Geplaatst op

Ideale camera als aanvulling op je smartphone – meer mogelijkheden en hogere beeldkwaliteit

Een compacte camera met de sensor van een spiegelreflex (APS-C)

Dankzij de smartphone krijgen steeds meer mensen plezier in fotografie. Sommigen fotograferen exclusief met hun telefoon en willen niets liever. Anderen dromen stiekem van een ‘echte’ camera voor erbij. Voor meer mogelijkheden en nóg mooiere foto’s. De vraag is alleen: wat is voor wie de beste (of ideale) camera? Voor erbij, of als vervaging van de smartphone.

Regelmatig krijg ik vragen over wat nu de beste camera is. Als je altijd met een smartphone hebt gefotografeerd en je bent op zoek naar meer, kun je dan het beste een spiegelreflex kopen? Of bestaan er handzamere camera’s die ook een goede beeldkwaliteit hebben en waarop je ook allerlei instellingen kunt aanpassen. En wat is een systeemcamera nu weer? In dit artikel bespreek ik de meest relevante camerasoorten, vertel ik je wat je eraan hebt en voor wie ze (vooral) bedoeld zijn.

Uitgangspunt van dit artikel is een camera voor mensen die met een smartphone werken. Ik begin dan ook met de vraag of je dan sowieso nog wel een camera nodig hebt.

Smartphone

Om leuke foto’s te maken heb je tegenwoordig niet per se meer een ‘echte’ camera nodig. Dat is goed nieuws als je graag voor gemak en eenvoud kiest en je er weinig voor voelt om een extra apparaat (en een fototas) mee te nemen. Fotograferen met een smartphone is heerlijk laagdrempelig. Je telefoon heb je toch al bij je, dus je hoeft hem alleen maar uit je handtas, broekzak of jaszak te pakken en je schiet er de leukste foto’s mee. Daarnaast is het lekker discreet. Je trekt amper aandacht . Iedereen loopt immers met een telefoon rond.

Extra voordeel van een smartphone is dat het niet bij fotograferen alleen hoeft te blijven. Er bestaan duizend en één leuke apps om je foto’s te bewerken, leuke collages te maken en er eventueel filters, effecten, kaders en teksten aan toe te voegen. Vervolgens deel je ze met je vrienden, zodat ze alles vrijwel live met je mee kunnen beleven.

Met name smartphones in de hogere prijsklassen presteren goed op fotogebied. Al loopt de fotokwaliteit op een aantal vlakken een beetje achter vergeleken met gewone camera’s. Zo zien vooral opnamen bij veel/goed licht er fraai uit, maar presteren smartphones helaas niet zo goed onder slechte lichtomstandigheden. Al vindt niet iedereen dat een probleem. Vaak gaat het vooral om het vastleggen van het moment, de ervaring, de beleving. Dan is de technische fotokwaliteit niet altijd belangrijk.

Maar wat nu als je meer wil dan jouw telefoon nu biedt?

Premium compact

Vind jij een hoge fotokwaliteit belangrijk, maar ben je ook op comfort gesteld? Dan is een premium compact vast iets voor jou. Eigenlijk is dit dé ideale keuze voor iedereen die graag en veel fotografeert, erg op gemak is gesteld (lees: je wilt niet met een grote camera rondlopen), veel invloed wil hebben op hoe de foto wordt, en de kwaliteit van smartphonefoto’s (in bepaalde situaties) niet hoog genoeg vindt.

Een premium compact is de moderne variant van de traditionele/ouderwetse compact camera. Met als belangrijk verschil dat er een veel grotere beeldsensor inzit. Zodat je een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt dan vroeger. Soms is dat zelfs dezelfde beeldkwaliteit als een joekel van een spiegelreflex. Simpelweg omdat er nagenoeg dezelfde sensor inzit.

Denk je eens in: een miniatuur spiegelreflexcamera die in je jaszak past en die je dus altijd en overal mee naartoe kunt nemen. Dat is toch ideaal? Dan hoef je nooit meer spijt te hebben dat je de camera thuis hebt laten liggen. Net als met een smartphone val je amper op, want deze camera is erg compact. Een premium compact kun je tegenwoordig via WiFi met je smartphone verbinden, zodat je de foto’s direct kunt bewerken en delen.

Helaas zijn premium compacts niet echt goedkoop. Je hebt er ook een aardige instap-spiegelreflex met een kitlens voor. Je moet dus wel een afweging maken of het je dat waard is. Al is een smartphone ook niet bepaald goedkoop ;-)

Er bestaan premium compacts met een zoomlens, maar dan is de sensor een maatje kleiner dan die in een spiegelreflex. Anders past het niet in de behuizing. De beeldkwaliteit is dan nog steeds vele malen hoger dan die van een smartphone of gewone compact camera. Premium compacts met hetzelfde formaat beeldsensor als in een spiegelreflex hebben een vaste lens. Je kunt er dus niet mee kunt inzoomen. Dat hoeft niet altijd erg te zijn, want we zijn het inmiddels gewend van onze smartphones.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met nagenoeg alle premium compact camera’s zodat je eenvoudig de voor jou beste keuze kunt maken.

Voorbeelden van premium compacts:

Ricoh GR III bij CameraNu

Sony Cybershot RX100 Mark V(A) bij CameraNu

Sony Cybershot RX100 Mark VII bij CameraNu

Spiegelreflex

Een spiegelreflex is vaak het eerste waar mensen aan denken zodra ze tegen de beperkingen van een smartphone aanlopen, of wanneer ze zich verder willen verdiepen in fotografie. Maar het idee dat je daar een spiegelreflex voor nodig hebt, is allang achterhaald. Kijk alleen al naar de premium compact. Die biedt voor het gros van de mensen al meer dan genoeg mogelijkheden, de beeldkwaliteit is fantastisch en je hebt er amper last van omdat je hem zo in je jaszak of handtas wegstopt.

Een spiegelreflex is aanzienlijk groter en zwaarder. Je moet dus goed nadenken wanneer je hem wel en niet meeneemt. Ook val je met zo’n groot toestel eerder op. Het is dus leuk dat je er mooie foto’s mee kunt maken, maar daar heb je weinig aan als het toestel vooral thuis ligt of niet uit de fototas komt. Daarom is dit vooral een camera voor de fotohobbyist die er speciaal op uittrekt om foto’s te maken, terwijl je een smartphone of premium compact juist altijd en overal bij de hand hebt.

Met een spiegelreflexcamera ben je er nog niet. Je hebt ook objectieven nodig. Lenzen dus. Gelukkig zit er standaard vaak al een lens bij de camera en dit wordt ook wel de kitlens genoemd. Die lens wordt tegen een gereduceerde prijs met het toestel meegeleverd, hij is dus een stuk goedkoper dan wanneer je hem los koopt.

Om het uiterste uit je camera te halen en de allermooiste foto’s te maken, is het wel aan te raden om niet alleen maar met die kitlens te fotograferen. Voor elk doeleinde bestaat namelijk een gespecialiseerde lens. Denk aan een groothoeklens, telelens, of een macrolens. Een spiegelreflex is niet voor niets een camera die met verwisselbare lenzen werkt. Zodoende loop je al snel met meerdere lenzen rond en heb je dus ook een stevige fototas nodig. Daarmee is dit echt iets anders dan een smartphone of een premium compact. De beeldkwaliteit is natuurlijk beter en je hebt meer mogelijkheden, maar je draagt ook het nodige met je mee. Deze camerasoort is dan ook vooral zinvol als fotograferen een liefhebberij voor je is.

Spiegelreflex voorbeelden:

Canon EOS 800D DSLR + 18-55mm f/4.0-5.6 IS STM (APS-C)
Canon EOS 850D DSLR + 18-55mm f/4.0-5.6 IS STM (APS-C, leverbaar vanaf april 2020)

Canon EOS 5D Mark IV + 24-105mm IS STM (full frame)

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR (APS-C)

Nikon D850 DSLR + 24-85mm f/3.5-4.5G VR (full frame)

Systeemcamera

Wat voor een spiegelreflex geldt, is grotendeels ook van toepassing op een systeemcamera. De systeemcamera kun je namelijk zien als de moderne variant / de opvolger van de spiegelreflex. Een systeemcamera is wel iets kleiner en lichter, dus het is net wat comfortabeler om hem mee te nemen en te gebruiken. Een spiegelreflex kun je soms via WiFi met je smartphone of tablet verbinden, een systeemcamera kan dit nagenoeg altijd.

Het is de verwachting dat de spiegelreflex op termijn vervangen wordt door (of langzaam overgaat in) de systeemcamera. Het is daarom lastig om in te schatten of het verstandig is om nu nog in een spiegelreflex te investeren. Persoonlijk zou ik eerder voor een systeemcamera kiezen (nog sterker: dat heb ik jaren geleden al gedaan). Systeemcamera’s zijn momenteel sterk in opkomst en er vinden veel mooie innovaties plaats.

Voordeel van een systeemcamera is dat ze moderner, kleiner en lichter zijn, maar ook dat er een elektronische zoeker opzit. Al is dat soms nog een optioneel accessoire. Een digitale zoeker oftewel EVF (Electronic ViewFinder) is een soort minischerm ingebouwd in een zoeker. Zodoende zie je precies wat je fotografeert en weet je al voor de opname hoe de foto wordt en of je nog wat instellingen wilt aanpassen.

Ook kun je al je opnamen via de zoeker terugkijken en heb je in het donker of in fel zonlicht een veel duidelijker en beter beeld. Een spiegelreflex heeft nog een traditionele optische zoeker. Dan zie je pas achteraf op het camerascherm of de foto gelukt is of niet. Je moet je oog dus steeds bij de zoeker weghalen en op het scherm turen. Bij een systeemcamera zie en doe je echt alles via de digitale zoeker. Er zit nog steeds een (handig kantelbaar) scherm op, maar je hebt het minder vaak nodig.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met nagenoeg alle systeemcamera’s zodat je eenvoudig de voor jou beste keuze kunt maken.

Voorbeelden van systeemcamera’s:

Fujifilm X-T30 systeemcamera Zwart + 18-55mm OIS (APS-C) bij CameraNu

Fujifilm X-T3 systeemcamera Zwart + 18-55mm OIS (APS-C) bij CameraNu

Olympus E-M1 Mark II Zwart + 12-40mm (M43)
Olympus E-M1 Mark IIII Zwart + 12-40mm (M43)

Sony A6500 Zwart + 16-70mm f/4.0 Carl Zeiss T* ZA OSS (APS-C)

Sony Alpha A7 III Zwart + 24-105mm f/4.0G OSS (full frame)