Geplaatst op

Column: Your wish is my command

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Dat mag ook wel. Want Hij is niet de eerste de beste. Hoewel, als ik Het Boek mag geloven was Hij wel degelijk de eerste en dat maakt winnen natuurlijk een stuk makkelijker. Dit gezegd hebbende, waarom zijn er dan zoveel mensen die beweren precies te weten wat Hij wil?

God heeft de ramp met de spaceshuttle Columbia veroorzaakt. En hoe weten wij dat? Omdat brokstukken in het plaatsje Palestine in Texas zijn neergekomen. God is een beetje boos op Amerika en dan ziet hij ineens een shuttle met zo’n vervloekte Amerikaanse vlag op de romp door de ruimte zoeven. Kijk, dat moet je bij Hem niet flikken. Er zijn grenzen. Hij dacht; laat ik na tweeduizend jaar stilte eindelijk eens iets van Mij horen, laat Ik een daad stellen.

Kijk, dat is nog eens logica. Simpele logica. Menselijke logica vooral ok. Daarom betwijfel ik of God hierachter zit. Simpelweg omdat er veel aannemelijkere redenen zijn waarom een ruimteschip verongelukt. Het is een knap staaltje werk om een Space Shuttle te ontwerpen, te bouwen, te lanceren en na een ruimtereis ook weer heelhuids op de aardbodem neer te zetten. Er kan zóveel misgaan!

Daarnaast, om het heel cru te zeggen, hebben wij mensen helemaal geen God nodig om iets een mislukking te laten worden. Vandaag de dag lijken ruimtevluchten bijna gewoon te zijn, en pas als het fout gaat komt het breeduit op het journaal. En helaas gaat het soms fout. Astronauten nemen een risico. Dat weten ze. Maar vraag het mij vandaag, dan ga ik morgen nog mee, ondanks de risico’s.

God, ervan uitgaande dat Hij bestaat, moet een superieur wezen zijn. Hij was er al toen er nog niets was, maakte binnen een week het heelal en een leefbare aarde en liet daar een (naar nu toch wel duidelijk is gebleken) mislukt genetisch experiment genaamd ‘mens’ op los.

Wat God dan ook mag zijn – een entiteit, wezen, geest, energieveld, kunstmatige intelligentie, een alien – Hij moet uitermate intelligent zijn. Daar kunnen onze simpele breintjes echt niet tegenop, ook al vinden wij onszelf nog zó slim. En dan nog beweren handenvol kwaadaardige mensen door de eeuwen heen precies te weten wat Hij wil en vooral ook wat Hij helemaal niet wil.

Mensen die in de ramp met de Columbia een rechtvaardige daad van God zien, kennen Hem menselijke eigenschappen toe. De God waar zij over praten is slechts een projectie van hun eigen geest. Als Bush morgen een kind van de verdrinkingsdood redt, hoor je Osama Bin Laden of Sadam Hoessein echt niet ineens beweren dat God dat zo gewild heeft. Hooguit dat God het kind het water in gedonderd heeft, zodat het zich aan Bush kan vastklampen om hem mee te sleuren naar de bodem.

Ga er maar vanuit dat als God écht boos is, Hij niet eens met zijn ogen hoeft te knipperen om het complete heelal ‘met mens en al’ naar het hoofdstuk ‘nooit uitgevoerde experimenten’ te drag-en-droppen. Een ruimtescheepje laten exploderen is een God onwaardig.

Het is mij wel duidelijk dat mensen die beweren dat het leed dat wie dan ook wordt aangedaan Gods wil is, slechts een manier zoeken om hun eigen duivelse ideeën goed te praten. Onder het mom ‘ik ben het niet hoor die zulke slechte dingen denkt, het is gewoon Zijn wil en die moeten wij blindelings gehoorzamen’.

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Als we nu eindelijk eens stoppen met proberen te denken zoals wij denken dat Hij denkt, is de wereld weer een klein stukje beter geworden.