscherm had maar rijen schakelaars en met ponskaarten werkte. Zelfs de PDA (Personal Digital Assistant) die een puisterige scholier tegenwoordig achteloos in de binnenzak stopt, is vele malen krachtiger dan de mainframes van die eerste generatie.

Wat ooit een specialistisch apparaat was, koop je nu kant-en-klaar, voorverpakt in een kartonnen doos. Op die doos een grote afbeelding van de achterzijde van de computerkast, met pijlen naar de exacte positie van elk van de vele aansluitingen. Door het gebruik van kleuren kan een kleuter het werk doen: blauwe stekkertje in het blauwe gaatje, rode stekkertje in het gele – sorry, rode gaatje. Van pinnen tot draaiende computer kost niet meer dan de reistijd van winkel naar huiskamer. Plus het luttele bedrag dat van je bankrekening wordt afgeschreven.

Hiermee wordt de indruk gewekt dat het enige complexe aan een computer, het aansluiten van het bundeltje kabels is. En dat zodra het apparaat werkt, alles piekfijn in orde is. Helaas weet niet iedereen wat een computer is, laat staan hoe je het veilig gebruikt. Immers, sommige mensen hebben er nog nooit mee gewerkt. Ze willen alleen maar een spelletje spelen, of hebben gehoord dat er een schat aan muziek zomaar gratis en voor niets voor het grijpen ligt op het internet. En dus kopen ze een prefab computer, spelen wat met gekleurde stekkers en nemen plaats achter het platte scherm. Het plaatsen van de vijf luidsprekers – geen hond weet waar ze voor dienen – neemt misschien nog de meeste tijd in beslag.

Vreemd is het. Dat iemand wel rijlessen moet nemen, examen doen, misschien een keertje zakt, of twee keer, om pas daarna zonder instructeur in een auto te mogen wegrijden. Terwijl er geen enkele vaardigheid getraind hoeft te worden om met een geavanceerd apparaat zoals een computer te leren omgaan.

Heb jij kort geleden misschien een nieuwe computer gekocht? Volgestopt met allemaal snufjes waarvan je de meeste helemaal nooit zult gebruiken?  Leuk hè. Zit er toevallig ook een netwerkkaart in? Ja, natuurlijk, want tegenwoordig gaat men ervan uit dat iedereen thuis een netwerk nodig heeft. Standaard is zelfs een draadloos netwerk actief in jouw computer. Toe maar, wat een luxe. Waar woon jij ook alweer? Ach, laat maar, ik weet je wel te vinden. De kans is namelijk groot dat je ongewild, zonder dat je het beseft, de hele wijk toegang tot jouw computer én je volledige internetverbinding hebt gegeven! Kijk, hoe je dát voorkomt, staat helaas niet op die kartonnen doos met kleurcodes vermeld…

En dan nog een toegift. Ik heb op duistere wijze enkele vragen uit het officieel erkende computerexamen in handen weten te krijgen, dat vanaf komend jaar dan toch eindelijk verplicht afgelegd moet worden, vóórdat iemand een computer mag aanschaffen, laat staan in gebruik nemen. Doe er je voordeel mee!

U heeft twee muizen en wilt op vakantie. Wat doet u.

  1. U zet ze bij elkaar en “ziet het wel weer” als u terugkomt.
  2. U vraagt een buurvrouw om elke twee dagen voer en water bij te vullen.
  3. U verwijdert de batterijen.

Welke van de volgende uitspraken is waar.

  1. Als ik een toetsenbord met lijm op mijn printer vastzet, heb ik een goedkope typemachine.
  2. Omdat er geen reclameblokken in Word zitten, kan ik de hele avond niet naar de wc.
  3. De tekst “dit computerspel vereist 16 MB” betekent dat Kijkwijzer het meespelen door een volwassene belangrijk vindt bij kinderen tot 16 jaar.

U wilt uw draadloze optische muis verplaatsen. Hoe doet u dit.

  1. U wacht tot het rode licht gedoofd is.
  2. U trekt aan het snoertje.
  3. U houdt de muis vast en beweegt de muismat.

Regelmatig verschijnt het bericht: “plaats een CD in de speler”. Na hoeveel schijven is de speler vol.

  1. 0
  2. 1
  3. 5
  4. 10
  5. 100

Het bericht “druk op oké” verschijnt op uw scherm. Met welke vinger drukt u.

  1. Wijsvinger
  2. Andere wijsvinger
  3. Middelvinger
  4. Geen vinger, u gebruikt uw duim