Bekend met Google? Ik hoop van wel. Zakelijk en privé is het een uitermate handig hulpmiddel en het kost helemaal niets. Er bestaan twee smaken: www.google.com om het internet “web” te doorzoeken en groups.google.com om in het moeras van de Usenet discussieforums te zoeken. Handig als je iets wilt weten.
Wie nooit iets zoekt heeft weinig tot niets aan deze twee links, maar mensen zoals ik, die maar al te vaak iets zoeken (terwijl ze toch niets kwijt zijn), kunnen er veel plezier aan beleven. Niet zelden meerdere keren per dag!
Stel, je wilt iets weten over TCP/IP. Tik het woord in bij www.google.com en er verschijnt een lijst van adressen op internet waar hier informatie over te vinden is. De eerste “hit” is bij mij al meteen een introductie in TCP/IP, maar meestal lukt het niet zo snel. Tik het woordje AVI in en je komt erachter dat het woord meerdere betekenissen heeft.
Extra zoekwoorden zijn dan noodzakelijk en we kunnen dan beter uitwijken naar de optie “Google Groups uitgebreid zoeken”, die rechts bovenaan staat. Naarmate je vaker zoekt, word je steeds handiger in het kiezen van de juiste zoekwoorden die niet te veel – maar zeker ook niet te weinig – “hits” opleveren.
Stel, je wilt een nieuwe videorecorder kopen, of een digitale camera. Stop! Ren niet meteen naar de winkel. Tik eerst wat sappige woorden in bij groups.google.com en er gaat een wereld voor je open. De ervaringen van mensen die het product hebben gekocht, veel voorkomende storingen (niet zelden met kant en klare oplossingen), adviezen, alles kun je verwachten.
Het kan je een miskoop besparen of een nuttige tip opleveren. Weet je nog niet precies wat je wilt kopen, zoek dan eerst met algemene woorden, meestal is er genoeg informatie te vinden over een veelheid aan merken en modellen. Het helpt je enorm bij het kiezen.
Jaren geleden had ik na het kopen van een palmtop (Psion 5MX zakcomputer) last van zogeheten “fading keys”. De opschriften op de toetsen vervaagden al luttele dagen na aankoop. De leverancier beweerde dat het met de zuurgraad van mijn huid te maken had. En dat terwijl ik in mijn leven al aardig wat toetsenborden heb beroerd en de verflaag van een willekeurige deur niet meteen begint te sissen en te borrelen zodra ik hem aanraak.
Ik was de eerste die dit probleem – op deze notabene nog maar net uitgebrachte palmtop – bij hen rapporteerde. Dat werd althans beweerd door de fabrikant. O ja? Internet staat er anders vol mee, zo kon ik ze direct mededelen.
Daar keken ze van op. Dus bood ik ze vrijgevig een stapel van zo’n dertig A-viertjes aan van mensen overal ter wereld die met exact hetzelfde probleem zaten. Ik stond meteen een stuk sterker en kreeg tot tweemaal toe een gloednieuw apparaat (waar helaas telkens hetzelfde mee gebeurde).
Kortom, zoek bij “groups” naar discussies over onderwerpen of producten. Je vindt er adviezen, problemen, meningen, enzovoort. Zoek (eventueel daarna) op de “gewone” Google voor informatie die bij bedrijven, leveranciers, winkels, of op homepages is te vinden.
Pas nog zocht ik informatie over AVI. Echter, niet de AVI die je van de computer kent als videobestand. Het duurde even voordat ik vond wat ik zocht. Doordat AVI zoveel verschillende betekenissen heeft (en ook nog als naam bestaat), was het lastig om het aantal hits te beperken zonder de door mij gezochte informatie er per ongeluk uit te filteren. In mijn volgende column, genaamd Technisch, zal ik uitgebreid verslag doen van een opmerkelijke discussie die ik op deze manier tegenkwam. Die wil je zeker niet onthouden!