Geplaatst op

Column: Zappen of plakken

SBS6 wil dat we stoppen met zappen en is daarom van plan een enorme berg pulp overboord gooien. Al deze programma’s zijn doorspekt met reclameblokken als ware het marmer. En omdat vrijwel niemand die overdaad aan reclames wil zien, zappen kijkers er lustig op los. Kortom, het is allemaal nogal tegenstrijdig wat mij betreft.

Adverteerders zijn natuurlijk niet blij met al dat gezap. Het aanbod van SBS6 is inmiddels zó bedroevend platvloers geworden, dat de baggerschuit erbij geroepen moet worden. De adverteerders willen van de troep af. Eerst moest er juist bagger op, en nu het blijkbaar is uitgewerkt moet het er heel snel weer vanaf.

Kortom, ik snap het even niet meer. Als SBS6 programma’s niet aanslaan, wacht het publiek ècht niet op de reclameblokken voordat ze gaan zappen. Dan zappen ze METEEN. Ik zou daarom eerder verwachten dat men van de programma’s wegzapt om dan maar naar de reclames te gaan kijken.

Er schijnen nu zelfs stickers te bestaan die je op je beeldscherm moet plakken en die vervolgens registreren of je de nummer één zonde uit adverteerdersland begaat: ze nemen waar of je ‘zapt’. Lijkt mij niet zo moeilijk. Een minuscuul chipje houdt de rasterfrequentie in de gaten, of een stukje van het SBS6 logo waar je de sticker overheen moet plakken, of het vangt de infraroodbundel van je ab (afstandbediening) op.

Het leuke van de sticker is … dat je er een prijsje mee kunt winnen. Ik mag nog niet verklappen wat het is (klinkt stoer, maar ik heb gewoon geen flauw idee wat het is). Het enig wat je moet doen, is iets niet doen, namelijk niet zappen. Zo moeilijk is dat toch niet? Alhoewel, gezien de zeer “hoge” kwaliteit van de programma’s … kun je misschien beter een huisgenoot vragen om op de ab te gaan zitten, de batterijen eruit te halen, en noem maar op. Of plak de sticker op de teevee in je slaapkamer en kijk in de woonkamer naar iets leuks.

Het is al erg genoeg dat we gebombardeerd worden met afgezaagde en stompzinnige reclames, maar mag dat een reden zijn ons ervan te weerhouden naar een andere zender te schakelen? Moeten we tegen heug en meug blijven kijken? Van een zapper naar een plakker?

Misschien is iedereen het vergeten, maar er bestaat nog meer reclame dan die op het magische televisiescherm. Moeten we straks op straat bij elke billboard verplicht enkele minuten blijven stilstaan?

Blijven die irritante popup-windows die tegenwoordig tijdens het internetten overal en nergens vandaan lijken te komen in de toekomst minutenlang bovenop mijn desktop zweven, terwijl mijn toetsenbord en muis gedurende die tijd volkomen bevroren zijn?

Kom toch, mensen van de reclamewereld. Als ik een tijdschrift koop, dat ook boordevol reclame staat, controleert niemand of ik er stiekem doorheen zap. Niemand die weet of ik ze ook maar één blik waardig gun. Misschien lees ik alleen de artikelen, of bekijk ik alleen de plaatjes en houd ik mijn ogen stijf gesloten zodra ik ergens een advertentie ontwaar.

Maar wees gerust. Ik kan je vertellen dat er daadwerkelijk advertenties zijn die mijn – door jullie zo fel begeerde – aandacht krijgen. Welke? Ja, en dat is nou net de kunst! Jullie beweren je publiek zo goed te kennen, ons gedrag te kunnen beïnvloeden, te weten welke behoeften we hebben, nou: laat maar zien dan!

Neem van mij aan, een reclame die het verdient, zal worden bekeken. Van begin tot eind. Wees creatief, denk na. Maak van de commercials op televisie ware kunstwerkjes. Het geld is er, de middelen zijn ruimschoots voor handen. Maak van advertenties kleine filmpjes die niemand mag of wil missen! Ook als je ze meerdere keren ziet.

Probeer ons van programma’s te laten wegzappen, omdat we zo graag naar jullie advertenties willen kijken. Willen is altijd beter dan moeten. Dwang via stickers werkt niet.

Zie ook: https://www.adformatie.nl/craft/sbs-introduceert-anti-zapsticker