Geplaatst op

De ideale cameratas, een fototas waarin alles past en die je altijd makkelijk meeneemt (maak van elke tas een fototas!)

De beste cameratas

Of je nu een spiegelreflex of een systeemcamera hebt, je bent vast op zoek naar een handige cameratas. Het klinkt zo eenvoudig. Gewoon even een goede en stevige fototas kopen in een winkel of webshop. Eentje waarin jouw camera (body), enkele objectieven en een handvol accessoires passen. Eentje die je meeneemt bij uitjes, in het weekend, op vakantie, of misschien zelfs om altijd bij je te hebben. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om een echt handige cameratas te vinden, laat staan de perfecte. Want wanneer kun je welke fototas het beste gebruiken, welke varianten bestaan er en waar koop je vervolgens precies die ene die voor jou de beste keuze is? Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Zelf heb ik de (voor mij) optimale oplossing gevonden en ik denk dat ook jij daar veel aan hebt. Het is een cameratas die vele tassen in één is. Zodat je hem in allerlei situaties kunt gebruiken.

Welke cameratas: rugzak of schoudertas?

Vraag een willekeurige fotograaf of amateurfotograaf hoeveel cameratassen hij in huis heeft. De kans is groot dat hij of zij er meer dan één heeft. Het zijn er eerder twee of drie en soms nog meer. Allereerst is er de lastige keuze wat nu handiger is: een schoudertas of een rugzak . Ik kan meteen verklappen dat je eigenlijk allebei nodig hebt. Een rugzak is vooral handig als je veel apparatuur wilt meenemen, maar slechts af en toe van objectief wisselt. Je hangt de camera om je nek of over je schouder, slingert de rugzak naar achteren en hebt zo lekker veel bewegingsvrijheid. Zo kun je heerlijk ontspannen rondlopen en eventueel grote(re) afstanden afleggen.

Wissel je regelmatig van objectief, of heb je andere spullen uit je cameratas nodig? Een rugzak is dan vaak net even wat minder handig. Want je moet hem eerst afdoen, ergens neerzetten of neerleggen en zodra je iets gepakt hebt weer op je rug sjorren. Een schoudertas (messenger bag) is dan een stuk handiger, omdat je razendsnel de flap opentrekt en desnoods lopend snel even van objectief wisselt. Perfect om zoiets als reportages mee te doen., want je kunt snel op gebeurtenissen reageren. Of even een flesje water pakken, of je visitekaartjes. De fototas hangt altijd aan je schouder en met een beetje oefenen hoef je hem nooit op die natte of vieze vloer neer te zetten.

Kortom, al naar gelang wat je meeneemt en wat je van plan bent, is soms een rugzak en dan weer een schoudertas handiger. Allebei kopen dan maar? Dat kan, maar daar wordt jouw probleem alleen maar groter van. Want nu moet je én op zoek naar de perfecte fotorugzak én naar de perfecte fotoschoudertas. Die zijn ook nog eens behoorlijk prijzig. Gelukkig kan het ook anders. Simpeler, slimmer, veelzijdiger en veel goedkoper.

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-03
Dit is geen dure en lompe fototas, maar een handige camera insert die je eenvoudig in een willekeurige gewone tas meeneemt.

Cameratas in vermomming

Jaren geleden heb ik besloten om geen ‘echte’ fototas meer te kopen. Ik zit gewoon te vaak in de knoop met de indeling. Want hoe krijg je alles er veilig en overzichtelijk in weggestopt? Afhankelijk van wat ik wil meenemen zijn cameratassen soms te groot en dan weer te klein. En je kunt onderweg of alleen makkelijk bij je fotoapparatuur komen, of alleen bij je gewone spullen. Ze zijn vaak nogal lomp, de ergonomie is minder en op een paar uitzonderingen na vind ik ze niet echt mooi om te zien. Ook niet onbelangrijk, vanuit de verte schreeuwen ze: ik ben een fototas met dure spullen erin. Als ik in de stad of de natuur loop, pik ik de (amateur)fotografen er van verre al uit, zonder dat ik de camera in hun handen hoef te zien.

Het liefst gebruik ik daarom een gewone rugzak of schoudertas. Die zijn vaak spotgoedkoop, je hebt enorm veel keuze (want: je kunt nagenoeg elke tas gebruiken) en ze zitten comfortabeler. Ik kan een mooie tas uitkiezen, omdat ik mij niet zo druk hoef te maken over de indeling en of er wel genoeg vakjes met de juiste maten in het fotocompartiment mogelijk zijn (hoe ik dat oplos met een gewone tas, lees je hieronder). Daarnaast is het een groot voordeel dat gewone tassen lekker onopvallend zijn. Echte cameratassen schreeuwen vaak dat ze… nou ja, dat het cameratassen zijn. Ik val er alleen maar extra mee op als ik ergens rondloop en trek zo onnodig de aandacht. Ook van personen die mijn fotoapparatuur graag van mij willen uhhh… ‘overnemen’.

Ik heb dan ook enkele stevige rugzakken (waaronder van The North Face, mijn favoriete merk) en meerdere gewone schoudertassen in diverse formaten. Ze hebben geen van alle een vaste indeling en dat zorgt voor veel flexibiliteit. Al naar gelang wat ik wel of niet meeneem, deel ik de tas geheel naar eigen smaak in. Er past dus ook veel niet-fotografie gerelateerd spul in. Een paraplu, een trui, eten en drinken, snoep, desnoods een paar toevallige boodschappen  Daarnaast kan zo’n rugzak of schoudertas nog steeds als gewone tas gebruikt worden als ik geen fotoapparatuur nodig heb.

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-04

Gewone tas + camera insert = de perfecte cameratas!

Groot voordeel als je een gewone tas (schoudertas of rugzak) als cameratas gebruikt, is dus dat je niet aan een vaste indeling bent gebonden. Je hebt alle vrijheid. Er is wel iets waar je goed op moet letten. Je wilt jouw fotoapparatuur natuurlijk wel heel houden en beschermen tegen bijvoorbeeld stoten. In het begin deelde ik mijn tassen zelf op in compartimenten. Met van die pluizige binnenwanden, de verdelers of tussenschotten die je van echte cameratassen kent en die je met klittenband vastzet. Al die jaren vroeg ik mij verbaasd af waarom je nergens een compleet (los) binnenwerk kon kopen, om van een gewone tas, snel en eenvoudig een stevige cameratas te maken. Nou, dat blijkt dus wel degelijk te kunnen.

Toen ik kortgeleden voor de zoveelste keer het internet afzocht, ontdekte ik tot mijn verrassing dat ze eindelijk bestaan. Het heet een camera insert. Dat is een echte cameratas, maar dan eentje die je in een gewone tas stopt. Een tas in een tas dus. Zodat al jouw fotoapparatuur optimaal beschermd is en je tegelijkertijd helemaal zelf beslist met welke tas je wilt rondlopen. Slim! Eindelijk heb ik nu de perfecte fototas gevonden. Want deze camera insert kan ik zowel in een (gewone) rugzak als in een (gewone) schoudertas plaatsen. Maximale flexibiliteit dus. Per situatie kan ik steeds de meest optimale cameratas samenstellen. Zonder een kapitaal uit te geven aan ‘echte’ cameratassen, die het in de praktijk allemaal net niet blijken te zijn.

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-05
Een camera insert past in een normale schoudertas of rugzak. Dus kies je gewoon je eigen (al dan niet modieuze) tas uit.

Camera insert voor je cameratas

De camera inserts die ik gevonden heb zijn van het merk Tenba. Heel toepasselijk worden ze BYOB genoemd, oftewel Bring Your Own Bag. Precies wat ik al jaren zo graag wilde hebben. Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde zitten nog wat vakjes. De cameratas heeft een via een rits afsluitbare flap, die je eventueel naar achteren kunt vouwen voor nog snellere toegang tot je spullen. Verdelers om compartimenten te maken worden meegeleverd, zodat je een handige indeling kunt maken die volledig is afgestemd op jouw camera, objectieven en accessoires.

En ja, je raadt het al. Camera inserts bestaan in meerdere maten (Tenba BYOB 7, 9, 10 en 13; zelf heb ik voor de 9 en de 10 gekozen en onlangs is daar de 7 bijgekomen). Want je hebt grotere en kleinere camera’s en de ene keer neem je meer objectieven mee dan een andere keer. En soms is één camera en je favoriete lens meer dan voldoende en heb je vooral gewone spullen bij je. Die passen nu prima naast de camera insert in mijn schoudertas of rugzak. Ideaal is dat deze camera inserts helemaal niet duur zijn. Met een paar inserts ben ik nog steeds veel goedkoper uit, dan wanneer ik één ‘echte’ fotorugzak of fotoschoudertas koop. Kan ik weer meer gewone tassen kopen ;-)

Dankzij deze camera inserts hoef ik nooit meer een dure en (ook wel een beetje) saaie cameratas te kopen. Als ik nu ergens een leuke (gewone) schoudertas of rugzak tegenkom, kan ik hem met een gerust hart kopen en drie tellen later zit mijn camera insert met al mijn fotospullen er al in. Vaak loop ik overdag met een compleet andere tas dan ‘s avonds of in het weekend en tijdens de vakantie. Wisselen is immers zo gebeurd.

Soorten en maten camera inserts:

Alle Tenba Camera Inserts bij CameraNu! (en ze zijn inmiddels in twee kleuren verkrijgbaar)

Tenba BYOB 7 Camera Insert : binnenmaat: 18 x 13 x 8 cm, buitenmaat: 19 x 14 x 9 cm

Tenba BYOB 9 Camera Insert : binnenmaat: 22 x 15 x 9 cm, buitenmaat: 23 x 17 x 10 cm
(de Caruba Insert Toploader M lijkt identiek)

Tenba BYOB 10 Camera Insert : binnenmaat: 25 x 19 x 10 cm, buitenmaat: 27 x 20 x 11 cm
(de Caruba Insert Toploader L heeft nagenoeg dezelfde maten)

Tenba BYOB 13 Camera Insert : binnenmaat: 33 x 23 x 13 cm, buitenmaat: 34 x 24 x 14 cm

blog-cameratas-perfecte-camera-insert-06
blog-cameratas-perfecte-camera-insert-07
blog-cameratas-perfecte-camera-insert-08
Niet alleen je fotospullen passen erin. Er blijft voldoende ruimte over voor allerlei andere spulletjes.
blog-cameratas-perfecte-camera-insert-09
Niemand die vermoedt dat hier een (al dan niet dure) camera en een stel lenzen in zitten. Lekker veilig en discreet.
blog-cameratas-perfecte-camera-insert-10
Flap open en schieten maar!