Weleens een lantaarnpaal op zijn kop gezien? Ik bedoel in nuchtere staat. Ik namelijk wel. Nuchter en ook een omgekeerde lantaarnpaal zien, bedoel ik.
Natuurlijk kun je je afvragen wat het voor zin heeft, een lantaarnpaal op zijn kop zetten, want zo’n ding staat niet voor niets meestal stevig met zijn ene pootje diep in de grond verankerd. Die paal is eigenlijk bijzaak, noodzakelijk kwaad, want het draait puur en alleen om die grote lamp hoog in de lucht.
Het idee van een lamp op grote hoogte is dat het een groter gebied verlicht dan wanneer het ding los op de stoeprand ligt. Daarnaast is het ook wel zo prettig als een piesende hond niet meteen geëlektrocuteerd wordt. En dat de kwetsbare lamp dusdanig hoog hangt dat de eerste de beste auto met imperiaal hem niet aan diggelen rijdt.
Dus waarom dan toch een omgekeerde lantaarnpaal? Zie je het al voor je? Waarom zou iemand de lucht willen verlichten? Aha! Dat is een belangrijk punt. Wordt de lucht wel verlicht? Neen. Dat wordt ‘ie niet. En waarom niet? Omdat er een knik in de paal zit.
Kijk eens uit je raam, naar de straat. De paal staat verticaal, maar het laatste stukje met de lamp erin hangt (meestal maar niet altijd) horizontaal boven de weg, vooral als het een brede weg is. Draai het uiteinde om en bij die gewone lantaarnpaal bij jou in de straat schijnt de lamp ineens omhoog. Maar bij de omgekeerde lantaarnpaal die ik heb gezien, schijnt hij dan juist naar beneden! Hoe dat zit?
Trek de lantaarnpaal uit de grond, draai hem ondersteboven en kantel het horizontale deel zodat de lamp weer netjes omlaag schijnt in plaats van omhoog.
Prachtig. Maar zitten we hier op te wachten? Blijkbaar, want ik ben ze toch echt tegengekomen en ze worden écht heel nuttig ingezet.
Het enige waar je wel goed op moet letten, is dat je de lantaarnpaal ergens onder bevestigt. Want om hem zomaar ergens op de grond neer te zetten, steunend op de kwetsbare lamp, heeft weinig zin. Denk ook nog even aan die arme hond van daarnet. Beter is het hem op te hangen – ik bedoel de paal, niet de hond.
Dat betekent alleen wel dat er een andere paal of een balk nodig is, waar wij onze omgekeerde lantaarnpaal vervolgens netjes onder kunnen bevestigen. Iets wat lijkt op de constructie van een schommel. Haal het zitgedeelte en de touwen van je zoon of dochter er even vanaf en hang er een lantaarnpaal voor in de plaats. Staat enig in de tuin. Heeft ook geen van je kennissen, neem dat van mij aan. Zelfs ‘eigen tuinhuis’ zoals ik een bekend knutselprogramma op televisie graag noem heeft deze primeur nog niet!
Nou goed dan, ik zal het geheim verklappen. Ik kwam de omgekeerde lantaarnpaal bij toeval tegen. Een fotograaf ziet blijkbaar dingen die voor anderen verborgen blijven. De omgekeerde lantaarnpalen hangen in de brugbogen aan weerszijden van een brug. Misschien omdat er anders geen plek voor was, ik heb geen idee.
Het was alleen even lastig om het nodige bewijsmateriaal voor jou, de lezer die nu op het punt staat deze column te laten voor wat ‘ie is, mee te nemen. Er was een handsfree foto voor nodig, wat helaas niet helemaal gelukt is, maar na wat prutsen in Photoshop is er toch nog een aardige foto uitgerold.
Voor de duidelijkheid: het is geen trucage en de verlichting is écht in het echt te bewonderen op de hieronder vermelde locatie. Ik heb alleen wat geknipt en gekanteld om een enigszins toonbaar plaatje te verkrijgen.
De nieuwsgierigen onder ons moeten even de A27 nemen en op de brug over de Waal bij Gorinchem tussen afrit 23 en 24 goed opletten. Voor betere foto’s hou ik mij altijd aanbevolen, want ik kom er grofweg eens per jaar langs, dus dat duurt nog effe.