Geplaatst op

De ideale cameratas bestaat echt, maar kan het nog perfecter?

De perfecte cameratas door Kees Krick Media

Perfect, of kan het nog beter?

De perfecte cameratas is moeilijk zo niet onmogelijk te vinden. Dat is althans mijn ervaring. Een tijd geleden vertelde ik in een artikel op deze website hoe ik dit probleem heb opgelost. Nu we alweer bijna drie jaar verder zijn, is het een mooi moment om terug te kijken. Voldoet de oplossing die ik heb gekozen nog steeds? Is het voor mij echt de perfecte oplossing? Kan het misschien nóg beter? Of heb ik toch maar weer een berg “traditionele fototassen” ingeslagen? Lees snel verder!

De ideale fototas - Kees Krick Media

Het echte probleem oplossen

In december 2015 schreef ik een uitgebreid en tot op de dag van vandaag veel gelezen artikel over een pijnpunt waar elke fotograaf vroeg of laat mee te maken krijgt. Zowel beroeps als amateurs. En dat is de wanhopige zoektocht naar de perfecte cameratas. Want er bestaan tegenwoordig dan wel gigantisch veel fototassen, het is en blijft een hele uitdaging om precies die ene tas te vinden die het beste bij jou past. Vaak is er iets aan te merken op de efficiency. Denk aan de indeling in compartimenten. Passen jouw spullen daar makkelijk in en is alles dan goed beschermd. Is er niet te weinig maar zeker ook niet te veel ruimte. Kun je daarnaast ook nog een aantal gewone niet-fotografiespullen meenemen. Ook ergonomie is belangrijk. Een rugzak of schoudertas moet comfortabel zitten. Zeker als je er langere tijd mee rondloopt. Cameratassen blinken hier niet altijd in uit.

Wat ik uiteindelijk ontdekte, is dat de perfecte cameratas helemaal niet kán bestaan. Waarom niet? Er is nu eenmaal niet één fototas die altijd en overal voldoet. Afhankelijk van de situatie heb je juist steeds een andere tas nodig. Een grotere of een kleinere tas bijvoorbeeld. Omdat je soms al je fotospullen meeneemt, terwijl je een andere keer maar een paar dingen nodig hebt. Omdat je soms een rugzak wilt meenemen om de zware last te dragen en je vrij te bewegen, maar een andere keer liever een schoudertas gebruikt zodat je staand of lopend makkelijk bij al je spullen kunt en zelfs van lens kunt wisselen.

Het maakt ook nogal uit wat je gaat doen. Een dagje de stad in, naar het strand, of wil je een boswandeling maken en gaat er alleen een camera mee voor het geval dat? Of gaat het om een reportage, een instameet, of een ander uitje waarbij fotografie juist centraal staat. Maak je een fotoreis of is het een gezinsvakantie. Het zijn totaal verschillende situaties, waarin de verhouding tussen de hoeveelheid fotospullen en niet-fotospullen sterk varieert. Dat was het echte, het onderliggende probleem waar ik al jaren onbewust tegenaan hikte.

De ideale fototas - Kees Krick Media

Camera insert

Mijn oplossing is simpel en doeltreffend. Ik gebruik al minstens zes jaar geen officiële prijzige cameratassen meer. Na eerst de nodige doe-het-zelf-oplossingen te hebben bedacht, gebruik ik sinds 2015 alleen nog maar enkele camera inserts. En die zijn echt enorm handig. Een camera insert is een compacte beschermende “capsule” voor je fotospullen die je in een willekeurige andere tas doet. Een tas in een tas dus. Daardoor kun je werkelijk elke tas met je meenemen die je maar wil. Schoudertas of rugzak. Hip en modern, of een retro-tas die nog ergens in een kast ligt. Opvallend of discreet. Groot of klein.

Je fotospullen stop je dus in die camera insert. Op die manier is alles goed beschermd. De instert steek je vervolgens in een andere tas. De ruimte die dan nog overblijft is beschikbaar voor al je andere spullen. Paraplu, flesje water, snoep, een broodje, trui, je make-up, wat dan ook. Het zit elkaar niet langer in de weg. Voor elke gelegenheid kun je steeds de best passende tas uitkiezen. Je hoeft alleen de camera insert maar even over te zetten. Je trekt hem uit de ene tas en stopt hem in een andere. Kwestie van seconden dus.

Maar wat nu als je meer of minder fotospullen meeneemt? Camera inserts heb je in meerdere maten. Zo heb ik er zelf drie in huis. Dus wil je niet met een half lege insert op stap? Dan neem je gewoon een wat kleinere mee. In het exemplaar dat thuisblijft laat je simpelweg alle fotospullen zitten die je achterlaat. Drie van deze camera inserts kost mij nog steeds maar een fractie van wat één officiële fototas kost, dus voor het geld hoef je het echt niet te laten.

De ideale fototas - Kees Krick Media

Variëren maar

Elke oplossing is voor verbetering vatbaar. Waar ik afgelopen drie jaar nogal eens tegenaan liep, is dat een camera insert eigenlijk alleen tijdens het transport helemaal gevuld is. Oftewel tijdens de heenreis en de terugreis. Op locatie hangt de camera immers om mijn nek, een grote leegte in de insert achterlatend. Vandaar dat ik er tegenwoordig soms voor kies om twee kleinere inserts mee te nemen in plaats van één grote. Eentje met de camera en een lens erop gemonteerd. De tweede bevat extra objectieven en accessoires. Zodra de camera om mijn nek gaat, schuif ik de insert met objectieven simpelweg in de op dat moment lege camera insert. Of ik laat de lege camera insert ergens achter. In de kofferbak van de auto bijvoorbeeld. Op die manier kan er een nóg kleinere tas mee, of passen er extra veel niet-fotografiespullen in.

De ideale fototas - Kees Krick Media

Wat goed is kan altijd nog beter

Tenba, de fabrikant van deze camera inserts, heeft ook niet stilgezeten. Kort geleden ontdekte ik dat er nu ook speciale schoudertassen zijn waar de camera inserts mooi inpassen. Zo’n schoudertas is extreem licht en dun en kun je tot een minuscuul pakketje verfrommelen als je hem even niet nodig hebt. Dus stel dat je met een rugzak op reis gaat, dan kan die rugzak met je (gewone) spullen na aankomst op de hotelkamer blijven. Je trekt de camera insert eruit, vouwt de schoudertas open en loopt zo naar buiten. Omdat zo’n propje amper ruimte inneemt, kun je dus altijd zowel een rugzak als een schoudertas bij je hebben.

Ook nieuw zijn camera inserts die blauw zijn (in plaats van zwart) en camera inserts specifiek bedoeld voor rugzakken. Die met camouflagekleur vind ik persoonlijk niet zo spannend. Omdat de insert voortdurend in een tas zit, zie ik daar toch weinig van. De camera inserts voor rugzakken kunnen interessant zijn als jij vaak met een rugzak rondloopt. Bij een gewone camera insert open je de bovenzijde, het deksel dus. Bij deze nieuwe camera insert rits je de volledige voorzijde open. Handig als je een rugzak hebt waarbij dit ook kan. Je legt de rugzak dan op de achterzijde, ritst alles open en kunt meteen bij al je spullen. Zelf wissel ik te vaak tussen schoudertas en rugzak, dus ik houd het liever bij mijn “traditionele” camera inserts.

De ideale fototas - Kees Krick Media

En dus?

Na al die jaren gebruik ik mijn camera inserts dus nog altijd met veel plezier. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om weer terug te schakelen naar officiële cameratassen. Zelf vind ik vooral de flexibiliteit die ze me bieden een enorm voordeel. Want in elke situatie heb ik altijd een passende maatoplossing. Wat ik ook ga doen en waarheen ik ook ga. En scheurt een schoudertas een keertje uit of bezwijkt de rits van mijn rugzak, dan heb ik voor een paar tientjes weer een nieuwe. Het is ook ideaal dat je gewoon elke leuke tas die je ziet hangen kunt kopen ;-)

Bekijk alle Tenba Camera Inserts bij CameraNu

De ideale fototas - Kees Krick Media