Geplaatst op

Column: Wappen

Oké, ik beken. Ik heb gewapt en toegegeven, er is bar weinig informatie via dat medium beschikbaar en de browser in de telefoon ziet er erbarmelijk uit. Dat is jammer, want ik ben ervan overtuigd dat het anders beter met Wap was afgelopen.

In ieder geval stemt het mij hoopvol voor de nieuwe generatie telefoons en I-mode. Mede gezien de lage beurskoers van KPN lijkt het tijd om opnieuw in te stappen, dit wordt gegarandeerd een klapper.

Wappen is duur, maar de kosten zijn binnen de perken te houden. Ik ga mijzelf niet te buiten aan het downloaden van ringtones en schermplaatjes, die je her en der voor veel geld – één euro of meer! – kunt downloaden. Want wat moet je ermee? Ik wil Wap sporadisch gebruiken om informatie op te vragen.

Daarom heb ik op internet een goede Wap-emulator voor de PC opgespoord. Op die manier kan ik lekker via mijn gewone internetverbinding, op mijn gemak, bekijken wat er zoal te Wappen valt.

Kom ik iets interessants tegen, dan noteer ik het adres, zodat ik het op mijn telefoon kan invoeren. Op die manier hoef ik met de mobiele telefoon maar héél kort online te zijn om precies de informatie op te vragen die ik zoek. Uiteraard heeft het geen zin om mobiel, tegen hoge kosten en via een eenvoudig middel als Wap, uitgebreid te gaan internetten. Het is wel een goed middel om mobiel snel even wat informatie op te vragen.

Zo zit ik nu gezellig op een bungalowpark op de Veluwe, naast een open haard en met licht beroet schermpje, via Wap mijn email te lezen. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Antwoorden doe ik niet, dat moet helaas online en is te prijzig. Als ik wil kan ik nog even de beurskoers van KPN opvragen, die staat in mijn favorietenlijst.

Het is jammer dat de browser in de telefoon zo primitief is. Dat ligt niet aan mijn goedkope toestel, want leveranciers van duurdere toestellen zijn net zo karig geweest. Zonde! Wat een geklungel, een schande dat de browser niet beter is toegerust.

Zo kun je de huidige pagina niet aan je favorietenlijst toevoegen. Je kunt het adres alleen bekijken en dan op de ouderwetse manier opschrijven. Terwijl ondertussen de tikken rustig doorgaan. Ook kun je een favoriet niet kopiëren en waar nodig aanpassen. Vandaar dat ik op de PC via de Wap-emulator eerst bepaal waar ik moet zijn en mijn favorieten offline intik op de telefoon.

Eeuwig zonde, die browser! Ik ben niet snel enthousiast te krijgen, maar ik vind Wap best de moeite waard. Het is niet spectaculair, dat is SMS trouwens ook niet, maar rekening houdende met de beperkingen, is het een leuk, handig en nuttig gereedschap. Het is dat het zo duur is, anders zou ik nú meteen overschakelen naar I-mode, want daar kan nog veel en veel meer mee!

Eigenlijk werkt Wap iets te goed. Op de computer gebruik ik Telequotes om de beurskoersen te bekijken. Tot mijn verrassing bestaat daar ook een Wap-variant van, vandaar dat ik vanuit mijn bungalow – bij gebrek aan een televisie met Teletekst – via Wap de koers van KPN opvraag.

Dit laatste is eigenlijk een minpuntje. Het zou beter zijn als ik die koers niet kon opvragen. Want ik zie dat ze alsnog gekelderd zijn (ben ik dan de enige die in I-mode gelooft?) en dat het voor mij een meer dan duur weekje is geworden. Maar dat mag ik Wap niet aanrekenen, toch?